search

Žabljak - vile, kuće i apartmani

Današnji naziv Žabljak dobiva 1870. godine, ali su i prijašnji nazivi bili vezani uz vodu zbog brojnih izvora. Tijekom ratnih razaranja nestale su stare građevine. Danas možete vidjeti samo Crkvu Svetog Preobraženja koja je podignuta u čast pobjede nad otomanskim osvajačima, 1862. godine. Nastanak Žabljaka pratio je i otvaranje nekoliko trgovačkih i zanatskih radnji te gostiona. Žabljak je u vremenu prije drugog svjetskog rata bio maleno selo s tipičnom planinskom arhitekturom što je počelo privlačiti posjetitelje, a s razvojem trgovine i prometa postupno postaje sve važnijim središtem regije Durmitor. Osim veličanstvenog prirodnog ozračja, bogatstvo ovoga područja životinjskim i biljnim svijetom te mogućnostima za aktivni odmor poput lova i ribolova privlači na Žabljak zaljubljenike u aktivni odmor. Tijekom druge polovine dvadesetog stoljeća Žabljak se razvio iz malog sela u turistički grad. Danas ga možemo smatrati vodećim centrom zimskih sportova u regiji, a to može zahvaliti ljepoti iskonske prirode koja ga okružuje. Pregledajte našu ponudu apartmana i kuća za odmor u Crnoj Gori.

Durmitor

Masiv Durmitor s najvišim vrhom Bobotov Kuk dominira krajolicima regije. Osam kilometara istočno od Žabljaka  nalaze se ostaci srednjovjekovnog grada Pirlitora o kojima se ispredaju brojne povijesne legende. Masiv Durmitor je uvijek bio plodno tlo za mitološke legende te obiluje pričama o nesretnim plemićkim ljubavima, krilatim konjima i dobrim, ali i zlim, vilama. Ovdje su priče o vilama tako žive da imate osjećaj da vam se pripovijeda o stvarnim događajima. Tu je i Crno jezero uz kojeg se veže legenda o nastanku ptice tetrijeba. Kaže da je tetrijeb nastao tako da je svetac oživio pijetla, a kaznio redovnike koji su ga ubili tako da je njihov samostan propao u zemlju, a na tom mjestu nastalo Crno jezero. Nacionalni park na masivu dijeli njegovo ime – Nacionalni park Durmitor. Kanjoning, biciklizam i paragliding na raspolaganju su svima koji žele pravu avanturu u prirodi u Crnoj Gori.

Aktivni odmor

Cijelo područje idealno je za aktivnosti na otvorenom. Na samo 5 km od Žabljaka i 800 m više na Durmitoru leži skijalište Savin Kuk na 2010 metara nadmorske visine. Dvije uspinjače i četiri skilifta vode vas do više od ukupno pet kilometara staza, a na raspolaganju je i noćno skijanje. Na samo 500 m od središta Žabljaka nalazi se skijalište Javorovača sa stazom duljine 440 m koji čak ima i babylift. Još od početka dvadesetog stoljeća ovo je bilo omiljeno mjesto planinara. Na masivu Durmitor postoji više od sto kilometara označenih planinarskih i pješačkih staza, 48 planinskih vrhova, pet kanjona i osamnaest jezera te brojne jame i špilje. Žitelji Crne Gore kažu da je kanjon rijeke Tare ne samo najdublji već i najljepši u Europi, a od jezera kažu da je najljepše spomenuto Crno jezero. Za ljubitelje sportova na vodi tijekom ljetne polovine godine (od svibnja do listopada) tu su rafting i ribolov, a najbolja lokacija u Crnoj Gori je rijeka Tara gdje je dozvoljeno pecanje isključivo umjetnim mamcima.

Kultura

Centar za kulturu Žabljak postoji kao složena ustanova i brine o gradskoj knjižnici, kinu i tradicionalnoj kavani. Centar skrbi za kulturni puls grada, a organiziraju brojne manifestacije, izložbe, predstave, nastupe i koncerte.  Misija centra je očuvanje kulturne i povijesne baštine te njegovanje nematerijalnih dobara Žabljaka i regije. Jedno od omiljenih događanja su “Dani planinskog cvijeća” koji se održavaju u srpnju. Postoje i “Dani durmitorske hrane” koji postaju tradicijom, a nastoje promicati izvornu durmitorsku hranu i specijalitete uz izvornu crnogorsku glazbu. Rezervirajte svoj apartman ili kuću za odmor uz snova u Crnoj Gori.