Atrakcije u Kataloniji

 

Katalonija nema samo jednu predivnu obalu sa prelijepim plažama i uvalama, nego i mnoštvo kulturnih zbivanja. Velegrad Barcelona već unaprijed naravno nudi mnogobrojne znamenitosti. Ali naravno i manji gradovi i mnogi prirodni parkovi će učiniti Vaš odmor sadržajnijim. U nastavku slijedi izbor znamenitosti i atrakcija Katalonije.

Barcelona

Barcelona je glavni grad regije, ali istodobno i mediteranski svjetski grad. Grad rimskih korjena leži direktno na moru i danas predstavlja pravu kulturnu metropolu. Ovdje se podrazumijeva da se čuva kulturnopovijesno nasljeđe i da se istodobno unapređuje moderna umjetnost.

Ali u Barceloni se njeguje i narodna kultura i tradicija. Na svečanostima u pojedinim gradskim četvrtima možete steći sliku i doživjeti atmosferu svečanog ugođaja Barcelone.

Nekoliko građevina katalonskih arhitekata, npr. Gaudíja su uvrštene u UNESCO-ovu Svjetsku kulturnu baštinu. Također su još uvijek posvuda vidljivi tragovi nekadašnje rimske vladavine. Stoga je vrijedno posjetiti srednjevjekovne gradske četvrti.

Prelijepe plaže, športske luke i nekolicina golfskih terena u neposrednoj blizini mora zaokružuju ponudu za jedan aktivan odmor.

Kazalište-muzej Dali (Teatro-Museo Dalí)

Kazalište-muzej Dalí u Figueresu prikazuje djela svjetski poznatog slikara, koji slovi za genija nadrealizma. Izloženi su mnogi poznati eksponati, ali i oni koji do sada nisu bili poznati oku javnosti. U ovom muzeju se može zaista satima zadržati, otkrivajući iznova jedan drugi svijet. Muzej je otvoren tijekom cijele godine.

Museo Nacional Arqueológico de Tarragona

Arheološki nacionalni muzej Tarragona na interesantan način baca svjetlo na rimsku prošlost mjesta Tarraco. Utemeljen je već u 19. stoljeću, otada stalno pristižu novi eksponati iskopina, koji omogućuju održavanje što točnije slike o pojedinim razdobljima. Muzej je otvoren tijekom cijele godine (ponedjeljkom zatvoren)

Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona (MACBA)

Muzej suvremene umjetnosti Barcelona (MACBA) sadržava eksponate umjetnika kao što su Antoni Tàpies, Paul Klee, Francesc Torres, Mario Merz ili Zush. Muzej je utemeljen 1995.g. i otvoren je tijekom cijele godine.

Catedral de Girona

Izgradnja katedrale u mjestu Girona započela je već u 11.st. sa zvonikom, u 12.st. je uslijedio klaustar i u 16.st. je završena. Stoga su kao i kod mnogih drugih katedrala primjetni različiti stilovi gradnje. Crkveni brod kod ove katedrale je najširi gotički brod u svijetu. Posebno treba istaći Genesis-zidni sag (Tapiz de la Creatión). Katedrala je otvorena tijekom cijele godine, ponedjeljkom postoji mogućnost besplatnog obilaska crkvenog broda i klaustra.

Iglesias románicas de la Vall de Boí

Dolina Boí zahvaljujući svojim devet crkava iz ranog romanskog perioda spada u oblasti u Evropi sa najvećom koncetracijom romanskih crkava. 2000.g. je uvrštena u UNESCO-ovu Svjetsku kulturnu baštinu. Također i krajobraz ovog područja ima mnogo toga za ponuditi, ovdje se između ostalog nalazi najviše skijalište na Pirinejima.

Monasterio de Poblet

Manastir Poblet je divan uzorak katalonske sakralne arhitekture. Datira iz 12.st. i dugo je pripadala redu cistercita. Od velikog značenja je bila biblioteka. UNESCO je cijeli kompleks manastira proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Otvoren je za posjetitelje tijekom cijele godine.

Parque Güell

Park Güell je Gaudíjevo mjesto stanovanja. Izvorno je cijeli kompleks bio predviđen kao mjesto stanovanja, ali ti planovi se nisu ostvarili. Samo kuću Rosa je izgradio jedan Gaudíjev suradnik. Danas park pripada UNESCO-ovoj Svjetskoj kulturnoj baštini i otvoren je tijekom cijele godine. S vremena na vrijeme se u okvirima kompleksa održavaju razne izložbe.

Parque Natural de Massís del Montseny

Naziva se još i zeleni pojas Barcelone, pri čemu Prirodni park Montseny sa svojom površinom od 17370 ha zapravo čini samo jedan dio stvarnog zelenog pojasa.

Najviše uzvišenje je Turó de l’Home sa 1706 m. Raznoliki krajobraz parka obilježavaju guste šume, strme litice i duboke doline. Na području parka se nalaze 12 malih, romantičnih gorskih crkava, koje se mogu posjetiti.

Naša preporuka

Puig de Castellet je utvrđena iberijska građevina iznad mora. Petokutna osnova je okružena zidinama, a centralni unutrašnji dvor je otvoren za posjetitelje.

Puig de Castellet je izgrađena u periodu između prvog i drugog tzv.punskog rata oko 250.g.pr.Kr. i konačno je napuštena kratko nakon završetka drugog, oko konca 200.g.pr.Kr. Tijekom ovih teških vremena služila je kao potpora stražama na moru, kako bi se osigurala obrana drugih položaja, osobito velikog sela Montbarbat, ca. 6,5 km u unutrašnjost.