search

Herceg Novi - vile, kuće i apartmani

Herceg Novi je smješten na zavidnom geografskom položaju između planine Orjen – najvišeg vrha Dinarskog masiva i ulaza u Boku Kotorsku, najvećeg zaljeva Jadranskog mora i jednog od najljepših svjetskih zaljeva, uvrštenog na UNESCO-vu  listu svjetske baštine od 1979. godine. Potražite svoj apartman ili kuću za odmor u Crnoj Gori.

Sam gradić ima manje od 15.000 stanovnika, a osnovan je 1382. godine od strane bosanskog kralja Tvrtka I. Kotromanića, međutim arheološki nalazi iz pećine Vranjaj i poluotoka Luštica svjedoče o životu na ovim prekrasnim područjima još od prapovijesti. Svoje su tragove ostavili ovdje, nakon što su pokorili Ilire, i Rimljani i Bizant, a borbe oko grada vodili su i Turci i Španjolci, potonji pokoreni nakon samo godinu dana od strane turskog admirala Barbarose. Nakon dva stoljeća turske vladavine, grad otimaju Mlečani a nakon propasti Mletačke Republike dolazi do čestih promjena uprave, pa se na vlasti smjenjuju Austrijanci, Rusi, Francuzi. Svi su ovi narodi ostavili svoje tragove na tlu Herceg Novog, koji je kao svojevrsno raskrižje istoka i zapada bio izložen utjecajima kršćanstva i islama. Ispreplitanje različitih kultura i vjera, u dodiru sa iskonskom ljepotom, dovelo je do jedinstvene sinteze različitih stilova, koji su vidljivi u gradskim crkvama, samostanima, tvrđavama, kulama, zidinama i gradskim ulicama. pregledate našu bogatu ponudu smještaja i razgledate ovaj poviješću bogati grad prelijepe Crne Gore.

Herceg Novi je grad koji živi tokom cijele godine zahvaljujući brojnim kulturnim i sportskim manifestacijama. Tome je svjedok Praznik Mimoze, festival koji traje cijelu veljaču, zatim Hercegnovski zimski salon - prestižna likovna manifestacija, Zimski dani muzike od rujna do siječnja; u travnju možete posjetiti HAPS – Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, zatim slijede ljeti Sunčane skale – zabavno glazbeni festival, Male skale – festival zabavne dječje glazbe, Dani muzike, gdje sudjeluju izvođači klasične muzike iz cijelog svijeta, Trg od knjige, Hercegnovski filmski festival, Guitar Art Summer Fest koji okuplja gitariste svih profila iz cijelog svijeta, Operni festival Operosa - festival klasične glazbe i mladih opernih pjevača na međunarodnom nivou.

Brojne su i pjesničke večeri koje se održavaju u Klubu književnika – spomen kući gdje je živio i stvarao nobelovac Ivo Andrić koju možete razgledati rezervirate li svoj smještaj u Crnoj Gori.

Herceg novi posjeduje još jednu posebnost, a to su njegovi vrtovi i parkovi, neki od najljepših u Crnoj Gori. Brojni su pomorci ovamo donijeli čak više od 250 vrsta egzotičnog bilja a sredozemna klima i planinsko zaleđe, koje sprječava prodor hladnog zraka sa sjevera, uvjetovali su da ovdje uspijevaju razne vrste palmi, magnolije, eukaliptusi, mimoze, agave, aloe, juke, bugenvilije, mimoze, cedrovi i čempresi, datulje, koje uz domaću vegetaciju čine jedinstvenu zelenu oazu. Ta je vegetacija okvir prekrasnim plažama, kojih je ovdje mnoštvo, kao i izletišta.

Tijekom svog odmora obavezno posjetite kompleks samostana Savina, za mnoge najljepše mjesto Herceg Novog, a nebrojena su izletišta koja će u vama pobuditi želju da im se vratite, kao poluotok Luštica, bogato arheološko nalazište, sa čak 19 aktivnih crkava, nadaleko poznat po svojim maslinama; Otok Lastavica sa tvrđavom - omiljena meta ljubitelja osame i galebova; Plava špilja koja je najljepša, najatraktivnija i zasigurno najinteresantnija prirodna tvorevina ove vrste na čitavom Sredozemlju, a ne samo Crnoj Gori;  Sveti Stefan, Rose, Skadarsko jezero, uvala Trašte, te mnoga druga.

Okusi ovog kraja također će vam se urezati u pamćenje, posebice njihova jednostavnost i savršenost. Maslinovo ulje, luštički pršut, sir i rakija, maginjača, te mirisi vegetacije i mora, u sinergiji s bojama Mediterana učinit će vaš odmor posebnim. A ako posjetite Herceg Novi u svibnju, tada se istog dana možete i kupati u moru, i skijati na snijegom pokrivenom Orjenu, masivu koji je čudesni splet mediteranskih i dinarskih kontrasta lijepe Crne Gore.