Kultura u Švicarskoj

 

U Švicarskoj je kultura važan životni aspekt. Gradovi kao Bern, Luzern, Montreux, Lugano, Ženeva i Zürich omiljene su posjetiteljske destinacije. Ugledna operna kuća, zgrada parlamenta, lijepe stare gradske jezgre, zanimljivi muzeji i galerije, poznati jazz festival i pitoreskna jezera čine Švicarsku jedinstvenim turističkim doživljajem.

Neki su gradovi i regije obilježeni poviješću duljom od dva tisućljeća. U muzeju Landesmuseum koji se ponosi praktički najvećom kulturno-povijesnom zbirkom u Švicarskoj doživjet ćete svjedočanstva koja datiraju iz prapovijesti, antike, srednjeg vijeka pa sve do današnjih vemena.

Tradicija i moderna

Već sama četiri službena jezika (njemački, francuski, talijanski i retoromanski) svjedoče od prvotnim utjecajima i dokazuju da su Švicarci tolerantan narod. Unatoč tome ne odstupaju od svoje tradicije. Tradicionalni sportovi (npr. Schwingen ili Hornussen) sve više uživaju u velikoj popularnosti izvan gradova. Tijekom ljeta malene općine kao i veliki gradovi domaćini su tradicionalnih svetkovina poznatih pod nazivom Seenachtfeste. Stari i mladi uživaju u vatrometima što se odražavaju na površini jezera. Dođite na Winzerfest u Neuchâtelu te se upoznajte sa švicarskom kulturom vina. Švicarska bijela vina sigurno ne zaostaju za svojim talijanskim i francuskim rođacima.