Činjenice o otoku La Palma

 

Klima

Ovisno o tome na kojoj strani biste proveli godišnji odmor, istočnoj ili zapadnoj, vrijeme može biti oblačnije ili sunčanije.

La Palma je gorskim lancem od sjevera prema jugu podijeljena na dvije klimatski i vegetacijski različite zone.

Sjeveroistočni pasati često tjeraju oblake na sredinu otoka tako da se na višim pozicijama istočne strane nakuplja više vlage što omogućuje zelenu, lijepu, djelomično suptropsku vegetaciju. Cijela istočna strana je iz tog razloga mnogo zelenija i prepuna divljeg cvijeća za razliku od zapadne strane što je osobito vidljivo tijekom ljetnih mjeseci.

Zapadna strana je suha, s osjetno više sunčanih sati. Preosječna temperatura se kreće oko 20 °C. U kolovozu termometar pokazuje do 30 °C, osobito na zapadu gdje se noći zrak neznatno ohladi. U siječnju ima dana kada temperatura padne na 10 °C absinkt.

U mjestima koja leže na povišenim lokacijama su noći i jutarnje temperature obilježeni znatno nižim temperaturama od mjesta na nultoj nadmorskoj visini.

Infrastruktura

Na otoku La Palma zateći ćete razvijenu infrastrukturu. Ceste su kvalitetne i stalno se obnavljaju i asfaltiraju. Javni autobusni prijevoz i najam automobila se mogu ocijeniti kao dobri. Liječnička srkb je na visini, a ne nedostaje ni namirnica za dijabetičare.