Atrakcije na Mallorci

Umjetnost i kultura

Mallorca nije samo otok za zabavu i kupanje - prije svega glavni grad i zaleđe nude mnoštvo znamenitosti:

Vrijedno je pomenuti prelijepe dvorce na otoku, kao što je npr. najveći dvorac Mallorce u Capdepera-i ili jedini okrugli dvorac Španjolske u Palmi.

U Palmi se možete diviti jednoj od najljepših katedrala Španjolske (La Seu), zatim Almudaina-palači, nekada sjedištu maurskog vezira i kasnije kraljevskoj palači, kao i drugim interesantnim građevinama kao što je La Lonja, nekadašnja burza pomorske trgovine.

Također se isplati posjetiti i jedan od mnogih muzeja, npr. Museo de Mallorca ili Fundación Pilar y Joan Miró u Palmi, zatim uspješni etnološki muzej u Murou (sjever) ili Museo Chopin - George Sand (pored dva druga muzeja) u Valldemossai.

Izleti

Mallorca nije poznata samo po kilometrima dugim pješčanim plažama, sanjarskim uvalama, spokojnoj unutrašnjosti otoka, brdima ili strmoj litičastoj obali, o koju se razbija more. Naprotiv , sunčani otok pruža nevjerojatne fascinirajuće prizore, koji se vrlo razlikuju od ostalih otoka.

Vrijedan preporuke je svakako izlet u gorski lanac Sierra de Tramuntana, koji se pruža paralelno sa morem na sjeveroistoku. Tu možete posjetiti slikovito mjesto Calvía, smješteno u tipičnom mediteranskom krajobrazu, sa njegovom romansko-gotičkom crkvom Iglesia Parroquial i dvorcem Castillo de Bemdinat iz 18. stoljeća.

Čak možete posjetiti i kazino (kod mjesta Magaluf).

Soller

Soller oduševljava posjetitelje sa svojim gospodskim kućama. Nadalje ovdje ćete vidjeti neobičan tramvaj, koji vozi do luke, kao i romantičnu ribarsku luku. Od znamenitosti tu su novogotička crkva Parroquia de San Bartolomé, muzej Museo de Soller i konvent San Francisco.

Tržnice

 

  • Nedjelja 7-13 h, Santa Maria: povrće i stočni sajam. Ova velika tržnica povrća se nekoliko puta godišnje proširuje i sa poljoprivrednim i stočnim sajmom.
  • nedjelja 7-13 h, Felanitx: oko zatvorene tržnice su usko stiješnjeni štandovi trgovaca. Nedjeljom su i ostale trgovine otvorene, ali je zato ponedjeljkom u Felanitxu sve zatvoreno. Nakon što ste kupili sve što vam je bilo potrebno sa obitelji možete kušati poznatu paella-u u Mercado Bar-u.
  • utorak 7-13 h, Artá: za istočni dio otoka je tržnica u Artá-i za mnoge postala tjedno sastajalište. Na koncu se ruča u Café Parisien , u kome se toga dana nudi poseban meni.
  • srijeda & subota, 7-13 h, Santanyí: tržnica povrća. Rano ujutro domaći stanovnici idu na tržnicu ispred impozantne crkve, a nešto kasnije dolaze stranci u svojim opuštenim lanenim odijelima, da svoje šik slamnate torbe prebačene preko ramena napune voćem i povrćem. Nakon toga se sastaje u jednom od tri kafića na jedan Carajillo (kava sa brandyjem ili rumom).
  • srijeda 7-13 h, Sineu: povrće i stočni sajam. Mala, stara mjesna jezgra oko crkve je prava kulisa za slikovitu tržnicu. Povremeno tu dolaze i turistički autobusi sa posjetiteljima. Tko još želi uhvatiti slobodno mjesto između vinskih bačvi, mora poraniti na ručak u Celler odmah do trga pred crkvom.