Panonska Slovenija

Sam pogled na široke pomurske ravnice i brežuljke s vinogradima početak je opuštajućeg odmora. Krajolik koji se slobodno može nazvati riznicom gastronomije i vrhunskih vina, nudi prirodna lječilišta, vožnje kočijom s prelijepim ljutomerskim kasačima, susrete s rodama i borbu s najosebujnijim slovenskim narječjem. Posjetite  gradove i sela, istražite njihovu povijest i tradiciju.

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Popularne kuće za odmor u Panonska Slovenija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Panonska Slovenija

Loading...

Kuće za odmor s bazenom u Panonska Slovenija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Panonska Slovenija

Loading...

Toplice i lječilišta

Okrijepite svoje tijelo i duh. Nekoć se ovdje prostiralo Panonsko more, a danas se tu nalaze prirodna lječilišta i toplice  koje vam nude sve što vam je potrebno za opuštanje i rekreaciju na odmoru. NOVASOL nudi brojne kuće i apartmane u blizini toplica i prirodnih lječilišta.

Vinarska tradicija

Bogatu tradiciju vinogradarstva i vinarstva najbolje predstavlja najstarija vinova loza (Stara trta) na svijetu koja više od četiri stoljeća uspijeva u Mariboru na obali rijeke Drave. Njoj u čast svake se godine održava Festival Stare loze. Istražite kilometarske vinske ceste uz koje se nalaze seoska imanja i sela. Područje je najpoznatije po bijelim sortama vina i složenim i izvornim jelima koja će vam odlično odgovarati nakon duge biciklističke ture.

Gastronomska riznica

Ovaj se dio Slovenije ponosi bogatom riznicom izvorne kulinarstva i slavnih štajerskih vina. Ovdje nećete imati problema s pronalaskom idealne gostionice, vrhunskog restorana, seoskog imanja s domaćom ponudom ili vinskog podruma ljubaznog vinara koji će vas razmaziti ne samo vinima nego pokojom domaćom poslasticom. Obratite pozornost na tradicionalne ukrase na keramici i staklenom posuđu.

Maribor i Pohorje

Sveučilišno i kulturno središte s operom, kazalištem, muzejima u galerijama, a tu je i ponos Maribora, najstarija vinova loza na svijetu, te nevjerojatna gastronomska tradicija. Središte grada pod imenom Lent pozornica je slavnog međunarodnog ljetnog festivala, a Mariborsko Pohorje i njegov Snežni stadion dom su međunarodnih skijaških natjecanja i romantičnog noćnog skijanja.

Ptuj, Haloze i Slovenske Gorice

Ptuj i njegova pitoreskna stara jezgra najstariji su grad u Sloveniji. Nakon razgledavanja samog mjesta popnite se na Ptujski dvorac (Ptujski grad) koji se pruža fantastičan pogled. Najbolje vrijeme za posjet Ptuju sigurno je vrijeme međunarodnog karnevala koji je jedno od najvećih kulturnih događanja u Sloveniji. Ljubitelji prirodnih ljepota posjetit će Haloze i Slovenske Gorice gdje možete vidjeti, čuti i mirisati prirodu koju ljudska ruka nije previše promijenila.

Murska Sobota

U gradiću s prekrasnim renesansnim dvorcem i muzejom  srest ćete gostoljubive domaćine koji govore jednako zanimljivim narječjem kao i Međimurci s hrvatske strane granice. Šire područje poznato je po velikom broju svjetski poznatih umjetnika koje je iznjedrilo. O gastronomiji krajnjeg istoka Slovenije ne treba trošiti riječi, jer se nećemo ni približiti. Nema lica koje se u Prekmurju neće razvedriti pitate li ih za više informacija o domaćim poslasticama poput gibanice.

Pomurje

Na rijeci Muri nekoć se nalazilo na desetke plutajućih mlinova, a danas postoji samo jedan, u selu Ižakovci. Rijekom možete zaploviti drevnim plovilom – splavi. Voda je ovdje okosnica svega. To možete najbolje osjetiti u nekom od prirodnih lječilišta ili na prirodnom izvoru mineralne vode. U Bogojini se nalazi poznata crkva koje je jedno od najvećih umjetničkih djela poznatog arhitekta Jože Plečnika kojemu i sam glavni grad Slovenije, Ljubljana, duguje svoje najljepše lice. Posjetite Lendavu i otkrijte borgač, staru poslasticu čiji je recept gotovo izumro.

Prlekija

Uđite u zemlju bogate gastronomije, vrhunskih vina, šarenih brežuljaka prepunih vinograda, drvenih klopotaca te nevjerojatne kulturnog, prirodnog i etnološkog naslijeđa. Ljutomer je najveće i glavno mjesto područja u kojem ne nedostaje mineralnih izvora ni kasačkih konja, dok je Ormož prijestolnica vrhunskih bijelih vina. U to najbolje da se uvjerite na nekoj od tamošnjih raskošnih vinskih cesta.

Goričko

Nježni brežuljci, potoci i livade vode vas u Selo. Selo je jedan od najljepših predjela ove regije. Ponos Goričkog je malena romanička rotunda iz prve polovice trinaestog stoljeća. Iskoristite priliku i razgledajte građevine vezane uz tradicionalne djelatnosti, poput uljara, pecara (destilerija rakije), starih mlinova ili drevnih farmi s kućama sa slamnatim krovovima. Još jedno selo u Goričkom koje morate vidjeti zanimljivo se zove Grad (na slovenskom to znači dvorac). U njemu se nalazi najveći dvorac u Sloveniji u kojem ima onoliko prostorija koliko je dana u godini.

Bela krajina

Rijeka Kupa otkrit će vam zelene ljepote na svakom koraku. Prelijepi krajolici i manja ili veća izletišta u prirodi idealni su za šetnje ili vožnju biciklom koju možete nastaviti prema nekom izvornom selu i manjim gradovima poput Metlike ili Črnomlja. Bela krajina se također ponosi odličnim vinima (kušajte metlišku črninu), tradicionalnim jelima i zanimljivim folklorom.

Rode, grnčarstvo i kasačke utrke

Posjetite selo Velika Polana i lijepo se ponašajte jer je to europsko selo roda. U Filovcima se možete uvjeriti u bogatu grnčarsku tradiciju. Bukovniško jezero će vam ponuditi odlične površine za ribolov, a možete se napiti vode s izvora koji prema predaji liječi bolesti. U Prlekiji stoljećima uzgajaju kasačke konje koji su brzi, radišni, ustrajni i elegantni, a od 1875. postoji i trkačko društvo tako da možete pogledati neki trening ili čak utrku na hipodromu.