Maribor - kuće i apartmani u Štajerskoj

Maribor je drugi najveći grad u Sloveniji i prijestolnica slovenskog dijela povijesne pokrajine Štajerske, a danas središte pokrajine Podravska. Maribor i obližnje Pohorje zajedno nude odlično ishodište za otkrivanje posebnosti sjeveroistoka Slovenije. Radi se o brežuljkastom području koje se našlo na lijepoj poziciji uz rijeku Dravu, između gorja Pohorje, Kozjak i Slovenke gorice te Dravske doline i Dravskog polja. 2000. godine Maribor je bio Alpski grad godine, 2012. Europska prijestolnica kulture te Europski splavarski grad, a 2013. bio je Europskom prijestolnicom mladih.

Ferienwohnung in Maribor

Popularne kuće za odmor u Maribor

Loading...

Aktivnosti u Mariboru

Pohorje nije samo jedno od najpoznatijih skijališta ovog područja na kojem se još od 1964. održava natjecanje Zlatna lisica za ženski svjetski kup. Ono je prirodna, šumovita oaza s prašumom Šumik, livadama, pašnjacima, pitkom pohorskom vodom,barama i jezercima, najvećim leptirom Europe i jedinim silikatnim gorjem u Sloveniji. Zašto ne biste otišli na izlet na splavi rijekom Dravom? Područje možete razgledati i biciklom na međunarodnoj Dravskoj biciklističkoj stazi. Tu je i Jabučni put kojim vozite bicikl kroz slikovite seoske krajolike. Prođite pored Mariborskog otoka, jedinstvenog riječnog otoka, a onda se odmorite na nekoj lijepoj terasi restorana ili kafića u središtu mjesta.

Stara loza

Zeleni brežuljci istočnog dijela Alpske Slovenije, ispresijecano skijalištima, biciklističkim i pješačkim stazama, dodiruju sami grad, a njegovom središtu raste najstarija vinova loza na svijetu. 2011. općina Kolan na našem otoku Pagu dobila je reznicu „stare trte“, a donio ju je tadašnji gradonačelnik Maribora. Radi se o sorti koju se naziva žametovka  ili modra kavčina. Starost joj je potvrđena na više od četiri stoljeća, a upisana je i u Guinessovu knjigu rekorda kao najstarija vinova loza na svijetu koja daje plodove. Ne propustite posjetiti ni Vinagovu klet (vinski podrum), također u središtu mjesta, jedan od najstarijih i najvećih klasičnih vinskih podruma u Europi. Odličan pogled na mjesto i okolne brežuljke pruža se s vidikovca zvonika stolne crkve koja je ujedno i mauzolej prvog slovenskog sveca, biskupa Antona MartinaSlomška.

Jeste li znali?

U srednjem vijeku Maribor je bio središtem židovske zajednice šireg područja. Prvo spominjanje datira u 1277. i nalazi se o zapisima o stanovanju u židovskom getu. Nalazio se u jugoistočnom dijelu grada i na svom vrhuncu zauzimao čak i dio glavnog trga. Oni su bili važan gospodarski, osobito trgovački pokretač regije. Kada je židovska zajednica prije pola stoljeća protjerana iz Maribora, tada Marburga, naselili su se diljem Europe, pa tako i u Splitu. Po Marburgu nosi ime i židovska obitelj Morpurgo koja je odgovorna za streloviti razvoj Splita, a njen najpoznatiji član je Vid Morpurgo, nakladnik, bibliograf, književnik i političar koji je djelovao u drugoj polovici devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća.

Ljubitelji vina, kulturnih događanja i brežuljkaste prirode ovdje će pronaći lijepo mjesto za odmor. Pregledajte našu ponudu kuća i apartmana i rezervirajte svoj odmor u Sloveniji.