search

Kreta - kuće za odmor

 

Kreta je najveći grčki otok i peti po veličini u Sredozemnom moru i veoma omiljeno turističko odredište. Među turističkim atrakcijama nalaze se arheološki nalazi kod Knossosa, Phaistosa, Gortysa, i mnogih drugih mjesta, te Venecijski dvorac u Rethymnou, Samarijski klanac, i mnogi drugi manji klanci poput Agia Irini ili Aradene. Jedna od najstarijih civilizacija u Europi, Minojska civilizacija, razvila se upravo na Kreti ( od otprilike 3000. p.n.e. - 1400. pr. Kr. ).

 

Svojom drevnom kulturom, stilom življenja i navikama stanovnika, raznolikim krajolikom brda, kanjona, dolina i prekrasnih plaža, zapravo je pravi mali kontinent užitaka.

Planinskim otokom ju čine planine koje se protežu od istoka do zapada, Bijele planine ili Lefka Ori na zapadu, a prema istoku se nižu Ídi, Díkti i Sitía planine.

Raznovrsnim krajolikom uz more, izmjenjuje se strma obala sa dugačkim plažama, male uvale sa prostranim dolinama, te manji, uglavnom nenastanjeni otoci uz obalu koji su nerijetko posebno zaštićeni dijelovi prirode.

 

Kreta je idealna za ljubitelje plaža i kupanja, za miljenike prirode, šetnji i planinarenja, ali i za kulturne zanesenjake i zaljubljenike u povijest. Različita mjesta na Kreti, čuvaju priču iz prošlosti, staru čak 6.000 godina. Mnogi ostaci i iskopine oživljavaju nekadašnju Antiku.

 

U gradovima se nalaze brojni svjedoci iz vremena različitih vladara na Kreti, te su jednako dobro očuvane venecijanske palače kao i turske đamije. Na južnoj obali Krete, u gradu Ierápetra posebno se osjeća utjecaj sa afričkog kontinenta.

 

Krećani su uvijek trpjeli stranu dominaciju, ali nisu se nikad prepustili sudbini. Na svoj borbeni duh i otpor koji su pružali su i danas ponosni.

 

Poznati su i kao gostoljubivi ljudi. Život seoskog stanovništva je poprilično jednostavan i bez pritisaka današnjeg ubrzanog načina života. Upoznate li planinskog seljaka, vrlo je moguće da će Vas pozvati u jedan od caffe'' barova na tipično piće Raki, a moći ćete još mnogo od njega naučiti. Stoga iskoristite dio vremena za upoznavanje otoka i ovdašnjih stanovnika, s kojima ćete lako doći u razgovor prilikom kupovine ili šetnje. Vile, kuće za odmor ili apartmani na Kreti, savršen su izbor za odmor.

 

Iz ponude Novasola moći ćete birati vile, kuće i apartmane koji se nalaze u mirnim mjestima istoka, u blizini mirnog provincijskog grada, kretskog šarma, Sitie, kod Rethimnona, u blizini planinskih sela, Adele i Prinosa, kao i na zelenom zapadu Krete, oko Chanie.

Bilo da provodite odmor u nesmetanom kupanju, upoznavate ljude i zemlju, razgledavate Knossos ili visoravan Lassithi, istražujete kanjon Samariu, mogućnosti na Kreti za vrijeme odmora su skoro bez ograničenja.