Innsbruck - vile, kuće i apartmani u srcu Tirola

U srcu pokrajine Tirol u Austriji nalazi se Innsbruck, glavni grad pokrajine. Povijesni izvori ukazuju na to da je ovo lijepo mjesto bilo naseljeno još u kamenom dobu. Rimljani su izgradili vojarnu koja je štitila trgovačku cestu, a naselje je nazvano Oeni Pontum što u prijevodu znači most na Innu što je ujedno i vrlo nalik današnjem imenu grada uzmemo li u obzir njemački prijevod. Innsbruck postaje važnim središtem u prvoj polovici petnaestog stoljeća kada postaje glavnim gradom Tirola. Iz tog je razdoblja gotička crkva Hofkirche koju biste trebali posjetiti. U sljedećem stoljeću Tirol postaje dijelom Austrije pod austrijskim nadvojvodom Ferdinandom II. koji je dao sagraditi renesansni dvorac Ambras. Ono što je zasigurno vrijedno spomena je činjenica da je u Innsbrucku osnovana prva opera sjeverno od Alpa.

Koliko je sport važan i prisutan u Innsbrucku govori činjenica da je bio domaćinom Zimskih olimpijskih igara u čak dva navrata: devetih ZOI 1964. i dvanaestih ZOI 1976. godine. Blaga ljeta i snježne zime u plodnoj dolini odličan su recept za ljetne aktivnosti i sve zimske sportove i radosti. Prve zimske olimpijske igre mladih također su održane u lijepom Innsbrucku 2012. I mladi Hrvati su bili među njima. Jedna od najimpresivnijih skijaških skakaonica Europe na kojoj se odvija finale novogodišnje turneje „4 skakaonice“ nalazi su u ovoj lijepoj dolini.

Nemojte propustiti posjetiti zanimljivu kuću Goldenes Dach („Zlatni krov“) koja je sagrađena sredinom prošlom tisućljeća i most preko rijeke Inn kojem grad duguje ime. Zanimljiv je i Altes Landhaus, stari tirolski parlament, a suvremene građevine u svezi sa zimskim turizmom također su pravi arhitektonski biseri.

Posebna zanimljivost je jedna o najpoznatijih ljevaonica zvona na svijetu, ljevaonica Grassmayer. Radi se o obiteljskoj tradiciji bavljenja ovim jedinstvenim zanatom. Obitelj Grassmayer već dulje od četiri stoljeća prenosi umijeće lijevanja zvona s koljena na koljeno. Počeli su davne 1599., a tehnologija izrade zvona ostala je ista: koriste se glineni kalupi u koje se ulijeva bronca zagrijana na 1200 stupnjeva Celzija. Čak i neke crkve u lijepoj našoj imaju upravo zvona iz ljevaonice Grassmayer.

Ferie zimowe Innsbruck