Odmor u češko-moravskom gorju

 

Češko-moravsko gorje (Českomoravská Vysočina) prirodna je poprečna granica u Republici između dva dijela zemlje, Češke i Moravske. To je jedan viši, brežuljkasti krajolik, s dva upadljiva planinska masiva, Ždárské Vrchy na sjeveru i Jihlavské Vrchy na jugo-zapadu. Sredinom prolazi, i kao da time još dodatno pojačava prirodnu granicu, razvodnica.

 

Regija se nalazi u središtu prometa i stanovništva zemlje. Na istoku graniči sa regijom Jihomoravský kraj, na zapadu dijeli granicu sa Jihoceský i Stredoceský kraj (južna Češka i srednja Češka). Područje gorja često se naziva zelenim srcem Češke Republike, a ekološki gledano smatra se najbolje očuvanim krajolikom u zemlji.

 

Češko-moravsko gorje ima ne samo netaknutu prirodu i čisti zrak, nego i posebnu auru – njen romantični krajolik je pun, nekad više nekad manje upadljivih ljepota. Oduvijek je privlačio umjetnike poput slikara, kipara, kompozitora i pisaca koji su bili nadahnuti za različita djela. Područje je pogodno i za sportski te aktivan odmor.

 

Tipično za gorje (Vysočina) su mala sela koja leže nedaleko od centra grada.

 

Glavni grad regije je Jihlava s oko 50.000 stanovnika. Prošlost je u Vysočini ostavila brojne spomenike. Od toga dva su, Telcko gradsko središte i samostan na brežuljku Zelená Hora kod Ždár nad Sázavou, koji se ubrajaju u svjetsku kulturnu baštinu UNESCO-a.

Pogledajte kuće i apartmane za odmor u 19 zemalja: