Limassol - kuće za odmor

Limassol je drugi po veličini grad smješten na jugu Cipra, a broji preko 200.000 stanovnika. Nalazi se na putu između Sueskog kanala i Europe te je zbog tog strateškog položaja jedan od značajnijih luka na Sredozemlju. Limassol se nalazi između antičkih gradova Amathus i Kourion, a za vrijeme bizantske vlasti zvao se Neapolis. U blizini Limassola, engleski je kralj Rikard I. Lavljeng srca krenuo u križarski rat, napao bizantskog guvernera, razorio grad Amathus te stanovnike preselio u Limassol. Grad je dugo bio značajno utočište kršćanima na putu u Svetu zemlju. Turci ga prisvajaju 1570. godine i od tada se četvrti dijele na turske i grčke. Početkom 19. st. jača grčki kulturni identitet i borba za nacionalnu samostalnost. 1819. godine u Limassolu otvorena je prva grčka škola. Krajem 19. stoljeća Cipar zauzimaju Englezi. Engleski guverner Warren radi na obnovi i modernizaciji grada. Početkom 20. Stoljeća grad se infrastrukturno razvija te  jače turizam. Nakon II. svj. rata se u sklopu nezavisnog Cipra Limassol postupno postaje moderna i razvijena luka. U pozadini grada Limassola nalaze se obronci planinskog lanca Troodos koji, ako volite aktivan odmor, svakako morate posjetiti. Troodos nazivaju zelenim srcem Cipra i on to uistinu jest. Tu ćete naći šarmantna mala sela koja oduševljavaju prolaznike. Krassochoria (vinska sela) i  Koumandaria regije smještene su na južnim padinama Troodosove općine, sjeverno od Limassola.

Regije su daleko poznate po svojoj lokalnoj proizvodnji vina i tradicionalnim oblicima vinogradarstva. Posjetitelji su ovdje dobrodošli, te imaju prilike degustirati razna tradicionalna vina. U regijama se proizvodi vino kontroliranog podrijetla, uključujući i "Koumandaria", slatko vino. Smatra se da je prikladno nazvana "vin de Commanderie" ili "koumandaria vina" jer su to jedna od najstarijih vina na svijetu. Ovdje možete upoznati drugu stranu Cipra, daleko od gužvi. U miru i tišini možete uživati u ugodnoj klimi i tradicionalnoj gastronomiji te izvrsnom vinu. Posjetite ujedno i selo Omodos sa svojim šarmantnim kamenim ulicama, muzejima, samostanom te tradicionalnoj arhitekturi. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih malih mjesta okruženih netaknutom prirodom, za 20-tak minuta vožnje od Limassola stići ćete u Lofou, koje se nalazi na brdašcu između planina a dobilo je ime prema grčkoj riječi ''lofus''što znači brdo. Pitoreskno mjesto, na brdu, nalazi se na UNESCO-vom popisu važnih mjesta po arhitekturi.

Poznat po svojoj bogatoj kulturnoj tradiciji, Limassol i okolica su središte raznih događanja, kao i aktivnosti koje imaju za cilj pokazati kulturu i tradiciju. Ukoliko ste željni kulturnih manifestacija, u Limassolu toga neće nedostajati. Drevni Curium Ancient Theatre koristi se tijekom ljetnih mjeseci kao kulturno središte u Limassolu, gdje se održavaju razne kazališne predstave i glazbeni festivali. U Limassolu se organiziraju dva od najpoznatijih i najstarijih festivala na Cipru,  a to su festival vina i karneval koje svakako morate posjetiti dok ste ovdje na odmoru.

Odaberite vilu, kuću ili apartman iz NOVASOL ponude i odlučite se za odmor u drugom po veličini gradu Cipra. Grad nudi pregršt aktivnosti za sve vrste odmora, od aktivnog odmora sa biciklističkim stazama te planinarenjem u okolici do uživanja u noćnom životu, tradicionalnoj gastronomiji i bogatim kulturno-zabavnim manifestacijama.

Limassol