Aktivnosti i atrakcije u južnom Egeju

Južni Egej je poznat po brojnim povijesnim gradovima koji se mogu pronaći duž cijele obale. Ako dođete na odmor u južni Egej, onda će se zasigurno isplatiti na moment napustiti prelijepu obalu i posjetiti gradove poput Bodruma ili Mileta. U nastavku smo izdvojili za Vas neke od interesantnih znamenitosti vrijedne posjeta.

 

Dvorac Bodrum

Dvorac Bodrum potječe iz ranog 15. st. i osnovan je od vitezova johanitanaca sa otoka Rodosa. Ima pet tornjeva, od kojih je pogled sa takozvanog francuskog tornja najbolji. U dvorcu se nalazi muzej za podvodnu arheologiju u kojemu su mogu vidjeti brojna otkrića potopljenih brodova.

 

Milet - Proročanstvo iz Didima

Ovdje u današnjem Didimu nalazi se jedan od najbolje očuvanih svetišta iz vremena antike - Apolonov hram. Nakon njegova razaranja od strane perzijaca, uprkos velikoj želji i naporu hram se nikada nije izgradio do kraja. Međutim, ostaci jedinog antičkog grada u obliku visokih stupova, do danas jako dobro očuvanih, impresioniraju svakog posjetitelja. Još uvijek se vrše daljnja iskapanja antičkih ostataka.

 

Mauzolej u Halikarnassosu

U čast kraljice Mausolos izgrađen je ovaj hram u 4. st. pr. Kr., u blizini današnjeg Bodruma. U njemu se nalaze grobnice kraljeva kao i jedan ionski hram kojega su držali brojni stupovi. Nekada je pripadao među sedam svjetskih čuda. Dijelovi hrama danas se nalaze u britanskom muzeju u Londonu. Područje oko mauzoleja je muzej na otvorenom te je dostupno posjetiteljima.

Rezervirajte svoju kuću u južnom Egeju i uživajte na odmoru u Turskoj.