search

Grčki otoci - vile, kuće i apartmani za odmor

Nezaboravan odmor na otocima 

Preko 6.000 otoka različite veličine leži u egejskom i jonskom moru, ipak samo 4% otoka je naseljeno. Otoci raspolažu obalom dugom više od 7.500 kilometara i u svakom slučaju mnoštvom mogućnosti za uživanje sunca i mora. Posvuda se prostiru dugačke pješčane plaže, te također i tipične crne plaže od vulkanskog kamenja, koje leže u malim uvalama. Brojne plaže su označene znakovitom ''Plavom zastavom'', obilježjem posebno čistog mora. Rezervirajte smještaj iz NOVASOL ponude i uživajte u Grčkoj!

Iznimno povoljne uvjete na grčkim otocima uživati će poklonici sportova na vodi. Jedrenje, ronjenje, snorkeling, plivanje, skijanje na vodi, surfanje...sve je moguće. I paraglideri mogu iskoristiti dobre uvjete za jedrenje zrakom.

Arheološki lokaliteti, koji se mogu naći posvuda po otocima, prepričavaju drevnu grčku povijest i kulturu, a danas se nasljeđe njeguje kroz živahne, tradicionalne zabave.

Na grčkim otocima ugodnu klimu, kratke udaljenosti i optimalne uvjete za kupanje na plažama i aktivnosti na vodi, uživaju i Grci i posjetitelji iz drugih zemalja.

Veliki dio grčkih otoka leži u egejskom moru i dijele se na 7 otočnih skupina: trakijska otočna skupina, istočnoegejska otočna skupina, sjeverni Sporadi, Kikladski otoci, Saronski otoci, Dodekani ili južni Sporadi i Kreta.

Jonsko otočje čini jedna skupina od 7 otoka Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija, Zakintos, Kitera, te manji jonski otok Antipaksos. Krf je zasigurno jedan od omiljenijih odredišta za odmor, ali zapravo je sasvim svejedno koji od otoka će za Vas biti najprivlačniji, jer su vile, kuće za odmor i apartmani na ovim otocima savršen odabir za uživanje mitoloških legedni i ljepote ovog kraja.

Kreta

Kreta je najveći grčki otok i peti po veličini u Sredozemnom moru i veoma omiljeno turističko odredište. Među turističkim atrakcijama nalaze se arheološki nalazi kod Knossosa, Phaistosa, Gortysa, i mnogih drugih mjesta, te Venecijski dvorac u Rethymnou, Samarijski klanac, i mnogi drugi manji klanci poput Agia Irini ili Aradene. Jedna od najstarijih civilizacija u Europi, Minojska civilizacija, razvila se upravo na Kreti ( od otprilike 3000. p.n.e. - 1400. pr. Kr. ). Svojom drevnom kulturom, stilom življenja i navikama stanovnika, raznolikim krajolikom brda, kanjona, dolina i prekrasnih plaža, zapravo je pravi mali kontinent užitaka.

Vile, kuće za odmor i apartmani naše ponude se nalaze u mirnim mjestima na istoku Krete, u blizini mirnog provincijskog grada, kretskog šarma, Sitie, kod Rethimnona, u blizini planinskih sela, Adele i Prinosa, kao i na zelenom zapadu Krete, oko Chanie.

Bilo da provodite odmor u nesmetanom kupanju, upoznavate ljude i zemlju, razgledavate Knossos ili visoravan Lassithi, istražujete kanjon Samariu, mogućnosti na Kreti za vrijeme odmora su skoro bez ograničenja.

Cipar

I ako otiđete do kraja svijeta nećete naći otok kao što je ovaj, rekao je jedan od slavnih grčkih pisaca sa Cipra. Posebna čar Cipra leži u mnoštvu rekreativnih mogućnosti. Za kulturne zanesenjake, ovaj Afroditin otok pruža brojna svjedočanstva 9000 godina stare povijesti, kao što su antički hramovi i kazališta, mozaici, živopisne kapele i samostani, jedinstvene crkve i venecijanske utvrde. Kao raskrižje Afrike, Azije i Europe, Cipar je isprepleten događajima iz prošlosti, koji i danas oblikuju život na otoku, od turske invazije 1974.godine podijeljen je na veći međunarodno priznati južni dio nastanjen uglavnom Grcima i manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Kao i prošlost i krajolik karakterizira iznimna kompleksnost, ali naravno geografskih osobina, pa tako središnjim i južnim dijelom otoka dominira moćna planina Troodos, sjevernom obalom se pruža planina Kyrenia, a između njih leži plodna nizina Mesaoria. Iako drugih otoka nema, Cipar ima više poluotoka, rtova i zaljeva, izdvaja se Karpas kao najveći poluotok na sjeveroistoku Cipra i veoma privlačan poluotok Akamas, na sjeverozapadu. Ciprani su veoma gostoljubivi i srdačni, te nerijetko pozivom Kopiaste pozivaju na zaustavljanje i pridruživanje u plesu na taktove bouzouki glazbe. A i klima je razmazila Cipar, te ga čini jednim od najtoplijih otoka Sredozemlja, sa oko 340 sunčanih dana godišnje, zapravo je najsunčanija zemlja u ovom dijelu svijeta, a time i vrijedna posjeta u bilo koje doba godine.

Krf

Otok u jonskom moru, Krf, ima mnogo imena, a jedno od najomiljenijih naziva je ''Cvijet istoka''. Mnogi pjesnici su ga ovjekovječili u svojim stihovima, zbog zelenog krajolika - brojnih stabala maslina, citrusa, bagrema, mirte, čempresa i lovora. U svom istoimenom glavnom gradu skriva prekrasne stare uličice, još iz venecijanskih vremena. Otok raspolaže uređenim plažama sa bezbrojnim mogućnostima za sportove na vodi, što će donijeti mnoge sate aktivnog odmora ili bezbrižnog uživanja u kupanju. Obližnji otoci Paksos i Antipaksos idealni za jednodnevne izlete, dok je na sjeveru otoka prekrasan krajolik dina, koji svojim povoljnim vjetrovima, privlači mnoge surfere.

Cikladi

Istočno od Peloponeza proteže se arhipelag otočja Cikladi, koji čine otoci i otočići smješteni u krug ( grč. Kyklos ), uokolo nekadašnjeg antičkog centra, svetog otoka Delosa. Cikladi na čudesan način ilustriraju asocijaciju na grčki svijet otoka: Bijela sela na blistavom svijetlu stvaraju igru kontrastnih boja, naspram dubokom plavom moru, nebu bez oblaka i plavih crkvenih kupola koje tu i tamo izviruju iz naselja. Iako je vegetacija siromašna, ona ne umanjuje fascinantnost ovih otoka. Mirno more čini Ciklade omiljenim odredištem za jedriličare. S obzirom da su otoci gusto položeni jedan uz drugi i povezani trajektnim linijama, može se jednostavno ići sa otoka na otok. Najveći i vjerojatno najslikovitiji među otocima je otok Naksos. Jedan od živahnijih otoka je Mykonos. Po čistom mramoru poznat je otok Paros, ali i živopisno ribarsko mjesto Nausa također privlači posjetitelje. Posebno impresionira i vulkanski otok Santorini. Cikladi su sa svojih preko 200 otoka i otočića rajske ljepote, odredište za savršen odmor iz snova.

Chios

U istočnom egejskom moru, između Samosa i Lesbosa, leži otok Chios, prema lokalnoj predaji, rodno mjesto Homera. Do Chiosa se može doći trajektnim vezama iz Pireja ili zrakoplovom iz Atene ili Tesalonikija. Istoimeni glavni grad leži u središtu istočne obale, naspram eritrejskog kanala i Male Azije, te je administrativni centar otoka, iznimno živahne luke. Na plodnom jugu raste tipično stablo ovog otoka, mastika, koje se koristi u proizvodnji likera, žvakaćih guma i kozmetike. Neobična, sasvim originalna i živopisna su sela mastike, Mesta, Pyrgi, Olυmpi, Kalamoti, Vessa i Elata, koja su još od rimskih vremena kontrolirala proizvodnju elastične sirovine iz mastike. Vožnjom kroz unutrašnjost otoka dolazi se do jednog od najznačajnijih kulturno-povijesnih spomenika Grčke, samostana Nea Moni, iz 11.stoljeća, koji leži skriven u brdima. U svakom slučaju preporučamo Chios kao živopisan otok, okupan suncem i beskrajnim morem.

 

Halkidiki

Poluotok Halkidiki je savršeno odredište za ljubitelje kupanja, surfanja i jedrenja. Krase ga pješčane plaže prikladne za djecu i borove šume u osamljenim uvalama, koje skoro pa dotiču plavo Egejsko more. Tri poluotoka Halkidikija izgledaju poput tri prsta, koja uranjaju u Egejsko more. Kassandra, je najzapadniji od poluotoka, divnog krajolika, živahnih naselja, koji pruža raznovrsne mogućnosti za opušten i aktivan odmor. Sithonia je poluotok smješten u sredini, kojeg krasi predivna kombinacija mora i brdovitog krajolika. Atos je najistočniji poluotok, nepristupačne istoimene planine, poznate i kao Sveto gorje. Sjedište je 20 pravoslavnih manastira i čini autonomnu državu pod grčkim suverenitetom. Vile, kuće za odmor i apartmani iz Novasol ponude nalaze se na poluotocima Kassandri i Sithoniji.

Rezervirajte smještaj na otocima Grčke i uživajte u nezaboravnom odmoru!