Lisabon - vile, kuće i apartmani

Glavni je grad Portugala i nezaobilazna stanica svakog tko posjeti Portugal. Lisabon je portugalska prijestolnica, bogate povijesti, ugodne klime i odlične gastronomije. Nalazi se na rijeci Tejo, uz koju su šetnice, a u okolici Lisaboa nalaze se mjestašca sa predivnim kilometarskim plažama koje uranjaju u Atlantski ocean. Do tih ćete plaža najlakše stići portugalskom željeznicom. Preporučamo posjetiti Sam Cascais, te Estoril, mjesta do kojih stižete vlakom. Tu možete popiti kavu u obližnjim barovima s pogledom na ocean. Možete se okušati i u surfanju na pojedinim mjestima. Rezervirajte smještaj iz NOVASOL ponude i provedite nezaboravne dane u Lisabonu.

Lisabon, smješten na zapadnoj strani Portugala,  istaknuto je središte umjetnosti, ekonomije, obrazovanja i turizma te je najbogatija regija u Portugalu. Belemski toranj i Jeronimitski samostan dva su mjesta u Lisabona zaštićena i uvrštena na popis Svjetske baštine UNESCO-a. Samostan je izgrađen u kasnogotičkom portugalskom stilu, a ukrašen je mnogim skulpturama, dok se u unutrašnjosti nalaze i dva muzeja. Belemski toranj izgrađen je u 16.stoljeću u cilju obrane grada.  Tu se nalazi i spomenik otkrićima Padrão dos Descobrimentos. Visok je 52 metara i podignut je 1960.godine. Gornji dio grada, sa predivnim uskim uličicama je najstarija četvrt u Lisabonu, po imenu Alfama a smještena je na obronku brda između rijeke Tejo i tvrđave São Jorge. Ovdje se nalaze mnogi tradicionalni barovi i restorani u kojima možete slušati tradicionalnu portugalsku glazbu, Fado. U večernjim satima dok hodate ovim ulicama Alfama poprima romantični ugođaj jer zvuci Fada dopiru sa svih strana. Neke su kuće i dijelovi renovirani, no to je i danas najsiromašnija četvrt. Svakako posjetite lisabonsku katedralu, vidikovac Santa Luzia Belvedere i utvrdu São Jorge.

lisabon

Zanimljivosti Lisabona

Baixa (baixa Pombalina) je naziv četvrti u središtu grada, a koja je pravi primjer izgradnje otporne na potres (premda je poznato da je potres uništio većinu grada 1755.). Karakteristike ove gradnje uključuju simetrični drveni okvir koji rasterećuje snagu potresa. Ovdje, na glavnom trgu Praça do Comércio i na trgu Rossio sigurno ćete se poželjeti osvježiti pićem ili sjesti na ručak jer su ovo najpoznatiji dijelovi grada. Ukoliko želite jesti nešto tradicionalno ne zaboravite bakalar, te svakako kušajte tradicionalna vina kojih ovdje ima jako puno. Metro je najpoznatije prijevozno sredstvo u Lisabonu, a odvesti će vas na sve dijelove grada, jer je povezanost odlična. Poželite li posjetiti muzeje, Lisabon ih zaista nudi mnogo. Posjetite Museu Calouste Gulbenkian gdje možete vidjeti primjere antičke i moderne umjetnosti, Nacionalni muzej Azuleja – tipičnog portugalskog mozaika. Ono što će vas posebno oduševiti je Oceanário de Lisboa, drugi najveći ocenarij na svijetu, kojeg jednostavno morate posjetiti. Kraj ocenarija se nalazi i poznata tzv. lisabonska gondola Telecabine Lisboa,pa iz zraka možete uživati u vožnji ovim dijelom. U blizini se nalazi Centro Vasco da Gama veliki šoping centar posebne arhitekture. Ovo se sve nalazi u novijem dijelu Lisabona, desetak kilometara udaljeno od centra. Na kraju dana zasladite se tipičnim portugalskim desertom, “Pasteis de Nata”.

Lisabon je divan grad izrazito privlačan turistima iz cijelog svijeta. Bezbroj zanimljivosti, aktivnosti i ljepota nudi ova metropola. Sigurni smo da ćete uživati hodajući ulicama ovog po svemu posebnog grada. Rezervirajte vilu, kuću ili apartman u Lisabonu, i uživajte u nezaboravnom provodu u Portugalu!