Larnaca - kuće za odmor

Na jugoistočnoj obali Cipra smjestio se treći po veličini grad Larnaca. Prema legendi osnovao ga je Noin praunuk po imenu Kittim, a u starom vijeku grad se zvao Kition koje je bio fenička kolonija, a kasnije grčki grad.  Prema predaji Sveti Lazar kojeg je Isus uskrsnuo došao je u Larnaku i postao njen prvi biskup. U središtu grada nalazi se crkva Sv. Lazara u kojoj se čuva sarkofag. U blizini Larnace nalazi se slano jezero Haliki Larnakas, džamija Hala Sultan Tekke (smatra se da je u njoj grob Muhamedove pomajke Umm Haram) i turska tvrđava. Larnaca je značajna luka u koju pristaju mnogobrojne jahte tijekom ljeta, ali i grad sa mnogo turističkih sadržaja, te grad koji ima najveću zračnu luku na Cipru. Krasi ga blaga mediteranska klima, a šetnica sa palmama uz more daje poseban šarm cijelom mjestu. U centru mjesta nalazi se pješčana gradska plaža Phinikoudes.

Posjetite i malo mjesto Lefkara na obroncima Trodos planine, koje je jedno od od najslikovitijih mjesta na Cipru upravo zbog svojih malih, uskih ulica, kamenih kuća i crvenih krovova. Lefkara je proglašen jednim od 30 najljepših malih mjesta u Europi. Poznato po proizvodnji čipke ali i po priči po kojoj je Leonardo da Vinci jednom posjetio mjesto, i odnio čipku u Italiju i preuzeo dizajn čipkastog veza te ga oslikao u katedrali u Milanu. Lefkara vez je stara Ciparska tradicija koja datira iz razdoblja Venecije. Autentičnost i jednostavnost života karakteristike su ovog malog mjesta. Jedno od najbolje očuvanih prapovijesnih naselja na Mediteranu jest mjesto Choirokoitia, koje se nalazi na putu između Larnace i Limenasa. Taj arheološki lokalitet potječe iz pretkeramičkog neolita čije građevine svjedoče o organiziranom društvu s obrambenim fortifikacijskim građevinama koje su ga okruživale. Od 1998.g. je pod zaštitom UNESCO-a. Cipar je otok će vas oduševiti prirodnim ljepotama, ali i brojnim turističkim sadržajima.

Gastronomija

Ono što svakako morate probati dok ste na odmoru na Cipru je ciparska kuhinja koje je veoma slična grčkoj kuhinji. Karakterizira ju utjecaj grčke ali korištenjem određenih začina malo podsjeća i na azijsku kuhinju. Mediteranska klima pogoduje urodu voćaka, a na Cipru stanovnici posebno uživaju u morskim specijalitetima, posebice u lignjama i hobotnicama. Omiljena su im jela s roštilja, pogotovo''souvle'' svinjetina ili piletina začinjena solju, paprom i origanom. Na roštilju se često nađe i ciparski sir halloumi bez kojeg gotovo i nema obroka. Jedan je od ciparskih specijaliteta koji se jede za međuobrok ili dodaje gustim juhama tsamarella, sušena kozletina.  Tipični obrok na Cipru sastoji se od ''meze'', tradicionalnog predjela, janjetine, ili ribe, te deserta, primjerice malih krafni u sirupu pod nazivom ''lokma'' ili slatkog voća, smokva ili dinja. A što se tiče pića, okusitedomaće slatko vino, ili commandariju, lokalno pivo.

Cipar ima pravu mediteransku klimu, a ljeto traje od svibnja do rujna. Ova otok prosječno broji 340 sunčanih dana u godini, što je svakako bitna činjenica ukoliko svoj odmor želite provesti na plaži sunčajući se i kupajući se u moru. Rezervirajte vilu, kuću ili  apartman iz NOVASOL ponude i uživajte u blagodatima ovog predivnog otoka na Cipru.

Ferienwohnung Larnaca - Zypern