Atrakcije na otoku Las Palmas

La Palma je raznolik otok koji se diči ne samo prekrasnom prirodom nego i bogatom kulturom. Pripremili smo vam izbor atrakcija na otoku da biste si bili u prilici što bolje isplanirati zanimljiv odmor.

Lijepa izletnička odrediša

Broj 1 u ovoj kategoriji zasigurno je nacionalni park Caldera de Taburiente, jedan od najvećih erozijskih kratera na svijetu i ujedno jedino mjesto na otoku s trajnom tekućicom. Moglo bi se reći da se radi o srcu otoka.

Organizirani obilasci vode vas ne samo kroz nacionalni park nego i po rubu kratera gdje se nalaze promatračnice. Sljedeće bi odredište bila lovorova šuma na sjeveroistoku s obilaskom slapova i prave prašume. Na sjeverozapadu se nalazi borova šuma i podjednako divovski klanci kao i na istoku.

Na krajnjem se sjeveru nalaze gajevi palmolikog drveta zmajeva krv. Jug je obilježen dugim vulkanskim lancem s više od 120 ugašenih vulkana. Možete ih razgledati obilaskom duž vulkanske staze. Na ovom otoku doista nema stope koja nije vrijedna razgledavanja.

Cumbre Vieja

Ovaj park prirode svoj krajobraz duguje vulkanskoj aktivnosti. Na površini od približno 7.500 hektara nalaze se brojne vulkanske kupole kao i prebogata flora i fauna. Odmorite se u mjestima El Pilar ili La Pared Vieja koja pripdaju parku prirode.

Dine kod Maspalomasa

Ove dine koje se nalaze jugoistočno do Maspalomasa široke su do dva kilometra. Njihova osobitost leži u njihovom vapnenačkom sastavu koraljnog i školjkaškog podrijetla za razliku od najčešćeg običnog pješčanog sastava.

Najljepše plaže

Iako je La Palma više otok za razgledavanje šetnjom i planinarenjem, ovdje ćete naći i različite lijepe plaže i uvale za kupanje. Na istočnoj strani kod mjesta Santa Cruz Los Cancajos nalazi se manji turistički centar s više omanjih plaža i uvala za kupanje. Na zapadnoj strani nalazi se Puerto Naos sa svojom približno 800 m dugom plažom te druge duge plaže kod mjesta Tazacorte, Playa Nueva i Charco Verde.

Na jugu ima mnoštvo manjih i većih uvala za kupanje oko Fuencalientea. Na sjeveroistoku La Palme je obala strma te postoje samo dva umjetna morska kupališta (Charco Azul i prelijepa La Fajana).

Budući zapadnu stranu oplakuju jaki valovi i morske struje, oprez nikako nije naodmet.

Plaže na La Palmi su uglavnom crne od finog vulkanskog pijeska.

Santa Cruz de la Palma

Povijest ovog grada seže u 15. stoljeće krajem kojeg grad prvi put doživi gospodarsku važnost. Osobito bitan na trgovačkom potezu između između Amerike i Europe bio je Santa Cruz de la Palma gdje je 1558. utemeljen prvi prekomorski sud. Izvoz je cvao i bilo je sve više trgovaca i bankara u ovom kraju.

Današnji centar je Plaza de España gdje se nalazi vijećnica iz 16. stoljeća. Tu se nalaci i crvka sv. Spasitelja, primjer graditeljske umjetnosti 16. stoljeća. Pogledajte i crkvu sv. Dominika (16. stoljeće) te crkvu sv. Franje (spomenik kulture u renesansnom stilu).

Rukotvorine

Umjetnički obrt na La Palmi ima višestoljetnu tradiciju. Upotrebljavaju se isključivo matrijali oji potječu s otoka: drvo, glina i biljna vlakna. Ti se materijali obrađuju većinom tradicionalnim metodama koje se prenose s koljena na koljeno. Ovdje ćete zateći prekrasnu keramiku, bogate tkanine, fine vezenine, ručno rađene cigare i košare.

Sljedeće rukotvorine možete naći u ponudi:

Narodne svetkovine

Tijekom ljetnih mjeseci možete uživati u lokalnim svetkovinama fiestama u praktički svakom selu na dan sveca zaštitnika. Poznate su sljedeće:

fiesta bademovog cvijeta u Puntagordi (veljača), karneval na cijelom otoku, stočni sajmovi u San Antoniu del Monte (lipanj) i Los Llanosu (lipanj), Tjelovo u Mazu (svibanj), fiesta svetice zaštitnice svakih pet godina u Las Nievesu, fiesta vina u Fuencalienteu i vražja fiesta u Tijarafu. Razne svetkovine raspoređene su tijekom cijele godine.

  • razne vezenine koje se nalaze na nošnjama kao i na stolnjacima te još mnogo čemu.
  • keramika kao npr. tradicionalno (bez lončarskog kola) izrađene reprodukcije keramike prastanovnika otoka.
  • tkanine kao npr. zanimljivi prekrivači za tradicionalne sjedalice.
  • proizvodnja svile uljepšane prirodnim bojama u El Pasu.
  • košare rađene od šiblja i slame, palminih grana i grana grmlja trnine.
  • ručno izrađene cigare (na kubanski način)