Alentejo - kuće za odmor

Alentejo je regija u središtu Portugala koja se proteže sve do juga Portugala, a specifično za ovu regiju je povoljna mikro klima za uzgoj grožđa, stoga je ovo poznata vinska regija koja proizvodi najskuplja vina u zemlji. Na portugalskom ime označava ''izvan'' (alem) rijeka Tagus (Tejo). Regija sadržai Alto i Baixo Alentejo. Značajni gradovi u regiji su: Evora, Elvas, Beja, Serpa i Portalegre. Alentejo je poznata regija po svojim polifonskim pjevačkim skupinama. Ujedno je i proizvodnja maslinovog ulja na zavidnoj razini, jer ulja ovdje nose oznake izvornosti. Kažu za Alentejo da se ovdje živi opušteno i ugodno, bez strke a uz predivne prizore iz netaknute prirode odmor je ovdje zagarantiran. Slikoviti gradovi ove regije pozivaju na kratke izlete i istraživanja. Na sjeveru mu pašnjaci, u središtu dominiraju ravnice a na obali neotkrivene plaže.

Glavni grad regije Alentejo je Evora. Grad je smješten unutar kamenih zidina i jedan je od najdivnijih srednjovjekovnih gradova u zemlji. Ono što ovdje svakako morate posjetiti je Korintski Rimski hram (sa 16 nedirnutih granitnih stupova visine 7.68 m) zatim katedralu, Kraljevsku palaču i mnoge druge zanimljivosti. 1986.godine povijesno središte grada Evore upisano je na popis svjetske baštine  UNESCO-a, sa naznakom grada muzeja što on doista i jest. Kuće u Evori ukrašene su azulejo keramikom i kovanom ogradom na balkonu koje čuvaju priče o portugalskim kraljevima koji su ovdje obitavali. U ovom je gradio živio Vasco da Gama od 1519.do 1524.godine, stoga ovdje možete pogledati njegovu palaču koje krase renesansne zidne slike. Zatim posjetite povijesni grad Elvas koji se nalazi na granici sa Španjolskom omeđen zidinama koje su dobile naziv ''Muslimanske zidine''.  

Zanimljivo je u ovom gradu za vidjeti i rukom rađen akvadukt (kanal koji služi za prijenos vode ) koji je izgrađen kako bi grad u slučaju neprijateljskog napada imao vodu. Grad je posebno dobio na važnosti u 15. i 16. stoljeću kada je postao  sjedište portugalske vojske. Povijest grada usko je vezana za njegove zidine i granicu sa Španjolskom. Uz granicu nalazi se još jedan grad po imenu Portalegre u kojem možete posjetiti Katedralu iz 16.stoljeća, a na samo devedesetak kilometara dalje stižete do predivnog  dvorca Marvao sa kojeg se proteže nezaboravan pogled na krajolik.

U gradu Sines koje je rodno mjesto Vasco da Game vidjeti ćete još jedan spomenik tom moreplovcu. Ukoliko ste željni mora i plaža, u mjestu Sines pješčane plaže oduzimaju dah. Plaže su egzotične te imaju Plavu zvjezdicu stoga ćete se ovdje moći potpuno opustiti i uživati u kristalno čisto moru. Okupajte se i osvježite na predivnoj plaži a navečer ne propustite poslušati  fado u nekom od malih restorana. Alentejo je regija koju ćete doživjeti svim osjetilima. Za one koji su ljubitelji aktivnog odmora, Alentejo nudi bezbroj mogućnosti: surfanje na dasci, jedrenje, promatranje dupina, vožnja kanuom, planinarenja i pješačenja po prirodi, označene biciklističke staze i još puno toga.

Na kraju aktivnog dana okusite sve čari portugalske gastronomije i uživajte u svim blagodatima regije Alentejo! I dakako, ne zaboravite popiti čašu izvornog vina iz ove regije!

Rezervirajte vile, kuće ili apartmane iz NOVASOL ponude i provedite nezaboravan odmor u Portugalu!

Alentejo na wakacje