Apartmani Gorenjska

Kada se Sloveniju prikazuje svijetu, najčešće je to prizor iz regije Gorenjska. Alpska jezera i nacionalni park Triglav nesumnjivo su simboli zelene Slovenije.

Kuće za odmor Gorenjska

Gorenjska - Bledsko jezero - Bled

Nad površinom Bledskoj (Blejskog) jezera uzdiže se jedini prirodni otok u Sloveniji. Vjeruje se da je otok još u prapovijesti imao posebno značenje, a slavensko svetište na njemu opjevao je najveći slovenski pjesnik France Prešeren. Blejska pletna je posebno plovilo s nadstrešnicom, a tradicionalno ga izrađuju lokalni majstori. Jedino takvo plovilo vodi posjetitelje na otočić usred jezera.

Oko samog jezera postoji 6 km šetnica i biciklističkih staza. Staza vas vodi do utvrde. Sjedite na klupicu u hladu i uživate u pogledu na Karavake u daljini ili jezero na kojem se igraju patke i labudovi. U jezeru se ljeti može plivati, a veslanje je također omiljeno.

U Bledu se nalazi i Labirint Bled, zabavno-obrazovni park, koji se sastoji od poljskog, šumskog i travnjačkog labirinta i jedinstven je na svijetu.  Više od dva hektara površine na samo 100 metara od jezera s brojim interaktivnim i informativnim točkama zasigurno će na vas ostaviti nezaboravan dojam.

Apartmani Gorenjska

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero nalazi se samo nekoliko kilometara dalje i odlična je lokacija za obiteljski izlet. Za razliku od bogate infrastrukture oko Bledskog jezera, Bohinjsko jezero je zadržalo svoju izvornost i čovjek je jako malo uplitao u uređenje obale. Krenete li u krug oko jezera, pješice  će vam trebati približno dva sata. Na južnoj strani pod planinom Vogel postoji prilazna cesta, dok je na sjevernoj strani staza koju prekida strma obala pod Ukancem.

Na istočnoj obali možete posjetiti poznati kameni most i crkvu sv. Ivana Krstitelja. U blizini se nalazi i mogućnost najma plovila na vesla ili električni čamac. U blizini se organiziraju i izleti turističkim brodom po jezeru, a možete unajmiti i kanu, kajak ili brdski bicikl.

Apartmani Gorenjska jezero

Druga jezera i zanimljivosti

U gradići Radovljici nalazi se Muzej pčelarstva koji je rijekom cijele godine otvoren svakim danom u tjednu osim ponedjeljkom i praznikom. Muzej se nalazi na prvom katu dvorca Radovljiška graščina, a najveći je te vrste u Sloveniji. Ovoj regiji pripada Kranjska pčela koja je zaštićena autohtona slovenska pasmina. Osim nekim praznicima i ponedjeljkom možete u Kranju posjetiti rodnu kuću najvećeg slovenskog pjesnika, Francea Prešerna, spomen-kuću s izvornim izlošcima pjesnikovih djela. Mjesta Kranj, Bled i Jesenice imaju svako svoju ledenu dvoranu za zimske sportove u kojima možete klizati za zimskih blagdana, školskih praznika, vikenda, a negdje i cijele zime. Klizaljke možete unajmiti, a možete se okušati i u hokeju.

Jesenice su grad koji se ponosi svojom hokejaškom tradicijom. Na mjestima gdje se nekoć vršio iskop gline ponegdje su nastala jezera. Jezerca pri Bobovku kod Kranja obuhvaćaju područje oko triju jezera: Čukova jama, Krokodilnica (ne brinite, nema krokodila) i Ledvička. Ljeti se u njima možete kupati, a zimi, pogodili ste, ovamo dolaze i domaćini i turisti okušati su u klizanju u prirodi. Jezero Črnava kod Preddvora idilično je umjetno jezero s uređenom šetnicom koje je iznimo lijepo mjesto za obiteljski izlet.Područje Jezersko kod Zgornjeg Jezerskog nudi uređene pješačke staze dolinom Ravenske Kočne gdje postoji i dio uređen za djecu i dvaput godišnje organiziraju „Vikend iz bajke“ za obitelji s mladim planinarima. Jezersko skriva ledenjačko jezerce u obliku srca – Planšarsko jezero. Okolica jezera je uređena, a nudi sadržaje djecu i odrasle i zimi i ljeti. Kao što Švicarska ima Heidi tako Slovenija ima Kekeca. „Kekčeva dežela“ nalazi se nekim od izvornih lokacija snimanja kultne televizijske serije. Likovi iz dječje serije povest će vas pastirskim putevima i saznat ćete mnogo zanimljivosti o slovenskim Alpama, ljekovitom bilju i pastirskom životu. Sve se pripovijeda kroz priče za djecu, a tu su i ljupke životinje koje će oduševiti najmlađe.

Kuće za odmor Bledsko jezero Gorenjska

Gorenjska - Skijanje

Ne moramo naglašavati da je ova regija u Sloveniji obećana zemlja za skijaše i bordere. Ovo su redom najomiljenija skijališta, a prepoznat ćete i one od međunarodnog natjecateljskog značaja: Kranjska Gora, Krvavec, Vogel, Straža Bled, Pokljuka - Viševnik, Stari vrh, Soriška planina, Macesnovc i Pokljuka - Goreljek. Neka od njih nude druge sportske zimske radosti u blizini: jedrenje padobranom, krpljanje, penjanje po ledu, sanjkanje, snježni rafting i zimski brdski biciklizam. Ljeti nećete ostati zakinuti, jer se na sve strane mogu naći ponude u sportskim parkovima: adrenalinske staze, jedrenje s padobranom, brdski biciklizam, hydrospeed, kajak, kanu, rafting, treking i penjanje.

Apartmani Gorenjska Bohinj

Brdo pri Kranju - ideja za izlet u regiji Gorenjska

Brdo pri Kranju omiljeno je izletište u Sloveniji. Park Brdo na posjedu Brdo pri Kranju uvijek je privlačio svojom ljepotom, a radi se o riznici kranjske aristokratske povijesti. Osim bogate flore i faune tu su dvorac Brdo, stara oranžerija (voćnjak citrusa), dragocjena kiparska zbirka, pčelinjak s tradicionalnim slovenskim košnicama te mnogi drugi ljupki prizori. Park se može razgledati uz vodiča ili bez njega, a ljeti je moguća vožnja kočijom. Park je na raspolaganju cijele godine osim onim danima kada je rezerviran za državničke posjete međunarodnog značaja. O tome da je to vjerojatno jedno od najljepših mjesta u Sloveniji svjedoči i činjenica da su se ruski i američki predsjednici upravo tamo prvi put susreli u novom tisućljeću.

Gorenjska vas neće razočarati svojom ponudom zabavnih aktivnosti u svim godišnjim dobima. Sve što trebate napraviti je rezervirati svoj apartman ili svoju kuću za odmor te se pripremiti na putovanje iz snova.

Gorenjska jezero
Luksuzni apartmani Gorenjska