search

Sjeverni Egej - vile i kuće za odmor

Egej u Turskoj je bez svake sumnje regija za individualce i stoga savršeno mjesto za odmor u vili, kući za odmor ili apartmanu. Ovo je regija netaknutog i pomalo grubog krajolika, ali uistinu šarmantnog izgleda i posebno lijepe obale koju oplakuje Egejsko more.

Duge plaže, finog pijeska su rijetke, ali ima mnoštvo lijepih mjesta za kupanje, gdje se može uroniti u azurno plavo more. Temperatura mora je nešto niža od one sa Sredozemlja i ponekad zna biti snažnih vjetrova. S obzirom da još uvijek nema velikih turističkih gužvi, u mnogim mjestima se može naći uvala, ujedno osamljena i zaštićena od vjetra.

Sjeverni Egej

Na Sjevernom Egeju u Turskoj gotovo uvijek puše osvježavajuć vjetar, koji uz sunce i azurno plavo more, pripada obilježjima ove regije.

Upravo tu se nalazi morski tjesnac, Dardaneli, koji povezuje Egejsko sa Mramornim, malim unutrašnjim morem na samom sjeveru. Nekada su se Dardaneli nazivali Helespont. Na njihovom jugu je smješten antički grad Troja, koja kroz čitavu godinu privlači velik broj posjetitelja.

Do najzapadnije točke Azije, dolazi se preko rta Baba. Južno od rta, nalazi se uvala Edremit, poznata kao rivijera maslina upravo zbog svojih brojnih, prekrasnih plantaža maslina. Sama uvala je značajna zbog veoma čistog i suhog zraka, bogatog kisikom i izrazito blage klime.

Do otoka Lesbosa, koji pripada Grčkoj, ali leži u Edremitskom zaljevu, može se jednostavno doći brodom iz mnogih mjesta, poput Ayvalika. Kroz dražesno zaleđe mogu se sresti brojna stada ovaca, stabla smokava i plantaže povrća.

Regionalna kuhinja je uistinu vrhunac sjevernog Egeja. Osnova u pripremi jela je raznoliko povrće, začinjeno paprikom u prahu, češnjakom i različitim zeljem. Vrhunskim jelima naravno pripada i svježe ulovljena riba.

Svojim raznolikim krajolikom i bogatom kulturom, Egej uistinu ima mnogo toga za ponuditi. Vile, kuće za odmor i apartmani ovog područja, savršen su izbor za individualan odmor sa vlastito isplaniranim aktivnostima.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana na Sjevernom Egeju i rezervirajte svoj smještaj za odmor u Turskoj.