Očistimo obale s NOVASOLom 2019.

Naše obale i plaže su naše bogatstvo. No, suočeni smo sa sve većom količinom otpada koji ih zagađuje. Prema istraživanju koje je proveo National Geographic više od 100 milijuna tona plastike pluta morima i oceanima. Sačuvajmo okoliš i smanjimo korištenje plastike još danas! Mi u NOVASOLu svjesni smo problema i želimo doprinijeti očuvanju okoliša.

Ove godine, 4. put zaredom, prvu subotu u svibnju (4.5.)  organiziramo čišćenje obala i trebamo vašu pomoć.

Budite dio promjene i pridružite nam se u akciji čišćenja!

Očistimo obale s NOVASOLom zajednička je akcija stoga nam je vaša potpora od iznimne važnosti. Označite 4. svibnja u svom kalendaru, podijelite događaj na svojim društvenim mrežama, pozovite svoju obitelj,  prijatelje  i pridružite nam se u ovoj ekološkoj akciji.

Na Facebooku NOVASOL HRVATSKA objavit ćemo događaj (event) za svaku lokaciju gdje možete prijaviti svoj dolazak! Ispunite kratku prijavnicu i pozovite prijatelje putem NOVASOL HRVATSKA Facebooka. 

U Hrvatskoj akciju ‘’Očistimo obale s NOVASOLom 2019.’’održati ćemo 4. svibnja na 9 lokacija:

  1. Ližnjan -  uvala Mala Draga

  2. Uvala Voz na otoku Krku

  3. Volovak, Privlaka -  Zadar

  4. Plaža Kuzmići, Okrug Gornji - Čiovo

  5. Radmanove Mlinice  - Cetina

  6. Plaža Ramova - Makarska

  7. Plaža Trstenica - Orebić

  8. Biserna uvala, Blato - Korčula

  9. Župa Dubrovačka -  Plat

Pogledajte kako nam je bilo prošle godine: 

 

Tijekom akcije ''Očistimo obale s NOVASOLom 2018.'' na točno 19 lokacija i desetak samostalno organiziranih akcija u Europi sakupljeno je 10 tona otpada!

Korčula

Sudjelujte u akciji Očistimo obale s NOVASOLom 2019. i osvojite vrijednu nagradu

Budite i vi dio promjene. Očekuje vas vrijedna nagrada odnosno vaučer u protuvrijednosti od 1.000 eura za rezerviranje jednog od naših 50.000 apartmana ili kuća za odmor. 

Osvojite nagradu i krenite na putovanje iz snova!

Kako sudjelovati ?

                    Prijavite se na ‘’Očistimo obale s NOVASOLom 2019.'' na Facebook stranici NOVASOL HRVATSKA

                    Napravite fotografiju ili video tijekom akcije NOVASOL COASTAL CARE 2019.

                    Objavite ih kao komentar ispod našeg Facebook događaja uz oznaku #novasolcoastalcare

Pobjednika ćemo objaviti na Facebooku u tjednu nakon akcije, a isti će biti kontaktiran i putem Facebooka. Sudjelovanjem u natjecanju dajete nam pravo korištenja vaše fotografije ili videa i u druge marketinške svrhe.

Za dodatna pitanja pošaljite mail na sanja.brnobic@novasol.com ili nazovite 099 262 7715.

Ne zaboravite dijeliti fotografije i video materijale s oznakom:

#novasolcoastalcare

Niste u blizini lokacije čišćenja?

Ne nalazite li se u blizini već prijavljenih lokacija, možete organizirati samostalno čišćenje. Sve što trebate su vreće za otpatke i rukavice. Lokacija čišćenja ne mora biti kraj mora. Smeće u prirodi nikad nije poželjno, a kombinacija vjetra, kiše i vodenih tokova otpacima omogućuje „putovanje“ u more.

ronioci coastal care

Želite li sami organizirati akciju na drugoj lokaciji ?

Osim vreća za smeće i rukavica poželjno je da instalirate besplatnu aplikaciju Clean Swell putem koje ćete zabilježiti prikupljene otpatke i tako sudjelovati u pronalasku rješenja zagađenosti. Pročitajte više o aplikaciji Clean Swell. Očistimo obale s NOVASOLom nije samo akcija čišćenja oceana, mora i obala; to je ujedno i nastojanje da promijenimo način razmišljanja. Pročitajte u nastavku nešto više o problemu onečišćenja i motivaciji koja pokreće Očistimo obale s NOVASOLom.

Zašto ovo radimo?

Iz godine u godinu otpad u morima i oceanima se povećava. Motivacija akcije Očistimo obale s NOVASOLom je pridonijeti čišćem okolišu i dati svoju potporu lokalnim zajednicama kojima je čist okoliš osnova za funkcioniranje, a osobito u turizmu, jer je čist okoliš osnovni uvjet održivog turizma.

Tri činjenice o problemu:

          Svake godine gotovo 8 milijuna tona plastičnog otpada završi u moru. National Geographic 2015.godine objavio je da se u svjetskim morima nalazi više od 5,25 bilijuna komada plastike, drugim riječima 100.000.000 tona plastike.

          Plastici treba nekad i više od pet stoljeća za razgradnju u moru.

          Više od 80 % otpada u moru dolazi s kopna.

Kako otpad šteti morskim životinjama?

Svake godine više od 100.000 morskih životinja ugiba bolnom smrću zbog gutanja plastike. Zabilježeno je da plastični otpad pogađa gotovo 700 vrsta. Brojne vrste, poput tuljana, delfina i morskih kornjača, mogu se zapetljati u plastični otpad te postaju plijenom ili ugibaju od gladi, utapanja ili gušenja.

Neke životinje, poput kitova, zamijene plastiku za hranu. Kada dođe do određenog stupnja razgradnje, plastika se može zamijeniti za plankton, a u nekim morima ima šest puta više plastike nego planktona. Kada životinja proguta plastiku, dobije lažni osjećaj sitosti. To može dovesti do ugibanja od gladi s trbuhom punim plastike, dok druge životinje ugibaju od puknuća crijeva.

Nije dovoljno istraženo kakva je posljedica otapanja plastike u vodi koja je stanište mnogim životinjama i organizmima. Činjenica je da je otopljena plastika otrov.

Kako otpad šteti ljudima?

Prvenstvena prijetnja nalazi se u otrovima koje ljudi konzumiraju preko hrane iz mora. Svima nam je u interesu ukloniti što više otpada s obala, jer čestice plastike upijaju visoke koncentracije poljoprivrednih i industrijskih otrova koji se nakupljaju u ribi i drugim morskim organizmima nakon što ih konzumiraju, a na kraju sve to završi na našim tanjurima.

Bez velike globalne akcije možemo očekivati da će se u morima i oceanima do 2025. nalaziti jedna tona plastike na svake tri tone ribe. No još ima nade – zato nam se pridružite i pomognite već sada očistiti obale i dokumentirati otpad koji je prikupljen.

Kako dokumentiranje prikupljenog otpada pripomaže rješenju problema?

Koliko god je čišćenje obala hvalevrijedna akcija, kao takva nažalost nije dostatna. Ona je samo mala karika u lancu. Mora su prepuna otpada koji nikad neće stići do obale, a mi ga nikad nećemo uspjeti očistiti glede na činjenicu da otpad brže završi u moru, nego ga mi uspijevamo izvaditi. Zato je dokumentiranje važan segment akcije Očistimo obale s NOVASOLom, kako bi se uklonio problem u samom početku.

Surađujemo s neprofitnom grupacijom Ocean Conservancy koja se bavi zaštitom okoliša i prikuplja podatke o problemu zagađenja. Te podatke obrađuju i koriste da bi stvorili inovativna i održava rješenja koja će, nadamo se, na koncu ipak dokrajčiti onečišćenje. Na akciji Očistimo obale s NOVASOLom 2019. bilježimo otpad putem aplikacije Clean Swell.

Registrirane informacije postat će dijelom mjerenja Ocean Trash Index pri Ocean Conservancy koje je najveći registar na svijetu kada se govori o popisima pojedinih komada otpada saniranih s obala. Tijekom tri desetljeća prikupljeno je i popisano više od 225 milijuna otpadaka.

Izvor: National Geographic

NOVASOL Coastal Care - Očistimo obale s NOVASOLom