Više o Stockholmu

Stockholm je izgrađen na četrnaest otoka te je potpuno okružen morem i prirodom. Voda je toliko čista da bi se ribu moglo loviti čak i u samom centru. Ribolov je u vodama ovog grada besplatan još od 1436. Doživite jednom velegrad u nekom drugom svjetlu: u rano jutro odaberite dobro mjesto na doku i promatrajte još snenu metropolu. U Mälarenu i među stockholmskim hridima možete besplatno loviti ribu, dok za većinu ostalih područja morate platiti ribolovnu dozvolu.

Dobro očuvana stara jezgra (gamla stan) je najstariji dio Stockholma. Prošećite uskim ulicama i doživite srednjovjekovne prizore u Švedskoj. Ovdje se nalaze kraljevski dvorac i njegova riznica. Samo jedan uski kanal dijeli staru jezgru od najveće gradske četvrti Södermalm koja je poznata po strmim ulicama i starim drvenim kućama.

Stockholm ima mnogo za ponuditi

Ljubitelj ste umjetnosti? U tom slučaju svakako posjetite mjesne galerije i njihovu zanimljivu ponudu. Osim u četvrti Södermalm naći ćete ih i na Östermalmu i u staroj jezgri.

U omiljenom parku Djurgården atrakcije se samo nižu jedna za drugom: Tivoli Gröna Lund, kulturni i zabavni park Skansen te nekoliko muzeja. Sjednite na trajekt koji isplovljava iz Slussena ili Nybroplana i Stockholm će vam se otvoriti iz jedne potpuno drugačije perspektive. Naravno, to uvijek možete učiniti i autobusom, tramvajem ili pješice - Djurgården u svakom slučaju leži u središtu grada.

Od muzeja tu ćete naći Vasamuseum, Liljevalchs konsthall, Thielska galleriet i Prinz Eugens Valdemars Udde – vrsta parka i muzeja u jednom.

U Stockholmu ima mnogo parkova: botanički vrt Bergianska botaniska trädgården, Rosendahls trädgård s istoimenim kafićem ili Vintervikens trädgård. Groblje Skogskyrkogården gdje je pokopana i sama Greta Garbo stoji na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

Što bi posjet Stockholmu bio bez kupovine? U staroj jezgri prevladavaju manje trgovine sa švedskim rukotvorinama i suvenirima. Suvremenije trgovine ćete naći u četvrtima Södermalm i Östermalm, a ovdje se osobito u Biblioteksgatanu ima što vidjeti. Tu se nalaze i velike trgovačke kuće i galerije: PUB, NK, Åhléns i Gallerian – sve u blizini poznatog Sergels Torga.

 

Stockholm je metropola s mnogo restorana i atrakcija - nešto za svačiji ukus. Među restoranima ćete naći izvrsne gostionice kao što su Den Gyldene Freden, Franska Matsalen u Grand Hotelu i Operakällaren i ugodne krčme koje su razasute diljem grada. Noćne ptice željne zabave će uživati u centru Stureplan.