Očistili smo obale s NOVASOLom 2018.

I ove godine, kao što smo najavili, ponovno smo odlučili zavrnuti rukave i očistiti obale diljem Europe od silnog otpada. Angažirali smo općine, turističke zajednice, udruge, škole, iznajmljivače, komunalna poduzeća i sve koje smo stigli, kako bi nam se pridružili u što većem broju i bili što efikasniji. Lani smo akcijom Coastal Care sakupili čak 6,5 tona otpada s obala Europe, a ove je godine otpad premašio tu brojku.

Na manje lokacija nego lani, na točno 19 punktova i desetak samostalno organiziranih akcija u suradnji s NOVASOLom Norveška, sakupljeno je 10 tona.

NOVASOL Coastal Care - Očistimo obale s NOVASOLom

Samo u Hrvatskoj smo na osam lokacija s više od 200 sudionika uklonili oko dvije tone otpada; radilo se većinom o plastičnim otpadcima, gumama, najlonima i sl. no bilo je zaista svega. Vrstu i količinu otpada zabilježili smo za američku neprofitnu udrugu Ocean Conservancy koja će na njihovoj osnovi nastaviti svoja nastojanja u globalnoj borbi protiv zagađenja mora i oceana otpadom.

Uklanjanje otpada s obala

U Istri se akcija održala ponovno u Ližnjanu, na priobalnom pojasu oko uvale Mala draga i podmorju. Uz pomoć ronilačkog kluba Ariel i Sportsko ribolovne udruge Marlera iz Ližnjana sakupljeno je više od 250 kg otpada. Akciju su podržali općina i turistička zajednica, a donirali su svoje proizvode pekara Nelo i Trapan vina. Komunalno društvo Herculanea d.d. o svom se trošku pobrinulo za zbrinjavanje otpada.

Ronioci Marlere i Ariela

 

Uvala Mala draga u Ližnjanu Na Kvarneru su se naše kolegice i kolege sa nekoliko dobrovoljaca uputili u uvalu Voz na Krku i uklonili 150 kg otpada. Uvala je oduvijek na meti morskih struja i vjetrova koji uzrokuju pojačano sakupljanje smeća.  

uvala Voz, KrkKolegice i kolege iz Zadra odlučili su se počistiti plažu Tustica u Sukošanu, gdje su ih podržali TZO Sukošan, komunalno poduzeće Zlatna luka d.o.o. i Maraska d.d. Zadar. Sakupili su 160 kg otpada, a najviše je bilo smeća izbačenog iz kampera koji onuda često prolaze.

Sukošan, akcija čišćenja

Malo južnije, u uredu Split, odlučili su se očistiti poznato omiško izletište Radmanove Mlinice. Podržali su ih TZO Omiš i Peovica d.o.o., pa su tako njih desetak prošli uzduž i poprijeko prekrasni tok rijeke Cetine i uklonili 85 kg otpada.

Radmanove Mlinice

U Makarskoj se kolega odlučio za prekrasnu i teško dostupnu plažu Nugal, s koje je zajedno s nekolicinom dobrovoljaca brodom odnio 85 kg otpada.  

plaža Nugal

U Šibeniku smo planirali čistiti poznatu šetnicu Sv. Ante, no došlo je do grešaka u organizaciji i akcija nije bila uspješna. Zato je velik uspjeh postigao naš kolega s Pelješca, koji je aktivirao NK Orebić, općinu i TZ, mještane Trstenika, a podržala ih je i Eko udruga Mala Sirena kao i Vinarija Grgić. Marljivi mali nogometaši i mještani očistili su plažu Trstenik od otpada teškog  400 kg.

Trstenik

U akciji na Korčuli također su sudjelovali mlađi naraštaji, odnosno mališani iz četvrtog razreda OŠ Blato. Naš se kolega s Korčule pobrinuo dan prije da pripremi zajedno s učiteljicama i predavanje na temu zagađenja mora i oceana. Djeca su nakon edukacije riješila kviz, a drugi su dan marljivo prionuli na posao i uspjeli ukloniti s obale 300 kg otpada. Svoju podršku osim škole i TZ-a pružili su im Autotrans za prijevoz djece i Eko komunalno poduzeće za prijevoz otpada.

Korčula

Na otoku Hvaru naša je marljiva kolegica uspjela skupiti dvadesetak mještana koji su zajedno s njom pokupili s plaže 90 kg otpada. Komunalno Hvar pobrinulo se za odvoz otpada, dok ih je Panino počastio pekarskim proizvodima.

Hvar

U Dubrovniku je sve bilo pripremljeno za akciju čišćenja plaže Solitudo. Djeca OŠ Lapad zajedno s profesorima spremno su navukla rukavice i htjela prionuti na posao, no vremenski uvjeti su ih otjerali kući.

Neke od akcija završile su druženjem uz roštilj, a otišli smo kući zadovoljni jer obala koju smo ostavili iza sebe nije više ličila na deponij.

Makarska

Naša je intencija pobrinuti se da turistički promet koji stvaramo ne ugrozi čistoću naših obala i mora, no moramo sami sebi priznati da smo najviše mi sami koji ne brinemo dovoljno o održivosti našeg eko-sistema. Otpad nije baština koju želimo prepustiti mlađim naraštajima. 

Kako bi se što više lokalnog stanovništva sudjelovalo na ovim akcijama, odlučili smo organizirati i nagradnu igru. Volonteri su tako trebali poslati sliku ili video s akcije, a pobjednik je osvojio poklon bon vrijednosti od 1000 € za boravak u NOVASOLovom smještaju, u terminu po vlastitom izboru. Ove je godine nagradu odnijela Inger iz Norveške s fotografijom dobro odrađene samostalne akcije.