Proljetni praznici | Uskrs

Uskrs je možda najznačajniji kršćanski blagdan, ali danas je puno više od toga. Proljetni praznici se često podudaraju s uskrsnim blagdanima. Poput Božića, taj blagdan nadilazi religiju i dio je ne samo tradicije već i kulture odmora. Svoje korijene vuče iz doba paganizma i njegovih običaja koji su daleko stariji od pojave kršćanstva koje je preuzelo neke njegove tradicije. Zašto uskrsna putovanja ne bi postala vašom novom tradicijom?

Postoje arheološki nalazi koji jasno ukazuju na činjenicu da se ravnodnevnice (ekvinociji) i suncostaji (solsticiji) slavili kao važne svetkovine na sjevernoj polutki. Proljetna ravnodnevnica datum je kada su noć i dan jednako dugi. Taj je prijelaz značio izlazak iz zimskog mraka i ulazak u dane s više sunčeve svjetlosti, odnosno proljeća. S pojavom kršćanstva proslave proljetne ravnodnevnice su se stopile s proslavom Uskrsa, a s njom i proljetni praznici. Uskrsni praznici, proljetni praznici - važno je da ih iskoristite!

U većini Europskih zemalja naziv za Uskrs preuzet je od židovskog blagdana Pashe. Na grčkom se Uskrs kaže Pasqua, na danskom je to Paaske, a na francuskom Paques. Na germanskim govorim područjima naziv za Uskrs ima sasvim drugo porijeklo. Na njemačkom Ostern dolazi od imena germanske božice proljeća i obnove Ostare u čiju se čast slavila ravnodnevnica. Na području gdje se govori engleskim jezikom to je bila božica Eostre ili Eastre, a Uskrs se kaže Easter. U Sloveniji će to biti Velika noč, kod nas Uskrs, a oboje se izravno veže upravo uz kršćanstvo, dok se u Poljskoj koriste i Wielkanoc i Pascha. To ukazuje da su se stare židovske, tada nove kršćanske i najstarije paganske tradicije ispreplele i danas znače nešto sasvim novo. Uskrs uvijek pada na neki drugi datum jer se njegovo računanje također prenosi iz paganizma, a radi se o prvoj nedjelji nakon punog mjeseca poslije proljetne ravnodnevnice.

Zečevi i jaja od pradavnine bili su simbolima novog života. S vremenom su apsorbirani u tada novo kršćanstvo. Jaja su proljetni simbol novog života pa su tako postala i simbolom uskrsnuća. Baš kao što se priroda počinje buditi nakon hladnog zimskog sna, tako i se ponovno javlja život. Tradicija ukrašavanja jaja odnosno stvaranja pisanica započeta je u srednjem vijeku kao proslava nakon dugog razdoblja posta i nestašice kraja zime. Kako se zečevi uklapaju u priču o Uskrsu? Kunići i zečevi također su simboli plodnosti koji su bili povezani s božicom Eostre. Uskrsni zec se u književnosti prvi put spominje u sedamnaestom stoljeću, a opisuje se običaj u kojem uskrsni zec skriva ukrašena jaja po vrtu, a djeca ih poslije traže, i slično priči o Djedu Božićnjaku, zec daruje djecu koja su bila dobra.

Razni oblici te višestoljetne tradicije koja se, baš poput božićnog drvca, iz Njemačke raširila po svijetu prisutni su diljem Europe i svijeta, ali svugdje postoji nešto osobito i drugačije. Zečevima i jajima se na likovnim prikazima često pridružuju pilići i bujna vegetacija, osobito cvijeće. Proljeće i Uskrs neraskidivo su vezani uz pojavu buđenja i novog života.

Putovanje Uskrs

Proljeće u Italiji

U Italiji u Firenci postoji četiri stoljeća poznat toskanski običaj „eksplozije s kolica“ (Scoppio del Carro). Okićena šarena kola vuče bijeli vol koji prolazi kroz cijeli grad. Kada povorka stigne pred baziliku Santa Maria del Fiore te nakon što bogoslovlje završi, svećenik ispaljuje „golubicu“ koja zapali vatromet u samim kolima. Sicilija je poznata po procesijama tijekom čitavog Velikog tjedna, a neke znaju potrajati cijeli dan. Budući da se radi o jednom od najtoplijih dijelova ne samo Italije već i Europe, ovamo će proljeće zasigurno sigurno već stići do svakog Uskrsa. U Italiji za Uskrs ne propustite kušati jelo „torta di Pasqueta“, slani kolač od špinata i jaja.

Uskrs u Italiji

Proljetni praznici i uskrsni praznici

Uskrs i proljetni praznici u Švedskoj

Zateknu li vas Uskrs i proljetni praznici u Švedskoj, dočekat će vas sve u žutom. Švedska je jedna od zemlja u kojoj uskrsne pisanice prema legendi ne donose zečevi, već to rade pilići koji su u pravilu žute boje. U Švedskoj za Uskrs proljeće obično još nije u punom zamahu, pa se kuće ukrašavaju brezovim grančicama i ukrasima od šarenog perja. Uskrsne dekoracije nećete vidjeti samo u domovima i trgovinama već i po grmlju i drveću u vrtovima.

Uskrs u Švedskoj

Uskrsni praznici

Uskrsni praznici u Španjolskoj

Proljetni praznici u Španjolskoj za Uskrs pravi su doživljaj. Sve je ogrnuto bijelim ruhom, jer je ovdje bijela boja Uskrsa. Organizira se veliki spektakl na splavima na kojima se nalaze likovi iz biblijske mitologije. Svečane povorke može zasjeniti samo bogata gozba, a sve se priprema mjesecima unaprijed. Proljeće u Španjolskoj idealno je vrijeme za odmor, jer uz bogati program još nije prevruće tijekom dana, pa u svemu možete uživati kad god poželite.

Uskrs u Španjolskoj

Putovanje Uskrs

Proljetni praznici u Francuskoj

Nakon vjerskih obreda i tišine dana koji prethode Uskrsu u Francuskoj, crkvena zvona sve pozivaju na čestitke i slavlje. Slijedi potrga za skrivenim uskrsnim jajima, a onda slijedi obiteljski ručak. Često se na stolu nalazi janjetina, a na jugozapadu zemlje prave se divovski omleti. Francuzi također sljedećeg dana vole otići na obiteljski izlet jer je Uskrsni ponedjeljak i tamo blagdan.

Uskrs u Francuskoj

Uskrsni praznici u Danskoj

Provedite svoje proljetne praznike i Uskrs u Danskoj okruženi narcisima. Žuta je boja Uskrsa u Danskoj, a obično se ukrašavaju šuplja jaja. Postoji i običaj šaljivih pisama koji se uglavnom zadržao među djecom, a na pismo se prikači visibaba. Osim janjetine i proljetnog povrća, u Danskoj ćete se vjerojatno osladiti i dimljenim lososom sa svježim koprom. Ovdje se ne radi od četvrtka sve do Uskrsnog ponedjeljka, pa ćete moći uživati u sasvim opuštenoj atmosferi. Kušajte tradicionalna uskrsna jaja od marcipana i čokolade.

Uskrs u Danskoj

Proljetni praznici i Uskrs u Sloveniji

Slovenija doista nije daleko, a proljetni praznici u Sloveniji mogli bi idealan skok iz Hrvatske i za obitelji s manjom djecom. U mjestu Idrija postoji duga čipkarska tradicija, a tako se i pisanice ukrašavaju idrijskom čipkom. Vrhnika ima običaj ukrašavanja jaja rupicama pa tako postoje „vrhniški pirhi“ s više od petnaest tisuća rupica. Na jugoistoku Slovenije u Beloj krajini možete vidjeti uskrsna jaja ukrašena voskom i tradicionalnom crnom i crvenom bojim. Okušajte se u društvenoj igri u kojoj kovanicama pokušavate pogoditi pisanicu tako da kovanica ostane u njoj.

Uskrs u Sloveniji

Kamo god da odlučite otići na svoj uskrsni odmor i proljetne praznike, NOVASOL će vam ponuditi apartmane i kuće za odmor - uskrsni praznici odlična su prilika za posjet onim zemljama koje možda nemate priliku posjetiti ljeti ili zimi. Pregledajte našu ponudu još danas, rezervirajte svoju kuću za odmor ili apartman i provedite miran obiteljski odmor, zabavni odmor s prijateljima ili romantični odmor udvoje sljedećeg Uskrsa. Čekaju vas vaši sljedeći uskrsni praznici i uskrsna putovanja.