search

Schwarzwald - vile, kuće i apartmani

Schwarzwald je regija duboko ukorijenjene tradicionalne kulture i najvjerojatnije dom sata kukavice. Schwarzwald što zapravo znači ''Crna šuma'' je područje planina i šuma oko 200 kilometara dugo i 60 kilometara široko, koje na zapadu graniči sa Francuskom, na jugu sa Švicarskom, na istoku sa Švapskom Jurom i Bodenskim jezerom, a na sjeveru sa Kraichgauom. Već su Rimljani veoma cijenili termalne izvore ovog kraja, a danas se brojna klimatska, hidroterapeutska i druga lječilišta mogu se naći diljem Schwarzwalda u Njemačkoj.

Rijeke Enz, Nagold i Alb su zajedno sa svojim pritocima urezale duboku dolinu u bogato pošumljen pješčenjački masiv na sjeveru Schwarzwalda. Visoravni su tek djelomično nepošumljene. Čitav niz vrućih i mineralnih izvora koji potječu iz dolina, koristi se za različite terapeutske tretmane, stoga je ovo područje idealno za beskrajno uživanje u ljekovitim kupkama, ali i uživanje u klasičnom kupanju. U tradicionalnim srednjovjekovnim gradićima, tipični natpisi koji vise ispred gostionica reklamiraju ukusne schwarzwaldske specijalitete. U Gutachu se može posjetiti muzej na otvorenom, takozvani Vogtsbauernhof u kojem se mogu vidjeti gospodarska imanja, kuće, dvorišta, mlinovi i upoznati običaji, stoljećima stare schwarzwaldske prošlosti. Kao dio tradicionalne nošnje, iz Gutacha potječe i glasoviti pom-pom šešir.

Mjesta Freiburg, Titisee-Neustadt, Breisach, Elzach i Lörrach su smještena na jugu Schwarzwalda, u području blizu granice sa Francuskom i Švicarskom, gdje najviši vrhovi regije Feldberg, Kandel, Schauinsland, Belchen i Blauen pružaju fascinantnu panoramu preko Alpa u Švicarskoj i Vogez masiva u Francuskoj. U romantičnim dolinama još uvijek se mogu naći stara imanja, kuće od drvenih dašćica i nisko položenih krovova koji skoro dotiču tlo, gdje se u skladu sa starim tradicionalnim običajem, poslužuje slanina sa smeđim kruhom i rakijom od višnje. Serpentinast krajolik Kaiserstuhla i poznati vinogradi Breisgaua i Markgräflera garantiraju pak dobra vina.

Schwarzwald i Hotzenwald šume, koje se protežu prema jugu, naspram stepenastih padina planine Feldberg do Gornje Rajne i Bodenskog jezera, nalikuju golemim sunčanim terasama, savršenim za pješačenje i skijanje, kao i romantična dolina Wiesen koja se strmo spušta prema jugu. Titisee i Schluchsee jezero privlače pak ljubitelje sportova na vodi.

Veličanstvenu snagu prirode možete doživjeti na vodopadima Rajne, u blizini Schaffhausena, gdje rajnska voda sa 20 metara visine ponire u dubinu. Šaroliku prošlost regije oživaljavaju kanatne kuće, povijesne zgrade, dvorci, utvrde, ruševine, crkve i samostani, rimske terme i obrtnički gradovi.

Schwarzwald je istinski veteran među odmorišnim regijama i ima štošta za ponuditi, osim pom-pom šešira, satova kukavica i šunke.

Na putu kroz Sjeverni Schwarzwald prolazi se kroz šume jele, smreke, te visoravnima, a u šumama se mogu sresti karakteristične biljke ovog kraja poput paprati i naprstka, a uz ceste brnistra i lupina (vučika), koji biljni svijet u svakom slučaju čini ovo područje atraktivnim za pješačenje i ljeti i zimi.

Pogled u ovom kraju seže sve do gornje doline Rajne i preko Rajne sve do Vogeza. Posebno privlačna mjesta su Hornisgrinde, jezero Mummelsee, Schliffkopf, Kniebis i Schwarzenbachtal.

Mnoštvo oblika koji prožimlju krajolik u harmoničnom skladu sa raskošnim šumama planina, prezentiraju središnji Schwarzwald oko Offenburga. U podnožju Ortenaua, gdje se nalaze padine vinove loze pa sve do gornje doline Rajne, uzgajaju se sorte rizling, traminac, burgundac sivi i kasni burgundac. Moćne ruševine svjedoče pak o burnoj prošlosti ovog kraja.

Značajnije atrakcije i znamenitosti

 

 

  • Pforzheim - grad nakita i satova, često nazivan i ''Zlatni grad''
  • Schonach - mjesto gdje se nalazi najveći sat kukavica na svijetu
  • Triberg - grad u kojem se nalaze najveći vodopadi Njemačke
  • Schramberg - grad u kojem se može vidjeti astronomski sat iz 1913.godine
  • Eisenbach - Weltzeituhr
  • Freiburg - Sveučilišni grad, Münster
  • Lenzkirch - lječilišno mjesto, park prirode Wutachschlucht
  • Feldberg - park prirode, zimski sportovi
  • Hasel - špilja siga Erdmannshöhle
  • Maulbronn - samostan cistercita, UNESCO