Božićni odmor

Danas rijetko imamo prigodu provoditi vrijeme s cijelom obitelji. Upravo zato su božićni blagdani tako važni. Tijekom božićnih blagdana više ćemo neko ikad okrenuti se svojim najdražima. No to ne znači da moramo provesti Božić kod kuće. Pročitajte kakve vas zanimljivosti mogu dočekati kod naših susjeda iz Europe. Možda ovaj Božić možete provesti u nekom drugom mjestu i doživjeti čaroliju blagdana na posve novi način.

Kolačići (foto rawpixel na Unsplash)

Austrija

Budete li svoje božićne blagdane provodili u Austriji, očekujte okićeno božićno drvce na glavnom trgu u svakom gradu. Drva se ukrašavaju zlatnim i srebrnim ukrasima te zvijezdama napravljenim od slame. U Austriji slavljenje Božića počinje već na Badnjak u četiri popodne. Tada se pale svjetla na drvcima i ljudi se okupljaju oko njih i počinju pjevati blagdanske pjesme. Najpoznatija je Tiha noć (Stille Nacht) koja je napčisana upravo u Austriji prije dva stoljeća (1818.). Djeci se priča kako „Christkind“ („mali Isus“) ukrašava drvca i djeci ostavlja darove.

Božićni odmor u Austriji

Veseli Božić (Foto: Toa Heftiba, Unsplash)

Slovenija

Jedna od najduljih slovenskih božićnih tradicija je pečenje kruha. Žene su se okupljale u kuhinjama, mijesile tijesta i pekle po tri štruce kruha za svaku obitelj. Štruce bi ukrašavale prizorima božićnih jaslica ili drugim tradicionalnim ukrasima koje bi također izrađivale od tijesta. Tradicija kaže da bi obitelj jednu štrucu jela na Božić, drugu na Novu godinu, a treću na blagdan Tri kralja. Kada budete šetali ulicama slovenskih sela pa i gradova, pratit će vas mirisi božićnih začina i svježih peciva.

Božićni odmor u Sloveniji

Poljska

Tradicionalno večera za Badnjak u Poljskoj počinje kad na nebu izađe prva zvijezda. Tradicija se veže za betlehemsku zvijezdu koju su vidjela tri mudraca. Svi članovi obitelji dijele hostiju i čestitaju si Božić, što simbolizira plodove rada koji se dijele među članovima obitelji. Za stolom se postavlja dodatno mjesto za osobe koje više nisu s nama, ili žive daleko, ili beskućnika koji može zvoniti na vrata. Za stolom bi tradicionalno trebalo biti dvanaest različitih jela. Poljaci vjeruju da na Badnju večer sve životinje progovore pa pozorno osluškujte svog ljubimca.

Božićni odmor u Poljskoj

Njemačka

Za Badnjak je običaj na stolu imati svinjetinu i bijele kobasice, dok se za Božić jede guska. Posebnu pažnju posvećuje se izradi jaslica koje se zovu Weinachtskrippe. U Njemačkoj su najpopularniji božićni sajmovi i tržnice koji razveseliti cijelu obitelj, a održavaju se diljem zemlje cijelog prosinca.

Božićni odmor u Njemačkoj

Španjolska

Na sjeveru Španjolske u predbožićno vrijeme panjevi drveća pretvaraju se u vesele drvene likove s crvenim kapama. Figurice djeca nose kući gdje ih „hrane“ bundevama, jabukama i kruhom. Običaj skakanje preko vatre na tragovima karakterističan je za pokrajine Granadu i Jaen, a vuče svoje porijeklo iz pretkršćanskih vremena, te simbolizira zaštitu od bolesti. Važan običaj je i polnoćka nakon koje se pleše tradicionalna Jota na zvukove gitare i kastanjeta. Za Božićne blagdane se tradicionalno sprema pečena purica s gljivama te turron, slatkiš od badema. Prema vjerovanju Španjolaca darove donose Tri kralja. 5. siječnja ostavljaju se cipele ispunjene mrkvom na prozorima, da bi iduće jutro u njima djeca pronašla darove. Mrkva se u cipelama ostavlja za umorne konje tri kralja.

Božićni odmor u Španjolskoj

Danska

Tradicionalno je jelo puding od riže, a kolači su nezaobilazni dio božićnog slavlja. Vjerojatno najvažniji predmet slavlja je božićni pladanj, na kojem se nalaze kolači, torte i voće. Nekoć su na tim pladnjevima bogati Danci nosili siromašnima jelo za Božić. U vrijeme blagdana zdjelica pudinga od riže obično se ostavi pred ulaznim vratima za malog vilenjaka za kojeg Danci vjeruju da živi na tavanu kuće, kako bi čuvao kuću cijelu godinu. Danas se taj mali vilenjak sve više poistovjećuje s Djedom Božićnjakom, a ime je tom malom vilenjaku slično u svim skandinavskim državama: u Danskoj Julemand, u Švedskoj Jultomte, u Norveškoj Julenisse te u Finskoj Joulupukki. Oni najmlađi će biti oduševljeni božićnom tržnicom u zabavnom parku Tivoli u Kopenhagenu gdje će svi božićni mitovi oživjeti.

Božićni odmor u Danskoj

Francuska

Božićna jelka proizvod je francuza: prva jelka zasvijetlila je u tada njemačkoj, a danas francuskoj pokrajini Elzas (Alsace) početkom 17. stoljeća.  1840. godine vojvotkinja od Orleansa prenijela je božićno drvce u  Pariz. Na Badnjak djeca ostavljaju svoje cipele pokraj kamina kako bi im Djed Božićnjak – Père Noël – donio poklone. Na sjeveru Francuske djeca se daruju 6. prosinca, na dan Sv. Nikole umjesto na Božić. Odrasli se međusobno daruju na Novu godinu. Gotovo svaki dom ima jaslice, oko kojih se zapravo vrti cijelo božićno slavlje. Jaslice sadrže glinene figurice tzv. Santos, koje se u prosincu prodaju na božićnim sajmovima.

Božićni odmor u Francuskoj

Italija

Talijanskoj djeci prema tradiciji darove donosi ružna vještica po imenu La Befana na svojoj metli također 6. siječnja, na blagdan Tri kralja. Legenda kaže kako je ona trebala posjetiti novorođenog Isusa, međutim zakasnila je i od tada ostavlja darove (ili ugljen, ako su djeca bila zločesta) u svakoj kući. Pravo slavlje počinje postom, dan prije Badnjaka uz obrok u kojem dominira panettone – slatki kruh. Nakon zalaska sunca pucanj iz topa na Castel S. Angelo u Rimu označava početak blagdana. U devet sati navečer u crkvama započinje misa, dok na Božić u podne, papa daje blagoslov svima koji se nalaze na Trgu svetog Petra. Božićni ručak sastoji se od Tortellini in Brodo, juhe s punjenom tjesteninom te cappone, kuhanog ili pečenog pijetla. 1. siječnja tradicionalni ručak u Italiji je „cotechino con lenticchie“ –  vrsta kobasice sa lećom – koja je nezaobilazni sastojak ako želimo financijsko blagostanje - i to još od doba starih Rimljana.

Božićni odmor u Italiji

Tu su i druge zemlje u kojima možete provesti božićne blagdane u našim vilama, apartmanima i kućama za odmor. Pregledajte našu bogatu ponudu najrazličitijeg smještaja i pronađite upravo ono što vam treba. Ili možda nešto što još ne znate da vam treba, a skriva se među našim kućama i apartmanima za najbolji božićni odmor.

Sve kuće i apartmani za božićni odmor

Bo