Nikozija - kuće za odmor!

Nikozija leži na rijeci Pedieos, između planina Kirenia na sjeveru i Trodos na jugu. Nekada je nosila naziv Ledra, koje je danas ime najpopularnije ulice u gradu. Mletačke zidine dugačke su oko 4 kilometara oko grada, a krasi iz 11 bastiona sa kojih se pruža divan pogled na grad. Nikozija je glavni grad oba dijela otoka (grčkog i turskog), a valuta za plaćanje je turska lira na turskoj strani dok se u eurima plaća na grčkoj strani. Nikozija se nalazi na granici samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar, tako da ćete usred grada morati pokazati putovnicu kako bi prešli na turski dio, no to je ovdje zanimljivost jer to sigurno nikad prije niste doživjeli. Grčki dio je moderniji, pun muzeja, galerija, a ako ogladnite možete probati njihov poznati gyros. U turskom dijelu nalazi se predivan trg po imenu Buyak Han okružen zidinama, gdje se možete zaustaviti i popiti pravu tursku kavu te pojesti pokoju tradicionalnu tursku slasticu poput baklave. Bivša katedrala Svete Sofije, danas džamija nalazi se u ovom dijelu.

Nikozija je poznata po svojim kulturnim znamenitostima i po svojim muzejima. Nadbiskupska palača sadrži Bizantinski muzej, gdje se nalazi velika kolekcija ikona. Gradski muzej ima predivnu kolekciju ciparskih arheoloških iskopina, a 1991. godine osvojio je naziv Europskog muzeja godine. Ovo je grad u kojem se možete dobro zabaviti ali i posjetiti brojne zanimljivosti. Ukoliko ste ljubitelj prirode možete posjetiti okolna područja, Machairas šumu i povijesni samostan koji se tu nalazi pa sve do planinskog lanca Troodos. Odaberite neku od označenih staza za aktivni odmor i istražite predivnu prirodu. Troodos je najveći planinski lanac na Cipru, a najviši vrh  je planina Olimp visine 1952 m. Na planinskom lancu smještene su mnoge bizantske crkve i samostani od kojih su ukupno 9 crkvi i jedan samostan 1985.g. proglašeni dijelom Svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Područje je u povijesti bilo poznato zbog rudnika bakra, a u vrijeme Bizanta mnoge su crkvice nastale u tom planinskom području te postale centar bizantske umjetnosti. Svake godine na ovim se cestama održava natjecanje u reliju i to još od 1970.g a organizira ga Ciparski automobilski savez. Ukoliko ste za svoj godišnji odmor odabrali upravo Cipar svakako posjetite glavni grad koji ima mnogo toga za ponuditi.

Naše kuće i apartmani za odmor na Cipru

Izaberite između manjih apartmana do velikih modernih vila s privatnim bazenom za Vaš nezaboravan odmor. NOVASOL kuće i apartmani za odmor nude Vam privatnost i udobnost, a i cijena po osobi je mnogo povoljnija nego kada boravite u hotelu. U svojoj kući za odmor na Cipru, imate mogućnost pripremati gurmanske specijalitete obogaćene lokalnim sastojcima i tradicionalnim namirnicama. Prvu jutarnju kavu možete ispijati na vlastitoj terasi bez žurbe. Dovoljno je odabrati želite li ostati u apartmanu u blizini obale ili u vili sa vlastitim bazenom. Ovisno o tome što više volite izaberite među brojnom ponudom idealnu NOVASOL kuću ili apartman za odmor za sebe, svoju obitelj i prijatelje.

Pretražite NOVASOL ponudu na Cipru i rezervirajte svoju vilu, kuću ili apartman za odmor! Priuštite si odmor iz svoja na predivnom otoku Cipru!

Ferienwohnung Nikosia - Zypern