Zasavska - kuće i apartmani

Zasavska ili Zasavlje je regija u Sloveniji koja leži sjeveroistočno od Središnje Slovenije i jugozapadno od Savinjske. Radi se o najmanjoj slovenskoj statističkoj regiji u kojoj se nalaze samo tri općine: Trbovlje, Hrastnik i Zagorje ob Savi.

Centrum Ljubljana

Trbovlje

Trbovlje je najveće naselje odnosno grad u regiji Zasavska s niti dvadeset tisuća stanovnika od kojih samo svaki deseti stanuje u gradu. Većina ovog brežuljkastog područja je ruralna odnosno prirodna. Prije dva stoljeća ovdje su se nalazile samo manje farme i malena naselja, a onda se počeo kopati ugljen. Dolinom su se raširili rudarski i industrijski objekti, a cijelo je područje i danas skriva zanimljivosti grube ljepote industrijskog razdoblja. Osobito su zanimljive radničke stambene kolonije i najviši dimnjak Europe, odnosno sedmi najviši na svijetu – dimnjak termoelektrane Trbovlje koji mjeri čak 360 metara kojemu područje može zahvaliti čisti zrak, jer je prije više od pola stoljeća zamijenio puno nižeg „brata“ koji je bio visok samo 80 m.

Hrastnik

I maleni Hrastnik nosi svoj rudarsko-industrijski pečat. Staklarska djelatnost je ovdje kao i u nekim drugim dijelovima istočne Slovenije razvijena i ima dugu tradiciju. Staklari u Hrastniku imaju čak svoj puhački orkestar koji svake godine organizira božićno-novogodišnji koncert. Nasuprot samoj staklarni nalazi se „Staklarski dvorac“ – Villa de Seppi – jedna od najljepših građevina u regiji. Pripadala je tršćanskoj židovskoj obitelji Seppi koji su bili vlasnici tvornice keramike, a napravljena je po uzoru na carski Miramar kod Trsta.

Zagorje ob Savi

Najmanja i najzapadnija općina u ovoj regiji ima prelijepu tržnicu u svom središtu. Posjetite li Zagorje ob Savi u kolovozu, ne propustite praznik grada i općine, 9. kolovoza, koji je pravi događaj s brojnim priredbama i uprizorenjem jedne važnih bitaka Drugog svjetskog rata. Najveća zanimljivost mjesta Zagorje ob Savi je 15. meridijan koji prolazi kroz njega, a možete ga vidjeti na tlu, jer je jako dobro označen.

Brežuljkasti okoliš poziva vas da ga istražite. Posjetite regionalne parkove Kum i Mrzlica, a brojni bi se složili da je Sveta Planina jedan od najljepših planinskih prizora ako ne u Sloveniji, onda sigurno u Zasavskoj. Pregledajte ponudu naših kuća i apartmana i rezervirajte svoj odmor iz snova u Sloveniji!