search

Kotor - vile, kuće i apartmani

Kotor je još jedan od gradića prekrasne Boke Kotorske, sakriven od kontinenta liticama Orjena i Lovćena, potpuno okrenut moru. Stara mediteranska kotorska luka, okružena čvrstim gradskim zidinama (visokim do 20 m, a širokim čak do 15 m) – Kotorskim bedemima – čija je gradnja trajala stoljećima za vrijeme vladavine i Bizanta i Mlečana, vrlo je dobro očuvana i pod zaštitom UNESCO-a, kao svjetska kulturna baština. Nad gradom se uzdiže tvrđava na brdu Sveti Ivan koja zajedno sa zidinama čini jedinstven primjer fortifikacijske arhitekture ne samo u Crnoj Gori već i u Europi. Sama jezgra grada tipična je za Mediteranska naselja: veći i manji trgovi i uske, krivudave ulice, no grad ima troja vrata: Vrata na more, obnovljena u renesansnom stilu 1555. godine, vode na gradsko šetalište i obalu; Vrata na rijeku, prepravljena u istom stilu 1540. godine za spomen pobjede nad flotom Hajredina Barbarose, vode prema Risnu i Herceg Novom; dok Vrata od Gurdića, vode prema Trojici i raskrižju Cetinje – Budva. Grad je u svojoj dugoj povijesti promijenio mnoge vlasti i uprave, zbog svoje atraktivne pozicije, prirodnih ljepota i ugodne klime. Svi su narodi ostavili svoj trag na ovom području, pa ćete ovdje osim u suncu, moru i prirodnim ljepotama, moći uživati u mnogim arhitektonskim postignućima;  crkvama, samostanima, umjetničkim riznicama, palačama, koje svjedoče o bogatoj prošlosti i brojnim bogatim trgovcima i pomorcima. U samom Starom Gradu čak ih je 9, a u okolici je svakako najpoznatija divna palača „Tre sorelle“ koja je dobila naziv po legendi o tri sestre koje su sve bile zaljubljene u istog mornara.

Povijest

Kotor je sjedinio kroz svoju povijest europske istočne i zapadne kulturne obrasce i sjedinio ih na njemu svojstven način. Također, u Kotoru se razvio i održao duh skladnog suživota njegovih katoličkih i pravoslavnih žitelja, što je i osnova za duhovno i kulturno prožimanje. O tome svjedoči i zbirka od oko 20.000 knjiga koje se čuvaju u franjevačkom samostanu dok je u Katedrali sv. Tripuna sačuvana bogata riznica umjetničkih slika. O bogatoj i burnoj prošlosti svjedoči nam i riznica Pomorskog muzeja koju možete razgledati rezervirate li svoj apartman ili kuću za odmor u Crnoj Gori.

Kultura

Možda zbog svoje burne prošlosti, grad nikada ne miruje. Tu se održavaju tijekom cijele godine brojne kulturno umjetničke manifestacije: Karneval, Kotor Art, Festival pozorišta za djecu, smotre mode, Međunarodni festival klapa, Filmski Festival i mnoge druge tradicionalne manifestacije, kao Fešta Kamelija, Gađanje kokota, Fašinada, Ljetni karneval te ostali koncerti klasične glazbe, jazza, rocka i ostalih žanrova. Poseban će dojam ostaviti na posjetitelje i Bokeljska noć, manifestacija u Crnoj Gori stara tri stoljeća, tijekom koje ukrašene barke u zaljevu ispred Starog grada lagano plove praćene svjetlosnim efektima, dok su trgovi ispunjeni pjesmom i plesom do ranih jutarnjih sati.

Klima

Područje Kotora odlikuje se mediteranskom klimom, toplim i suhim ljetima te blagom zimom. U periodu od polovice svibnja do sredine listopada temperature mora dostižu vrijednost iznad 18 °C, što omogućava kupališnu sezonu u trajanju od čak 144 dana.  Ovdje se posjetiteljima nude mnoge mogućnosti sportova na vodi, jedrenje, ronjenje, ribolov, veslanje, ali i biciklizam i planinarenje po mnogim okolnim planinarskim stazama s kojih se pruža prekrasan pogled na Bokokotorski zaljev, proglašen jednim od najljepših svjetskih zaljeva. Pretražite našu ponudu kuća i apartmana još danas i rezervirajte svoj smješaj za odmor u Crnoj Gori.