Črnomelj - apartmani i kuće za odmor

Črnomelj se nalazi u Jugoistočnoj Sloveniji i najveći je grad u maloj pokrajini Bela Krajina. Bela Krajina poznata je po tome da je puna šuma breze i vinograda. Nema ceste kojom ćete se voziti bez da prođete pored vinograda ili prelijepog gaja nježnog drveća s bijelim deblima. Ovaj brežuljkasti kraj idealna je za razgledavanje na biciklu, a za toplih lijepih dana uskočite u rijeku Kupu na jednom od kupališta i izletišta koja se nalaze na njoj, npr. u selima Adlešiči, Vinica ili Podzemelj.

A family with their dog enjoying dinner outside during a stay in a holiday home

Stara jezgra u mjestu Črnomelj

Stara gradska jezgra Črnomlja nalazi se na poluotoku kojeg je stvorio sutok rijeka Lahinja i Dobrinčica. taj je poluotok bio naseljen još u brončanom dobu. Najstariji sačuvani zapisi o mjestu datiraju u 1228. godinu, a naziv je bio Schirnomelj. U starom dijelu pronaći ćete srednjovjekovni dvorac, zgrada teutonskog viteškog reda i objekt nekadašnje štedionice. Posjetite župnu crkvu svetog Petra i obližnji pastoralni centar s arheološkom izložbom te gotičkom crkvom Svetog Duha. Na brojnim ćete kućama vidjeti uzidane spomenploče koje pričaju priču o značenju Črnomlja i Bele Krajine tijekom Drugog svjetskog rata. Posjetite kuću belokranjskih rukotvoraca Primožičeva hiša i vinski informativni centar Črnomaljska klet, a tu možete degustirati odlična regionalna vina poput metliške črnine i žutog muškata.

Regionalni park Lahinja

U blizini sela Dragatuš u srcu Bele krajine nalazi se ovaj lijepi park. U njemu se nalaze dva prirodna rezervata, šest kulturnih spomenika i čak osam kulturnih spomenika. Mirna i bistra rijeka Lahinja najveća je znamenitost ovog parka. U selu Veliki Nerajec postoje dva stoljeća stara kuća koja slluži kao informacijski centar u kojem možete vidjeti tradicionalnu belokranjsku arhitekturu te galeriju domaćih i umjetničkih obrta.

Regionalni park Kolpa (Kupa) i Šokčev dvor

Regionalni park Kolpa zauzima veliko područje između rijeke Kupe i Starim trgom te selom Dragoši. I u ovom je parku glavna znamenitost upravo rijeka Kupa. Na toj lijepoj rijeci i danas je očuvan velik broj mlinica i pilana. Posebnost parka su kulturni elementi u sklopu kojih se nalaze i tradicionalni dijelovi starih zanata i obrta. Posjetitelji se upoznati s tradicionalnim načinom življenja u Šokčevom dvoru.

Mitrej nad Rožancem

Hram rimskog boga Mitra nalazi se u šumi Judovje nad selom Rožanac. Lik boga Mitra koji ubija bika uklesan je u stijenu krajem drugog stoljeća. U blizini se nalazi i crkvica svetog Jurja.

Spomen zbirka Otona Župančiča u selu Vinica

Možda neki od vas misle da je pojam Ciciban nastao u obućarskoj industriji, no radi se o liku iz pjesama za djecu Otona Župančiča. On je bio slovenski pjesnik, dramatičar, prevoditelj i urednik. Zbirku možete vidjeti u prizemlju njegove rodne kuće.

Lijepa pokrajina puna breza, vinograda na brežuljcima s lijepim rijekama nudi vam odlične mogućnosti za odmor. Pregledajte našu ponudu kuća i apartmana u i oko mjesta Črnomelj i provedite odmor iz snova u Sloveniji!