Aktivnosti i atrakcije Finske Laponije

Finska Laponija je definitivno regija za individualne turiste. Ono što priroda ovdje nudi nije dostupno nigdje drugdje. Prostranstvo i mir omogućuju vam da gužvu i užurbanost svakodnevnog života brzo zaboravite i opustite se. Atraktivna mjesta i zanimljivosti su u skladu sa svime uglavnog prirodnog porijekla. Neobične aktivnosti kao na primjer haski safari, safari sa jelenima ili safari na motornim saonicama, brzo hodanje po snijegu u snježnim cipelama ili ribolov na ledu su ovdje također u ponudi kao i vožnja ledolomcem, jahanje na islandskim konjima ili kupanje u ledu. Ono što ne smijete propustiti na Vašem odmoru u Laponiji smo ukratko saželi za Vas. Na taj način možete puno bolje početi planirati Vaš odmor. Želimo Vam već sada puno zabave i razonode!

Inari jezero

Romatično Inari jezero se nalazi između borovih i smrekovih šuma Laponije. Oko 3000 otoka nalazi se u jezeru, koje je često, sve do lipnja, prekriveno ledenim slojem. A nakon što ljetno sunce otopi led, ljubitelji klizanja na ledu svoje klizaljke zamijene za ljetnju odjeću te kupaćim gaćicama i bikinijima.

U sredini jezera leži jedno brdo na kojemu se nalazi restoran. Na njemu se nalazi i vidikovac sa kojeg se pruža prekrasan pogled na okolicu.

U istom mjestu se nalazi muzej umjetnosti, koji pokazuje pregled povijesti regije i života naroda saama.

Kemi

Kemi je jedini grad Finske koji leži direktno na Baltiku. Kemi se u turizmu proslavio preko ledenog hotela na zimu. Sljedeća atrakcija je ledolomac Sampo, na kojemu se mogu provesti zimski izleti brodom. Muzejski krajolik Kemija je vrlo raznolik. Postoji jedan radnički muzej, galerija dragog kamenja, muzej boja, povijesni muzej, Kemi muzej i umjetnički muzej.

Kemijärvi

Kemijärvi je najsjeverniji grad Finske i leži direktno na Kemijoki. Ovdje živi oko 13.000 ljudi. Ako ovdje dođete, onda se svakako trebate uputiti prirodnom stazom na Konkatie, penjati se na uspon Suomutunturi, planinarenjem ili se na zimu skijama spustiti niz njega te posjetiti centar umjetnosti Puustelli na Pöyliöjärvi. Zavičajni muzej daje sveobuhvatan pregled povijesti i tradicije u regiji, kao i seoski musej Luusua.

Rodno mjesto djeda mraza: Rovaniemi

Rovaniemi leži u neposrednoj blizini polarnog kruga i nije samo gospodarski, nego i kulturni centar Laponije. Iako je prvo naselje osnovano još 1785 godine, grad je tek 1960 dobio svoja građanska prava. Položaj ulica, zamišljenih po planu arhitekta Alvara Aaltoa, imaju oblik jelenovih rogova. Sa 183 sniježna dana u godini, zima je dominirajuće godišnje doba. Na zimu 1999 godine ovdje je izmjerena temperatura - 47.5 °C. Pri posjetu Laponiji obavezno posjetiti futurističku laplandsku kuću, koju je osmislio arhitekt Alvar Aalto.

Ovdje djed mraz ima svoju radionicu. Može ga se posjeti tiijekom cijele godine u njegovoj komori u kojoj priprema božićne poklone. Preporučamo posjet ne samo djece, nego i odraslih, jer je to poseban doživljaj kako za male tako i za velike.

Ili pak posjetite park na temu Božić Santa park, u kojemu se opet sve vrti oko najljepšeg blagdana u godini. Park je otvoren u ljetnim mjesecima i oko Božića.

U Artikumu se nalazi muzej i istraživačka postaja, pod istim krovom. Ovdje se može saznati sve o Rovaniemiju i cijeloj sjevernoj regiji.

Zoološki vrt Ranua

U zoološkom vrtu Ranua živi 60 različitih arktičkih i nordijskih životinjskih vrsta, npr.: polarni medvjedi, vukovi, jeleni, sobovi,... Zoološki vrt je otvoren tijekom cijele godine te pored životinjskih stanovnika nudi i konditorsku prodaju Fazer, a također Vam jedan restoran i trgovina suvenira stoje na raspolaganju. Ranua se nalazi oko 80 km od Rovaniemija.

Pogledajte kuće i apartmane za odmor u 19 zemalja: