Alpska Slovenija

Prelijepa priroda sjevera i zapada Slovenije poziva vas i očekuje u svoj svojoj ljepoti. Šire područje Slovenskih Alpa pokriva sjecište tri velika planinska masiva i predalpske brežuljke. Nacionalni park Triglav ponosi se izvornom ljepotom svojih planina, dolina i jezera. U dolini rijeke Soče možete vidjeti jednu od najljepših rijeka, a Bledski otok je jedinstveni simbol Slovenije (i njen jedini otok). Kamo god krenuli, naletjet ćete na neku od odličnih pješačkih ili planinarskih staza, bilo to na planini ili u dolini.

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Popularne kuće za odmor u Alpska Slovenija

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Alpska Slovenija

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Alpska Slovenija

Loading...

Bled

Otočić usred jezera koji je ujedno i simbol Slovenije kao da vas mami da prošećete oko jezera, odete na romantičnu vožnju kočijom ili tradicionalnom barkom otplovite do njega, popnete se stubama do crkvice i zazvonite zvonom koje ispunjava želje. U blizini vam na raspolaganju stoji golf igralište koje jedno od najstarijih u Europi. Šire poručje je idealno za lov, ribolov ili planinarenje. Usred divlje prirode nalazi se nevjerojatni spomenik prirode sa svojim dramatičnim klisurama i nevjerojatnom rijekom Radovna – sutjeska Vintgar.

Bohinj

Udahnite svjež jutarnji zrak u jednoj od najljepših dolina u srcu Julijskih Alpa. Ljeti ne smijete propustiti posjetiti slap Savicu. Prošećite uređenim stazama u okolici, a sljedećeg dana sudjelujete u jednoj od planinarskih tura prelijepom dolinom triglavskih jezera. Bohinjsko jezero odlično je za plivanje ljeti, a plićaci i manje plaže čine ga idealnim za bezbrižno obiteljsko ljetovanje. Zimi vam neće nedostajati radosti na snijegu, a gondolom ćete stići na lijepo skijalište na Voglu. Ljupka sela i naselja s restoranima, gostionicama i zabavnim sadržajima usred prirodnog krajolika učinit će vaš odmor potpunim.

Dolina rijeke Soče

Smaragdna rijeka Soča nudi mirno okruženje – ako takvo tražite. Nudi i apsolutnu adrenalinsku avanturu, ako više volite takav odmor. Nudi vam se rafting, canyoning, vožnja kajakom i kanuom. Dolinu biste mogli razgledati i jedreći padobranom, zmajem ili vozeći brdski bicikl. Gradići poput Bovca, Tolmina i Kobarida odlična su slika ljepote u malom. Posjetite Kobaridski muzej Prvog svjetskog rata. Gornji dio sočke doline je slikovita Trenta u kojoj se nalazi muzej i najznačajniji slovenski botanički vrt Julijana.

Kranjska Gora

Ljeti Kranjska Gora nudi odlične mogućnosti za šetnje prirodom i planinarenje na obližnje vrhunce, za vožnje biciklom po šumskim stazama, jahanje ili ribolov. Djeca će se razveseliti sadržajima vezanim uz legendarne likove poput Kekeca i Mojce. Zimi na Kranjskoj Gori „nema zime“. Ovdje možete naći staze za sve uzraste i sve težine. Trebamo li naglašavati da se ovdje održava Svjetski kup, a ni skakaonica (letaonica) Planica ne zaostaje popularnošću.

Nacionalni park Triglav

Najviša slovenska planina Triglav (2864 m) skriva istoimeni nacionalni park. U tom se nacionalnom parku nalaze i spomenuta jezera (Bledsko i Bohinjsko) u čijem krugu možete uživati u blagodatima prirodnog krajolika i razumne zabavne, avanturističke i općenito turističke ponude. Svi ljubitelji prirode ovdje će doći na svoj račun, a vaše aktivnosti mogu biti brže ili sporije, samo morate izabrati.

Julijske Alpe

Vrhunci među kojima ima nekoliko viših od 2500 metara ponudit će vam panoramske poglede na doline, druge vrhove i romantična planinska jezera. Lagana šetnja otkrit će vam alpske endemske vrste biljaka, a sretnici će vidjeti i životinje. Ovdje se nalaze neki od najljepših riječnih izvora ne samo Slovenije već cijele Europe. Plato Pokljuka jedno je od mjesta na kojima će djeca zaboraviti na sve, a odrasli će se vratiti u neke djetinje snove cvjetnih livada. Vrhovi Triglav, Škrlatica, Mangart, Jalovec, Špik i Krn čekaju da ih osvojite, a pritom biste trebali uživati u šetnji, možda sakupljati gljive ili bodriti biatlonce na nekom od svjetskih utrka koje se ovdje odvijaju.

Karavanke

Obronci planina Karavanki nude razne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom osobito lijepe ture poput one na Golicu koja ima svoju slavnu pjesmu, poznata je i po divljim sunovratima. Posjetite Vajnež, Stol, Belščicu i Rožicu. Najviši vrhovi za vedra vremena nude panoramski pogled na Ljubljansku kotlinu s jedne strane i Klagenfurt u Austriji s druge. Pitoreskna Dovžanova sutjeska iznad Tržiča i rijeka Tržiška Bistrica prekrasan je spomenik prirode. Ovo je područje pravi raj za slobodno penjanje.

Kamniško-Savinjske Alpe

Regionalni park Logarska dolina najčešće je mjesto koje Slovenci vole spomenuti kao nevjerojatnu prirodnu ljepotu.  Idilični alpski krajolici te slap Rinka kao jedno od najljepših mjesta doline razveselit će vas atmosferom s razglednice. Solčavska panoramska cesta odličan je izbor za ljubitelje istraživanja lokalne gastronomije. Ovdje se tradicionalno uvijek bavilo stočarstvom, a postoji duga pastirska tradicija. Posjetite Jezersko i njegovo Planšarsko jezero i zanimljivu Snežnu jamu. Pod obroncima Storžiča i Zaplate stoji Preddvor kojeg okružuju četiri dvorca i čarobno jezero Črnava. Zimi obvezno posjetite sportsko-rekreativni centar Krvavec, inače skijalište najbliže Ljubljani. Ljeti je također odlična lokacija za vožnju biciklom ili planinarenje.

Koruška

Poput mjesta iz bajke, Korušku okružuju tri doline (Mežiška, Dravska i Mislinjska) i tri planine (Pohorje, Karavanke i Savinske Alpe). Ribniško jezero okružuju brojne legende, a sretnici će možda sresti mitološko jezersko biće Jezernika. Ovdje je priroda jedinstvena čemu svjedoči i UNESCO-ov geopark i Karavanke, a ni dolina Topla ne zaostaje.

Mali gradići s velikim zanimljivostima

U Kranju možete posjetiti ostavštinu najvećeg slovenskog pjesnika France Prešerna. Škofja Loka i Radovljica još uvijek nose svoja lijepa srednjovjekovna lica. Jesenice imaju slavnu rudarsku i željezničku tradiciju. Tržič je malo romantično mjesto koje nude sve za idealan odmor: sve što trebate od grada i tražite u prirodi.