Očistili smo obale s NOVASOLom 2019.

Ekološka akcija ‘’Očistimo obale s NOVASOLom 2019.’’ diljem Europe uspješno je odrađena! Ponosni smo na sjajne rezultate; 10 zemalja, 30 lokacija, 840 volontera i 3.5 tone otpada uklonjeno s obale i obalnog pojasa diljem Europe!

U Hrvatskoj smo akciju održali na 8 lokacija. Prvotan datum (4.svibnja) smo prebacili na vikend kasnije (11.svibnja) zbog vremenskih neprilika. Sretni smo što nam je vrijeme dozvolilo da akciju ipak održimo!

S obala, podmorja i obalnog pojasa uklonjeno je preko 1 tone otpada! Ponosni smo i zahvalni svim sudionicima bez kojih ovakva akcija ne bi bila moguća. Ovim putem zahvaljujemo; turističkim zajednicama, općinama, medijima, sponzorima i volonterima bez čije pomoći akcija ne bi bila uspješna!

Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu - moto je koji nas je pokretao ove godine. 

Ove godine nagradu za najbolju fotografiju osvojila je Mette Christensen iz Danske. Čestitamo sretnoj dobitnici poklon bona u vrijednosti od 1000EUR! Želimo joj ugodan boravak u jednoj od kuća ili apartmana iz NOVASOL ponude koji izabere za svoj godišnji odmor.

Sveprisutna plastika

Najveći dio otpada koji smo  čini plastika, no sakupili smo i glomaznijeg otpada poput automobilskih guma, starih televizijskih ekrana, metalnih skela, i slično. 

Plastika je gorući problem današnjice i sve više ugrožava morski životinjski svijet. Sačuvajmo naša mora i oceane!

delfin

Na stranici Greenpeace Hrvatska naišli smo na zanimljive podatke o plastici: ‘’Glavni proizvođač plastičnih materijala je Kina (27,8%), zatim Europa (18,5%) i zemlje članice Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini ili NAFTA-e (18,5%). Većina sirovina za izradu plastike dolazi od fosilnih goriva; nafte, ugljena i plina, znači od neobnovljivih izvora koji zagađuju okoliš, ugrožavaju zdravlje ljudi  i uzrokuju klimatske promjene. ‘’- navodi Mihaela Bogeljić, voditeljica kampanje protiv plastike za jednokratnu upotrebu. Po svemu sudeći sveprisutna plastika dio je naših kućanstava i zbog tog potrebno je osvijestiti problem plastike kako bi zaštitili okoliš i životinjski svijet dok još ima vremena. Svakodnevno na vijestima saznajemo kako je neka morska životinja primjerice umrla od velike količine plastike ili je u životnoj opasnosti. 

Nadamo se da smo ovom ekološkom akcijom potakli promjene!

Kako nam je bilo u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj smo uspješno održali akciju na čak 8 lokacija. Pročitajte detalje u nastavku, a više fotografija od svake lokacije možete vidjeti na našoj FACEBOOK stranici NOVASOL HRVATSKA.

Ližnjan – Mala Draga

Okupili smo se u 9h u uvali Mala Draga u Ližnjanu 11.svibnja. Mala Draga je predivna mala plaža na obalnom potezu između Ližnjana i Šišana.  U suradnji sa općinom Ližnjan i TZ Ližnjan te sponzorima PLAN ADRIA d.o.o te SRU MARLERA uklonili smo cca 300 kg otpada.  Zahvaljujući roniocima SRU MARLERA očistili smo i podmorje. Bilo nas je cca 40 sudionika. Posebno hvala puno našim sponzorima koji su nam olakšali čišćenje: Brionka, Trapan vino, Herculanea Pula d.o.o, Muzej maslinovog ulja.

liznjan 1

liznjan 5

liznjan 8

liznjan

 

liznjan mala draga

Privlaka – Volovak

U suradnji sa Turističkom zajednicom Privlaka, Općinom Privlaka te komunalnim društvom organizirali smo čišćenje obalog pojasa Volovak. Ukupno je bilo 40 do 50 sudionika. Izuzetno nam je drago što nam se pridružila ravnateljica Osnovne škole Privlaka, te više roditelja s djecom iz škole i vrtića DV Sabunić. Posebno se zahvaljujemo na pomoći: Općini Privlaka, TZO Privlaka, OKD Artić d.o.o. Privlaka, OŠ Privlaka i DV Sabunić. Skupili smo između 500-700 kg otpada; najčešće su to bile plastične boce, staklene boce, plastične vrećice, staklene teglice, konzerve, pelene, ali bio je tu i jedan TV aparat, kompjuterski ekran, te više komada željezne građevinske skele. Veliko hvala našim sponzorima: Maraska d.d. Zadar, Jamnica d.d. i pekarnica Kobaš.

privlaka 0

privlaka 2

privlaka 3

Omiš - Radmanove Mlinice

Ovo predivno mjesto zaslužuje da bude u potpunosti čisto. Predivna priroda i zelenilo olakšalo nam je čišćenje. Prikupili smo 45 kg otpada većinom plastičnih vrećica, čepova i slično. Posebno hvala:  TZ Omiš (Petri Bartulović) na doniranim bocama vode i sokovima, Peovica d.o.o. – komunalno poduzeće (Ivica Jerčić) na odvozu otpada, te Gradu Omišu (Zorica Terzić).

radmanove mlinice

rad

Makarska - Plaža Ramova

Okupili smo se nas 10 i očistili plažu Ramova u Makarskoj. S obzirom da je bilo nestabilno vrijeme nismo imali veliki odaziv no došlo je i nekoliko naših  iznajmljivača koji su podržali ovu hvalevrijednu akciju. Sakupili smo oko 80kg otpada, najviše plastične ambalaže te drugog otpada.  

makaraska

makarska1

Okrug Gornji -  Plaža Kuzmića

Prvi put smo organizirali akciju u Okrugu Gornjem. Okupilo se nas 9 ukupno i prikupili smo 6 punih vreća smeća, odnosno cca 60 kg otpada. Ova predivna šljunčana plaža nakon čišćenja spremna je za sezonu.

 

okrug gornji

okrug gornji

Otok Korčula – Blato – Biserna uvala

U akciji na otoku Korčuli sudjelovalo je uklupno 14 sudionika. Osnovne škole, koje se sve godine do sada spremno odazvale ove godine nisu mogle doći zbog opravdanog razloga. Skupili smo ukupno 24 velike vreće. Hvala TZ Blato na podršci ali i na potrebnim vrećama i rukavicama. Komunalno poduzeće Općine Blato je također sudjelovalo u akciji sa svoja 3 djelatnika. S obzirom na vremenske uvjete manji je bio odaziv ali akciju smo svejedno održali i sakupili oko 150kg otpada.

korcula

otok korcula coastal care

Pelješac – Plaža Trstenica

U Orebiću smo čistili plažu Trstenica 3. svibnja zajedno sa mladim nogometašima NK Orebić koji su dokazali da se sve može kad se male ruke slože. Veliko hvala TZ Orebić koja je počastila vrijedne mališane nakon čišćenja.

peljesac

Župa Dubrovačka – Plat

Ovu predivnu plažu u Župi Dubrovačkoj čistili smo uz podršku TZ-a, općine i načelnika te Osnovne škole Župa Dubrovačka. Prikupili smo 60 kg otpada.

dudubrovnik

 

NOVASOL Coastal Care - Očistimo obale s NOVASOLom

 

 

 

Pogledajte kuće i apartmane za odmor u 19 zemalja: