Aktivnosti i atrakcije u središnjem Egeju

Središnji Egej je kao knjiga povijesti o grčkoj i rimskoj antici. Ovdje se nalazi bezbroj spomenika iz uzbudljive prošlosti ove zemlje. Kako u gradovima tako i na selima se nalazi jako mnogo atrakcija željnih Vašeg posjeta. Da bi ste na vrijeme mogli planirati odmor, izdvojili smo za Vas neke od znamenitosti središnjeg Egeja.

 

Ephesos/Selçuk

Ovdje se osjeća antika u zraku koja Vas može vratiti 3000 godina u prošlost. Ephesos je na vrhuncu snage Rimskog carstva bio glavni rimski grad Azije. Od sredine 19. st. se počelo sa otkrivanjem ostataka rimsko-helenističkog grada koji danas nudi gotovo potpunu sliku o bivšoj metropoli. Posebno upečatljivo je kazalište, koje nudi 25.000 mjesta za gledatelje i sa čijih se redova na samom vrhu nudi fantastičan pogled na grad kao i na knjižnicu Celsus. Ephesos jednostavno morate vidjeti!

 

Sardes

U bivšem glavnom gradu lidijaca nalazila se rezidencija bogatog kralja Kneza. Prođite stopama Aleksandra Velikog i uzivajte u prekrasnom pogledu na impoznatni Artemidin hram. Vrijedni posjeta su i kazalište, sinagoga koja datira iz 3. st. te obnovljena kupelj. Kroz grad teče rijeka Sart (nekada Poktolos), koja je pomogla, svojim zlatom, da grad u ona vremena doće do bogatstva i prosperiteta.

 

Foça

Nekada malo ribarsko selo, a danas popularno turističko odredište, Foça. Uvala Mersinaki, koja se nalazi u blizini, je omiljeno odredište mnogih ljubitelja vode i kupanja.

Još u prošlosti je ovo mjesto bilo važno, a moreplovci su odavdje putovali u svijet, gdje su između ostalog u Francuskoj osnovali lučki grad Marseille. Prirodno područje oko grada stoji pod zaštitom. Ovdje žive i tuljani - medvjedice (turski: fok) po čijem imenu je grad i dobio ime.

Rezervirajte svoju kuću za odmor u Središnjem Egeju i uživajte u Turskoj!