Madeira - kuće i apartmani za odmor

Madeira je autonomna portugalska regija smještena u Atlantskom oceanu. Službeni jezik je portugalski, a sam otok su Portugalci naselili 1418. godine. No, 1976. Portugal je Madeiri dao autonomiju. Otok je 978 kilometara udaljen od Lisabona, glavnog grada Portugala. Pod Madeiru spadaju i manja otočja, od kojih su većina prirodni rezervati.

Madeira na portugalskom znači drvo, što označava šumu koja se nalazi u središtu otoka. Riječ je zapravo o prašumi endemskog zimzelenog drveća koja je najveća na svijetu, stoga je UNESCO prašumu stavio na popis svjetske baštine. Pod otočje Madeira spadaju i otoci: Porto Santo, Deserta Grande, Selvagem Grande, Bugio, Selvagem Pequena, Fora i Chão. Klima je na otocima vlažna, a godišnja temperatura varira od 16 do 22°C. Rezervirajte smještaj na Madeiri i uživajte u blagodatima ovog otočja.

Na Madeiri je razvijena proizvodnja vina, koje je njihov najpoznatiji proizvod, a imaju ih 4 vrste, koje morate probati. Zanimljivost je ta da ovo vino može dugo stajati u bocama. Jesti možete u malim restoranima koji tradicionalno nude razne specijalitete od riba, poglavito tune. Što se tiče slatkog, naručite tradicionalni kolač Bolo de mel (kolač od šećerne trske). Lokalno stanovništvo prozvodi mnogo proizvoda i suvenira od drva koje možete kupiti na otoku. Madeira je vulkansko područje stoga iako ima predivnu kilometarsku obalu, no otok je zapravo najvećim dijelom stvoren za aktivni odmor, ili surfanje. Ljubitelji aktivnog odmora uživati će u raznim aktivnostima koje nudi Madeira. Najbolje je iznajmiti automobil i posjetiti sve zanimljivosti. Ukoliko ste ipak željni pješačenja popnite se na vrh planine Pico do Areiro (no, i ako nemate, ne brinite, do vrha vozi turistički autobus). Za najhrabrije i one koji vole avanture, preporučamo planinarenje do najvišeg vrha Pico Ruivo na Madeire. Ovaj je otok raj za oči, priroda očarava na svakom koraku, i oduzima dah.

Madera - wyspa możliwości

Netaknuta priroda i zanimljivosti Madeire

Glavni grad Madeire zove se Funchal i nalazi se na južnoj strani otoka. Ovdje ćete naići na plantaže banana, ali do njih možete jedino gradskom žičarom. Funchal krase bijele kućice sa crvenim krovovima, brda u pozadini grada te vijugave cestice. Na Madeiri nema pješčanih plaža, za njih morate otići trajektom iz Funchala do susjednog otoka Porto Santo. Cvijeće je na Madeiri glavni motiv, stoga ovdje možete kupiti sadnice raznolikog cvijeća i to najčešće na tržnici Mercado Dos Lavradores, koja je na tri kata. Ukoliko dolazite u vrijeme Uskrsa svakako posjetite festival cvijeća koji očarava. Na tržnici punoj egzotičnog voća izaberite nešto za sebe, od manga, malih banana, marakuje i slično. Tu ćete naći i brojne suvenire tipične za Madeiru. Zaputite se u staru gradsku jezgu gdje možete pogledati katedralu Sé. Prošetajte se šetnicom koje je ukrašena palmama, skulpturama i osvježite se pićem u jednom od barova. Ali ne bilo kakvim, probajte koktel poncho od bijelog ruma, med, limuna koji će vas oduševiti i osvježiti vas. Nakon osvježenja posjetite jedan od botaničkih vrtova kojih na Madeiri ima zaista mnogo.

Madeira je puno zelenila, prekrasnih prizora zbog kojih ćete se zasigurno htjeti vratiti na ovaj čaroban otok. Izaberite smještaj iz NOVASOL ponude, priuštite si odmor na predivnom otoku, daleko od svakodnevnice, te provedite nezaboravan odmor sa prijateljima i obitelji u Portugalu!