search

Peloponez

Otok ili poluotok?

Često se postavlja ovo pitanje, kada se govori o geografiji Peloponeza. Nekada se do Peloponeza dolazilo preko uske prevlake, koja je 1893. godine prekinuta izgradnjom korintskog kanala, dok se danas na Peloponez dolazi preko mosta. Ime Peloponez potječe od imena mitološkog lika Pelops i grčke riječi za otok, Nisos. Iako se o tom porijeklu može raspravljati...

Raspravljati se ipak ne može o ljepoti ove regije. ''Ruka sa tri prsta'' prepoznatljiv je peloponeški oblik, koji krije uzbudljiv grčki krajolik; impresivne planine i mediteranska vegetacija uz obalu očaravaju posjetitelje. Iz brojnih antičkih mjesta za posjećivanje, poput Olimpije - rodnog mjesta olimpijskih igara ili drevnog Korinta, uvijek se brzo dolazi do mora i sunčanih plaža gdje se može uživati u tišini.

 

Povijesno najznačajnija mjesta su Kalavrita i Nauplion. U samostanu Agía Lávra koji leži u blizini Kalavrite, biskup Germanos od Patrasa, 25.03.1821 godine blagoslovio je zastavu oslobođenja boraca, otkada je 25.03. postao i nacionalni blagdan. Ovo mjesto imalo je važnu ulogu i tijekom Drugog svjetskog rata - grčki partizani su zarobili 80 njemačkih vojnika, što nije ostalo bez posljedica. Nauplion je od 1829. do 1834. bio prvi moderni glavni grad Grčke, nakon nezavisnosti od Otomanskog carstva. Atena postaje prijestolnicom nakon Naupliona.

Do Peloponeza je jednostavno doći. Trajektnom vezom iz Italije do Patrasa može se doći automobilom, a zrakoplovom se može doći do zračnih luka u Ateni i Kalamoti.

Vile, kuće za odmor i apartmani iz naše ponude nalaze se na istoku na Krfu i u gradu Ermioni, na zapadnoj obali između Pirgos i Pylosa, kao i na južnom poluotoku Mani u naseljima Stoupa, Aghios Dimitris i Limeni.