Klima na otoku Gran Canaria

 

Općenito je klima tijekom cijele godine vrlo blaga, povremeno tijekom različitih doba i ujednačena; od tu i laskavi naziva za Kanare: otoci vječnog proljeća. Ova proljetna klima spominjala se već u mitovima starog Egipta kao i antičke Grčke, čiji su pjesnici zlatnog doba Kanare opisivali kao vrt Hesperida i Elizejske poljane.

 

Planine (do gotovo 2.000 m visine), vjetrovi, morske struje i naravno geografska širina određuju klimatske odlike otoka Gran Canaria. Pasati koji pušu sa sjeveroistoka donose svjež oceanski zrak. Kada se zrak iz visine sudari s planinama, dolazi do naoblake i time i do kiše. No sunce brzo pomogne rastjerati oblake. Zbog toga popodnevnim satima i u gorju nebo vedro.

 

Lao i kod drugih Kanarskih otoka, planine sprječavaju dotok naoblake na jug. Južni dio Gran Canarie je stoga mnogo suši i ima više sunčanih sati.

 

Što se tiče mora u Atlantiku, ovdje vrijedi isti sustav kao i kod susjednih otoka: morska struja koja je dio Golfske struje donosli hladnije more sa sjevera te se tako prosječne tempereature mora na Kanarima spuštaju niže nego što je to uobičajeno za ovu geografsku širinu (između 21 i 24° C ljeti te 17 i 21° C zimi).