Središnja Slovenija - vile, kuće, i apartmani

Ljubljana je glavni grad Slovenije, nalazi se u središtu države, ali i regije Središnja Slovenija. Ljubljana je prava europska metropola sa svim sadržajima koje u glavnom gradu možete očekivati. Centar mjesta pješačka je zona s prekrasnim uređenim šetnicama, parkovima i perivojima. U sredini Ljubljane nalazi se brežuljak Rožnik s parkom Tivoli koji je otvoren za javnost, a u njemu se nalaze brojni sportski sadržaji poput hokejaške i košarkaške dvorane. Sa zapadne strane parka nalazi se prekrasan zoološki vrt koji je osmišljen tako da okruženje ne može izgledati zelenje nego što jest. Ljubljana je pravi odraz Slovenije kao jedne od preostale tri europske zemlje čija je površina više od 50 % prekrivena šumom. Središte Ljubljane obiluje restoranima, trgovinama, muzejima, galerijama, knjižarama, zgradama sveučilišta i fakulteta, a sve u središtu koje je zatvoreno za promet. S drug strane centra nalazi se Ljubljanski grad (dvorac) na kojeg se možete popeti na više načina pa i automobilom i razgledati panoramno sa svih strana. Ne moramo naglašavati kako u Ljubljani ne nedostaje ni vodenih parkova ni trgovačkih centara tako da biste vrlo brzo mogli zaboraviti da se jednog dana ipak vraćate s tog odmora. Okolica Ljubljane nikako ne nalikuje na tmurna gradska predgrađa i oduševit će vas svojom ljupkošću i nećete niti primijetiti kako se zelena Ljubljana počinje prelijevati u ostale zelene predjele regije Središnja Slovenija.

Ljubljana - Središnja Slovenija

Popularne kuće za odmor u Središnja Slovenija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Središnja Slovenija

Loading...

Volčji potok

Jedno od najljepših mjesta u cijeloj Sloveniji zasigurno je arboretum Volčji potok u mjestu Radomlje na manje od pola sata vožnje sjeveroistočno od glavnog grada. On je jedini samostalni arboretum u državi. U njemu uspijeva približno 3500 tisuće vrsta zimzelenog i listopadnog drveća, trajnica te samoniklih zelenih biljaka. Drveće i grmlje pripada osnovnim vrstama iz Europe, Sjeverne Amerike i Azije kao i kultivarima koje su uzgajane u dekorativne svrhe. Među listopadnim drvećem najbogatije su zbirke javora, lipa, breza i bukvi, a među njima osobito su omiljeni kultivari japanskog javora.

Spomen kuća Ivana Cankara

Zaputite li se pak jugozapadno od metropole možete u mjestu Vrhnika posjetiti spomen kuću najvećeg pisca Slovenije, Ivana Cankara. Njegov se lik do uvođenja eura nalazio na najvećem apoenu sada više nepostojećeg slovenskog tolara. Djelo Ivana Cankara utjecalo je na razvoj moderne u regiji, a naiđete li na prijevod nekog njegovog djela, nemojte propustiti jer se doista radi o vrhunskoj slovenskoj i svjetskoj književnosti. Cankar je potekao iz najsiromašnijih slojeva društva što se odražava u njegovom stvaralaštvu. Tako je i kuća u kojoj je bio rođen bila od drveta i pokrivena slamom. Nakon požara u kojem je gostovo potpuno nestala obnovljena je 1880. te je dobila izgled koji ima i danas. Kuća u kojoj se nalazi muzej posvećen piscu opremljena je sadržajima koji će odlično dočarati uvjete i vrijeme u kojima je živjela mnogobrojna obitelj Cankar. Posjet ovom mjestu starije će podsjetiti na neka davna vremena o kojima su im pričali bake i djedovi, a djeca će vidjeti iz koje se skromnosti može uzdignuti svjetski poznata književnost.

Jezera i planine

Ova regija obiluje prekrasnim jezerima, poput Zbiljskog jezera, i šumama, ali i ima i Veliku Planinu na kojoj je skijalište na visini od 1412 do 1666 m. Tamo vas čeka 3 km skijaških pruga od kojih je većina srednje težine. Upravo zbog svojih terena ta je planina omiljeno obiteljsko skijalište u blizini Ljubljane. Osim dvosjedne žičare i vučnica na samom skijalištu postoje sadržaji za dodatnu zabavu. Postoji i posebna vučnica za najmlađe, a uvjereni smo da neće propustiti ni poligon za sanjkanje. Pregledajte našu ponudu u regiji Središnja Slovenija i rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor u lijepoj Sloveniji.