Spodnjeposavska

Ova manja regija koja zauzima središnji dio granice Slovenije s Hrvatskom na području uz rijeku Savu nije teritorijalno impozantna, no zato je bogata sadržajem i omiljena među građanima hrvatske prijestolnice i uopće Središnje Hrvatske – jer je tako blizu, a tako lijepa i bogata. Ovdje ćete vidjeti plodne ravnice, vinorodne brežuljke, bogate šume i više lokacija s kulturnim znamenitostima, a kruna turističke ponude su upravo toplice sa svim svojim sadržajima za sve naraštaje. Osim rijeke Save po kojoj je dobila ime regija je obilježena još dvjema rijekama: Krkom i Sutlom. Gradići u regiji su Krško, Brežice i Sevnica. Ako vam Sevnica zvuči poznato odnekud, u pravu ste: to je rodno mjesto Prve dame Sjedinjenih Američkih Država Melanie Knauss.

Rijeka Krka blago vijuga ravnicama uz brda Gorjance i tako je stvorila jednu od najvećih prirodnih znamenitosti ove male regije u Sloveniji: otok na kojem je nastao jedan od najstariji slovenskih gradova, Kostanjevica na Krki. Zbog učestalih poplava koje su tijekom stoljeća zabilježene ovdje mjesto je dobilo nadimak „dolenjska Venecija“, jer je kretanje po mjestu bilo moguće isključivo čamcima. Sada sga prati glas kulturnog središta koje se ponosi galerijom Bozidara Jakca u dvorcu Kostanjevica i prvom slovenskom izložbom na otvornom Forma viva. Da je ovo područje gdje se isprepleću ne samo kulture nego i prirodni kontrasti dokaz je najveća krška jama regije – Kostanjeviška jama. U podnožju brda Gorjanci koje obilježava raznolik krški teren, kod izvora rijeke Studene možete posjetiti ovu kršku ljepoticu koju oblikovali različiti geološki fenomeni kroz eone. Nalazi se na 169 m nadmorske visine, a ima stalnu temperaturu 12 stupnjeva Celzija, a možete ju posjetiti u ljetnoj polovici godine (grupe mogu učiniti i zimi uz prethodni dogovor). Kreće se iz sela Kostanjevica, a možete to napraviti i pješuce jer je put dug samo kilometar i pol, a dobro je označen.

Gospodarsko, upravno i kulturno središte spodnjeposavske regije razvilo se u Brežicama, u blizini sutoka Krke i Save. U dvorcu Grad Brežice možete posjetiti prostorije Posavskog muzeja Brežice. Nemojte propustiti pogledati „vitešku dvoranu“ koja je dom brojnim priredbama, poput festivala stare glazbe Festival Brežice. Samo nekoliko kilometara od gradića leže Terme Čatež koje su zasigurno ne samo jedne od najboljih i najsuvremeniji toplica i lječilišta u Sloveniji već i u široj regiji. Čak i hrvatska nogometna reprezentacija kao i drugi profesionalni sportaši posjećuju upravo ove toplice koje vas nikako neće ostaviti ravnodušnima. Ne možemo nabrojiti sve sadržaje i različite bazene. Sve što trebate znati jest da su otvoreni 365 dana godišnje, a imaju i ljetnu i zimsku rivijeru koje zajedno broje više od 12.000 m2 površina s termalnom vodom. U neposrednoj blizini možete posjetiti i lijepi dvorac Grad Mokrice koji na svom posjedu nudi uređeno golf igralište. Postoje još jedne manje poznate, ali jako dobre toplice u mjestu Dobrovo – Terme Pardiso. Kad se imate priliku kupati u mineralnoj termalnoj vodi, zašto ne? Još jedan jako lijep dvorac je Grad Pišeče koji je sala sagraditi salcburška nadbiskupija, a najstariji zapisi o dvorcu datiraju iz trinaestog stoljeća, a dvorac je sigurno sagrađen stoljeće prije. Iako nije u potpunosti obnovljen, stalno se radi na njegovoj restauraciji, a sam engleski vrt pred dvorcem vrijedan je posjeta. Ovdje imate priliku vidjeti iznimno stare sekvoje, katalpe, platane, američke gledičije i ginka. Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor u Sloveniji.

Spodnjeposavska na wakacje