Odmor s ljubimcem

Danas milijuni domaćinstava kao člana obitelji broje barem jednog kućnog ljubimca, no prilikom odabira godišnjeg odmora, uvijek se pojave problemi zbog kojih je gotovo nemoguće četveronožnog prijatelja uzeti sa sobom. Zašto ostaviti svog vjernog prijatelja drugome na čuvanje, za vrijeme godišnjeg odmora, kad možete zajednički uživati u obiteljskim trenucima? Na pravom ste mjestu!

Godišnji odmor vrijeme je kada se želite odmoriti i opustiti sa svojom obitelji i prijateljima te zaboraviti na svakodnevne obveze. Želite uživati u odmoru, kupanju, šetnjama, aktivnom ili onom mirnijem odmoru, no ne znate kamo sa dvojim kućnim ljubimcem? Priče o napuštenim i zaboravljenim životinjama sve su češće, no s NOVASOLom su Vaši kućni ljubimci dobrodošli te ih ne morate ostavljati nekom drugom na čuvanje ili u hotelu za ljubimce. Za mnoge naše iznajmljivače stvar je sasvim jasna: Kućni ljubimac dio je obitelji te mu je mjesto sa svojim ukućanima, a svi su skupa dobrodošli.

Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca imaju mogućnost pretraživanja široke ponude objekata u kojima su ljubimci dobrodošli te su takvi objekti označeni posebnom oznakom.

NOVASOL vile, kuće i apartmani za odmor, obilježeni niže navedenim simbolima, dozvoljavaju boravak kućnog ljubimca bez dodatnog troška.

Pet allowed

O čemu biste sve morali razmišljati nakon što odlučite sa svojim ljubimcem otići na godišnji odmor?

Kućni ljubimci dozvoljeni

50% naših smještajnih objekata obilježeno je sa ovim simbolom, koji ukazuje da su kućni ljubimci dozvoljeni!

Kućni ljubimci dobrodošli

Ako Vaš četveronožni prijatelj ima temperamentan karakter ne morate se brinuti za susjede, jer smo izdvojili objekte koji su posebno prilagođeni za kućne ljubimce, što znači:

  • Veličina parcele iznosi najmanje 500 m2.

  • Na parceli se ne nalazi obradiva površina (vrt).

  • U objektu se nalaze informacije o lokalnim pravilima za držanje kućnih ljubimaca.

  • U objektu se također nalazi broj telefona i adresa najbližeg veterinara.

VAŽNO: Ukoliko dolazite s više od dva kućna ljubimca (u Južnoj Europi više od 1) molimo vas da prilikom rezerviranja postavite upit.

Povedite računa o prijevoznom sredstvu. Naravno da je najjednostavnije onima koji planiraju na odmor otići automobilom. No što kada to ne želite ili niste u prilici? Ili kada biste radije doputovali na neki drugi način, a tek na svom odredištu unajmili vozilo? U zrakoplov, trajekt ili autobus najčešće neće biti problema s primanjem psa, mačke, zamorca ili ptice, ali to je redovito pod posebnim uvjetima koji su često vezani za veličinu ljubimca. U većini europskih zemalja čak ne postoje ni zakoni ili propisi vezani za ljubimce u prometu, osim kada se radi o prijevozu u osobnom automobilu.

Većina prijevoznika provodi vlastita pravila. Zato je najvažnije unaprijed se raspitati i pribaviti sve što je potrebno bez obzira na to jeste li nabavili i uredno platiti putnu kartu. Možda ćete naići na informaciju da prijevoznik male ljubimce koji doslovno mogu stati u ručnu torbu koja leži u krilu vlasnika prevozi besplatno, no provjerite pozivom ili još bolje e-poštom treba li dodatno rezervirati određeno mjesto ili najaviti ljubimca. Postoje i posebna pravila za pse koji u grebenu (visina leđa kod lopatica), a ponegdje nije dovoljno da budu na povodcu, već je u javnosti (ne samo prijevozu) potrebna brnjica.

Vaš ljubimac mora biti nahranjen večer prije puta, jer im je često mučno u vožnji. Čvrsta i hrapava podloga (poput tepiha) pomaže ljubimcu da ne kliže tako da u slučaju da putuje u boksu odnosno transporteru, nemojte zaboraviti staviti malo čvršću podlogu. Zamislite kako bi vama bilo da u svakoj okuci prokližete do drugog kraja vozila? Posavjetujte se sa svojim veterinarom u svezi davanja tableta protiv mučnine. Danas su na raspolaganju i tablete protiv napetosti (anksioznosti), no nikako ih nemojte koristiti bez savjetovanja s veterinarom, a tu terapiju je potrebno započeti nekoliko dana prije puta. To vrijedi za mačke i pse. S kunićima je malo drugačije. Iako veterinari predlažu da se uklone briketi, morate im ostaviti sijena.

Uvijek se preporučuje ljubimca naviknuti na vožnju postupno. Prvo ih samo uvedete u isključen automobil. Automobil bi morao biti rashlađen odnosno zagrijan, ovisno o dobu godine i vremenskim uvjetima. Ljubimci također moraju biti cijepljeni i potrebno označeni. Ono što je najvažnije je da njih i sebe pripremite i da se dobro unaprijed raspitate o uvjetima koji ih očekuju ne samo na putu već i u samom odredištu. Nemojte zaboraviti ponijeti ili organizirati da na raspolaganju budu dekice i posudice. Uvijek se raspitajte o sadržajima koje mogu posjetiti, a osobito o plažama, restoranima i izletištima.

Svjetski putnici doista hvale Europu što se dobrodošlice i ljubaznosti prema ljubimcima tiče. Neka odredišta možemo izdvojiti kao osobito „pet friendly“. Belgijski grad Bruges ne samo da je prekrasno bajkovito mjesto prekrasne arhitekture, već su vaši ljubimci (osobito manji) na uzici dobrodošli u gotovo svim lokalima i na obilascima zanimljivosti. Glavni grad Češke, Prag, nije bio poznat po dobrodošlici ljubimcima no to se posljednjih godina drastično promijenilo. Na raspolaganju vam je ogroman park za pse, a psi ne samo da su dobrodošli u restoranima, već često budu i lijepo posluženi. Postoji i pseći filmski festival. Javni prijevoz je na raspolaganju i psima no ne zaboravite brnjicu. U Berlinu u Njemačkoj ljubimci su dobrodošli razgledati znamenitosti s vama ne samo pješice, već i izletničkom brodom, a poslije ih možete odvesti u omiljeni pseći kafić koji poslužuje slavni kolač od sira. Ako se vi ni vaš ljubimac ne bojite bicikala, možda je Amsterdam u Nizozemskoj pravo mjesto za odmor s ljubimcem u gradu kanala i kulture. Osim muzeja i galerija, ljubimci mogu ući u gotovo sve objekte. Samo potražite znak – ako nisu zabranjeni, što je rijetkost, dobrodošli su. Onima koji više vole prirodu od urbanih sadržaja, možda bismo ponudili odmor u fjordovima lijepe Norveške. Tamo su ljubimci dobrodošli na plovilima uz određena pravila. Oslo, glavni grad, nudi dobrodošlicu ljubimcima u većini restorana i kafića.

Odmor u društvu svog ljubimca je odmor u krugu obitelji – cijele obitelji koja zajedno provodi najljepše trenutke u godini. Neka i vaš odmor bude odmor cijele obitelji. Rezervirajte kuću za odmor ili apartman u NOVASOLovoj ponudi smještaja u kojem su ljubimci dobrodošli.