Varšava

Varšava je glavni grad, a nalazi se u središnjem dijelu Poljske. Najznačajniji je administrativni, kulturni i gospodarski centar Poljske. Od 1596. godine Varšava je glavni grad. Grad se nalazi s obje strane najduže rijeke Visle u zemlji. U prošlosti, Varšava je sve do II. svjetskog rata bila razvijen grad na svim poljima, no dolaskom rata 1944. godine 90% grada je razrušeno. No, to za poljake nije označavao kraj, već novi početak, te su uz pomoć vrijednih restauratora vratili stari sjaj grada i vrijednu kulturnu baštinu.

Varšavu krase 27 muzeja i 20 kazališta u kojima svi ljubitelji kulturnih manifestacija mogu uživati, ali to je samo početak. Varšava nudi puno više. U najstarijoj četvrti pod nazivom Stare Miasto koja se proteže uz obalu rijeke Visle nude se razne turističke aktivnosti. Na glavnom trgu Plac Zamkowy moći ćete popiti kavu s pogledom na obojene barokne fasade kuća, a onda se prošetati do katedrale Svetog Ivana, usput prolazeći kroz srednjovjekovne ulice. Tu se nalazi i  Barbakan – kompleks utvrda iz 16.stoljeća koje su u prošlosti štitile od neprijatelja. Stari dio grada je od 1980.godine pod zaštitom UNESCO-a kao jedinstven primjer poslijeratne obnove starog središta grada. Ujedno, vidjeti ćete i kraljevski dvorac Zamek Krolewski iz 15.stoljeća, koji je ponos cijele Varšave, a bio je nekada rezidencija vojvode Mazovije, te od 16.stoljeća sjedište kralja i sabora. Danas se ovdje održavaju brojne manifestacije kroz cijelu godinu, stoga je dvorac nezaobilazno mjesto za posjet.  Crkva Svete Ane još je jedna građevina koju morate posjetiti, interijer je u baroknom stilu uređen sa freskama na zidu. U Varšavi je ona jako popularna za sklapanje brakova jer se smatra da će brak biti sretan ukoliko se u njoj sklopi. Južno od starog dijela grada nalazi se bulevar Krakowskie Przedmiescie kojim su šetali plemići, kraljevi, i druge poznate odobe. Ovaj bulevar često nazivaju i poljskim Champs Elysees-om, gdje ćete naći ujedno i mnoge spomenike, crkve kao i kampus Varšavskog sveučilišta. Varšavska četvrt Praga, smještena na desnoj obali rijeke Visle, do kraja 18.stoljeća bila je zaseban dio grada. Neko je vrijeme bio zanemarivan a danas je utočište brojnim umjetnicima koji imaju galerije, dok su stare građevine pretvorene u kina, klubove i kulturne centre. Ukoliko se zaželite zelenila i prirode, prošetajte se predivnim parkom Lazienkowski koji je najveći u Varšavi, ili se provozajte brodićem. Šetajući parkom primjetiti ćete spomenik Frederica Chopina te ako ste u ljetnim mjesecima u posjeti Varšavi moći ćete poslušati koncert upravo njemu posvećen. Posebna zanimljivost u Varšavi jest da je sirena od 14.stoljeća glavni simbol grada. Nalazi se na grbu i drži mač i štit. Po legendi sirena je doplivala Vislom do grada Varšave a pritom ju je spasio ribar kojemu je obećala zaštitu, ujedno i samom gradu.

Ukoliko poželite odmoriti, jedna od poznatih gradskih kavana rado će vas ugostiti, jer Varšava ima bogatu kavansku scenu. U najpoznatijoj varšavskoj ulici (Nowa Swiat 33) nalazi se najstarija kavana u gradu. 1869. godine je osnovana i  otada je omiljeno mjesto stanovnika ali i svih koji posjete grad. Zaštitni znak kavane su pączki (krafne), no zasladiti se možete i tradicionalnim kolačem od šljiva ili roladom od maka.

Iskoristite NOVASOL ''City break''' ponudu i posjetite ovu impozantnu metropolu. Apartmani u našoj ponudi smješteni na odličnim lokacijama biti će savršena stanica za nezaboravan odmor u ovoj predivnoj metropoli! Provedite savršen odmor u glavnom gradu Poljske!

Aparment Ferien Warschau - Polen

Popularne kuće za odmor u Varšava

Loading...

Kuće za odmor koje primaju kućne ljubimce u Varšava

Loading...

Kuće za odmor s fleksibilnim terminima dolaska u Varšava

Loading...