Slovenska Koruška - vile, kuće i apartmani

Slovenska Koruška je poput Gorenjske većinom planinsko područje na sjeveru Slovenije uz granicu s Austrijom. Danas jedna od najpoznatijih Slovenki svijeta, skijaška prvakinja Tina Maze, miljenica je svoje Koruške. Ovaj dio Slovenije uvijek je bio pod snažnim austrijskim utjecajem što se jasno odražava u arhitekturi i činjenici da gotovo svi barem malo govore njemačkim jezikom.

U Koruškoj ćete zateći brojne manje i veće tradicionalne muzeje posvećene raznim lokalnim posebnostima. Tu su Pčelarska zbirka u Mežici, dvorac Ravne s knjižnicom, fondom slika i galerijom, kulturni spomenik Polhov mlin, Ribarski muzej, Muzej splavarstva posvećen splavarima i šumarima, Spomen muzej Prežihov Voranc (Prežihov Voranc bio je pseudonim poznatog slovenskog spisatelja Lovra Kuhara).

Veća skijališta u Koruškoj su Kope i Ribniško Pohorje, a tu si i Črna na Koroškem, Ivarčko-Ovšen, Poseka i Rimski vrelec. Kope se nalaze na krajnjem zapadnom dijelu Pohorja, iznad gradića Slovenj Gradec. Kope su idealne za sve koji stvarno žele dosta skijati. Kope raspolažu različitim terenima i stazama, od onih za početnike do vrlo zahtjevnih. Uz pomoć umjetnog snijega Kope jamče 100 snježnih dana. Na nadmorskoj visini  od 1010 m do 1542 m na raspolaganju vam je 6,5 km skijaških pruga, šest vučnica, žičara četverosjed, pruga za nordijsko skijanje, sanjkalište i skijaška šetnica. Ribniško Pohorje je pravo zimovalište s idiličnim selom i skijalištima. Između 721 i 921 metra nadmorske visine ima odlične dijelove za skijanje najmlađih koji nikad neće zaboraviti ove lijepe zavoje. Tu su dvije staze, snježni poligon i ukupno 2,2 km uređenih, raznovrsnih pruga. Pruge na raspolaganju su od crvene i modre pa sve do nemilosrdnih i strmih crne pruge na kojoj su se već održavala ozbiljna natjecanja. Ribniško Pohorje osim dnevnog nudi i noćno skijanje od 18 do 21 h. Črna na Koroškem je rodno mjesto olimpijske prvakinje u spustu i veleslalomu Tine Maze koja je upravo ovdje stala na svoje prve skije, a samo skijalište nalazi se u središtu mjesta. Osim svjetski slavne olimpijke, ovdje su svoje prve zavoje skijali i drugi slavni slovenski skijaši poput Katjuše Pišnik, Mitje Kunca i Aleša Gorze. Osim što umjetnim snijegom jamči dobru zimsku zabavu i kad nema prirodnog snijega, skijalište na 15 hektara nudi i noćno skijanje.

Posebna zanimljivost je Europski pješački put E6 koji je dio puta Baltik-Jadran, a u Sloveniju ulazi upravo na sjeveru u Koruškoj te nastavlja preko Snežnika kao najviše točke na 1796 m. Prelazi preko Pohorja, posavskih brežuljaka, slovenskih Dinarida sve do Jadranskog mora (dalje nastavlja put do Grčke). Put je dug 350 km i moguće ga je prijeći za 14 dana. Na putu postoji 39 kontrolnih točaka. U Sloveniji put dakle započinje na prijelazu Radelj i završava u Strunjanu na obali. Naziva se Ciglarev put od Drave do Jadrana, a ime duguje Milanu Ciglaru koji je bio šumar i urednik „Gozdarskega vestnika“ (šumarsko glasilo), ali i veliki zaljubljenik u pješačenje. Slovenski dio E6 službeno je otvoren prije više od 40 godina dok je bila dijelom Jugoslavije. Na sjeveru Europe E6 počinje u Finskoj (Baltičko more) te završava na Egejskom moru, a ukupne je duljine 5200 km. Ono što je zanimljivo jest činjenica da je put primjeren za cijelu obitelj, jer ga moguće prelaziti u etapama ili se samo pridružiti na, recimo, jedan dan. Europski pješački putevi divan su način za otkrivanje kutaka koje nikada ne bismo primijetili iz automobila.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Sloveniji i rezervirajte svoj smještaj za odmor u Koruškoj.

Slovenska Koruška