Graz - vile i apartmani u gradu dizajna

Prelijepi Graz glavni je grad austrijske pokrajine Štajerske. Povijesna Štajerska nalazila se na području današnje Austrije i Slovenije. Graz je ne samo najveći grad Austrije nakon prijestolnice Beča, već je i drugo najveće austrijsko sveučilišno središte. Čak četiri sveučilišta čine pravo europsko univerzitetsko središte koje nije strano studentima iz Hrvatske. 2003. Graz je bio proglašen Europskim gradom kulture. Stara gradska jezgra i dvorac Eggenberg nalaze se na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. U sklopu projekta Cretive Cities Graz je u ožujku 2011. proglašen i UNESCO-vim gradom dizajna. Grad svoj naziv duguje slovenskoj riječi gradec koja bi značila „mali dvorac“. Rezervirajte apartman u Grazu iz NOVASOL ponude smještaja već danas. 

smještaj graz

Graz na Muri

Graz je sa zapada, sjevera i istoka okružen planinama, dok se s juga pruža Gradačko polje. Rijeka koja teče kroz ovaj predalpski grad je Mura. Zbog svog je položaja vrlo rano postao važno sjecište trgovačkih puteva te se u njemu razvijala ne samo trgovina već i obrt. Grad i danas njeguje svoje povijesne tradicije što se najbolje vidi posjetite li velesajam koji se svake godine održava u proljeće, ali i u jesen. NOVASOL smještaj ćete pronaći na našoj stranici. Izaberite apartman iz NOVASOL ponude smještaja.

apartman graz

Kultura

Posjetite li Graz morate dobro planirati, jer ima toliko toga za vidjeti i doživjeti da vam preporučujemo ozbiljnu pripremu. Zato ćemo vam predložiti najvažnije točke. Nikako ne propustite Kunsthaus Graz („Kuća umjesnosti“), muzej suvremene umjetnosti koji leži na obali Mure. Kad ste već u blizini rijeke Mure, posjetite i Murinsel („Otok na Muri“). Radi se o umjetnom otoku od čelika na kojem se nalaze kavana, klizalište na otvornom i igralište. Sakralna arhitektura u Grazu pravi je dragulj. Ljubitelji bi trebali posjetiti kasnobaroknu baziliku Mariatrost, neogotičku Crkvu Srca Isusova (Herz Jesu Kirche) s trećim najvišim tornjem u Austriji i Kalvariju na Göstingu u blizini koje se nalaze ruševine dvorca Gösting odakle se pruža najljepša panorama grada. Još jedna arhitektonska zanimljivost je bolnica LKH-Universitätsklinikum koja je najveći secesijski kompleks u Austriji.

Aktivnosti

Ljubitelji fizičke aktivnosti neće ostati prikraćeni. Spomenuta rijeka Mura uz svoje obale skriva odlične staze za trčanje ili vožnju bicikla. Ne ni morate izlaziti iz gradske jezgre jer ona skriva nekoliko zelenih oaza. Hrabri i sposobni bi mogli sudjelovati i u gradskom maratonu koji se održava svake godine. Kao i svi austrijski gradovi i Graz vam nudi odlične bazene i wellness mogućnosti na više lokacija. Klizanje, golf, avanturistički parkovi i odbojka na pijesku te još puno toga vam se ovdje nudi – Graz je pravi izazov za sve one koji ne vjeruju da će im ponuditi dobru zabavu.