Luče - kuće i apartmani za odmor u Savinjskoj

Luče je predivno predalpsko selo smješteno na sutoku rijeke Savinje, po kojoj regija Savinjska nosi ime kao i Savinjske Alpe, te rijeke Lučnice u gornjem dijelu Gornje Savinjske doline. Planinsko i brdovito područje okruženo je šumovitim obroncima Dleskovačke visoravni, Raduhe i Rogatca i nudi nebrojene prilike za istraživanje prirode i uzbudljive doživljaje tijekom svih godišnjih doba.

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Luče – život u skladu s prirodom

Ovdje se sve tri oko očuvanja prirode i pametnog gospodarenja šumama. Lučani su oduvijek bili na glasu kao odlični šumari ili „vlcarji“ i stručnjaci za spuštanje balvana u dolinu ili „rižmojstri“. Domaćini Luča već stoljećima žive i rade u skladu s prirodom, a uz šumarstvo važna je i poljoprivreda, ali ono što ima jako dugu tradiciju je planinarstvo i planinarsko vođenje koji su se prirodno uklopili u suvremeni održivi turizam. Očuvan okoliš, kultura življenja i djelovanja koja je u skladu s prirodnim okolišem ono su što Luče izdvaja od brojnih drugih odredišta, jer se naizgled gotovo ništa od veduta nije promijenilo kroz stoljeća.

Tradicija ribolova i druge aktivnosti u Lučama

Ribolov je također važan za šire područje Luča. U prošlosti su žene u posudama koje su nosila u košarama na leđima nosile ribu iz rijeke Lučnice sve do Ljubljane. Lučani su održali spomen na to razdoblje u svom grbu. Zašto se i vi ne biste okušali u ribolovu u jednoj od bistrih alpskih rijeka Slovenije? U središtu Luča možete navabite dnevne i trodnevne ribolovne dozvole. ne treba naglašavati da se ovdje možete zabaviti u svim zimskim radostima, a za toplijeg vremena tu su pješačke i biciklističke planinarske i one manje zahtjevne staze koje povezuju i vode vas od jedne do druge prirodne ljepote i znamenitosti. Što se vodenih sportova tiče, tu si rafting, kajaking i kanjoning.

Znamenitosti mjesta i područja Luče

Jedno od omiljenijih zanimljivosti za posjetitelje je Snježna jama u blizini Raduhe (Snežna jama pod Raduho), špilja koja je biser planinskog krša. Očuvane i obnovljene tradicionalne daščare, mlinice, pilane i druge tradicionalne odnosno etnološke zanimljivosti opstaju i krase ovaj kraj zahvaljujući posvećenosti osviještenih domaćina. U najvažnije povijesne kulturne spomenike u Lučama sigurno se ubraja župna crkva svetog Lovre (Sv. Lovrenc) iz prve polovine petnaestog stoljeća.

Želite li provesti odmor u šumovitom okruženju prelijepe i prštave alpske prirode, pregledajte našu ponudu kuća i apartmana za odmor u području Luče i rezervirajte svoj odmor iz snova u Sloveniji!