search

Bar i Ulcinj - apartmani i kuće za odmor

Bar je oduvijek bio poznat po miješanju različitih kultura na ovom području. Crnogorci ga smatraju glavnom poveznicom sa svijetom, jer je u njemu nalazi međunarodna trajektna i teretna luka koja je povezana s gradom Barijem u Italiji. Područje leži između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Bar i Ulcinj čine najjužniji obalni dio Crne Gore. Ulcinj se nalazi između regije Bar i granice s Albanijom. Najbliža međunarodna zračna luka nalazi se u glavnom gradu Podgorici.

Bar

Plaže i tvrđave u regiji Bar

U regiji Bar pronaći ćete brojne šljunčane pa čak i pješčane plaže. U regiji Ulcinj ćete pronaći najdulju jadransku pješčanu plažu (14 km duga Velika plaža) koja se nalazi u blizini ušća rijeke Bojane i otočića Ada Bojana. Od zanimljivosti u blizini Bara možete posjetiti Stari Bar. Obrambeni položaj te izvor pitke vode bili su najvažniji razlozi što se Stari Bar, za razliku od ostalih primorskih crnogorskih gradova, nalazi na 4 km udaljenosti od morske obale. 10 km od samog Bara leže ostaci tvrđave Nehaj koja ima bogatu povijest. Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor u lijepoj Crnoj Gori.

Aktivnosti

Bar je poznat i kao grad mladosti i grad sportskih aktivnosti. Za one koji se vole baviti sportom na raspolaganju je gradski sportsko rekreativni centar. Od sportova su ipak najomiljeniji sportovi na vodi, a ronilački klubovi iz regije, osim sportskim sadržajima, daju doprinos svojim aktivnostima znanstvenoj i ekološkoj zajednici. Posjetite li Bar zimi, postoji mogućnost da vidite neku od brojnih ekipa iz zemlje i inozemstva kako se pripremaju za ljetne akcije na moru i na jezeru. Ulcinj ne zaostaje u morskim i alpinističkim aktivnostima osobito oko ušća Bojane. Na širem području postoje brojne pješačke staze različitih težina od 2,4 do 13 km. Za ljubitelje vinske kapljice u Baru postoji desetak profesionalnih vinskih podruma. Ne moramo naglašavati da se kafići i restorani mogu naći duž cijele obale, jer život ipak sporije promiče i tjera vas na malo lakši tempo kada ste u Crnoj Gori.

Ulcinj

Ulcinj ima svoj posebni šarm jer tamo nema masovnog turizma i gostima su na raspolaganju uglavnom kuće i apartmani za odmor što pomaže da se vrlo brzo osjećate kao kod kuće, kod kuće s lijepim plažama i ogromnim brojem toplih i sunčanih dana. Za one koji se ipak zažele kulturnih sadržaja u Crnoj Gori tu su Arheološki muzej u Ulcinju i crkva sv. Nikole s predivnim oslikanim zidovima i maslinikom.

Skadarsko jezero

Sjeveroistočno od regija Bar i Ulcinj leži Skadarsko jezero. To je najveće jezero Balkanskog poluotoka, a leži između Crne Gore i Albanije. Crnogorski dio obale i jezera 1983. proglašeni su nacionalnim parkom. Od 1996. jezero je proglašeno i močvarom od svjetskog značaja. Izvorno prirodno okruženje dobro je očuvano te stoga postoji razvijeni biljni i životinjski svijet. Razvedena obala jezera obiluje uvalama, poluotocima i otočićima, no za prirodnom ne zaostaje ni povijesna i kulturna baština, poput tvrđave Lesendro ili tvrđave Grmožur te brojnih nekadašnjih samostana. Ono čime se posebno diči su ostaci grada Oboda u kojem se nekoć nalazila tiskara u kojoj je 1494. prvi puta tiskana knjiga u Crnoj Gori. Osobitu skupinu kulturnog naslijeđa čine tradicionalno narodno graditeljstvo, stara zapuštena u nenaseljena ribarska sela Radus, Krnjice, Poseljani i Karuc u kojima se nekoć živjelo od pletenja mreža i jezerskog ribarenja.