Atrakcije na otoku Gran Canaria

Umjetnost i kultura

Otvoren i pristupačan karakter otoka i otočana se vidi i kroz brojne kulturne aktivnosti. Među važnije događaje ubraja se Operni festival - najstariji u cijeloj Španjolskoj, Međunarodni festival klasične glazbe - prema kritičarima i stručnjacima najbolji je u zemlji, Glazbeni, plesni i kazališni festival pet kontinenata ili Cinco Continentes. Ovaj festival prate i izložbe, gledatelji, tjedni kulture i dr., svi oni koji redovno budu na programu festivala. Gran Canaria ima i izvanrednu ponuda u mezejima, npr.: Kanarski muzej ili Museo Canario, muzej Nestor, Dijecezanski muzej, Kolumbova kuća ili Casa Colón, kuća Péreza Galdósa, Atlanski centar za suvremenu umjetnost ili Centro Atlántico de Arte Moderno - ukratko, muzej nudi širok spektar ponude, te svima koji su zainteresirani za umjetnost i kulturu otoka Gran Canaria može i želi približiti i pojasniti iste.

 

Kanarski muzej na Gran Canaria

Kanarski muzej se nalazi u Las Palmas de Gran Canaria i pokazuje prapovijesnu kulturu na Kanarima. U muzeju se nalazi jedna opsežna zbirka arheoloških i etnografskih materijala, između ostalog i prapovijesna lubanja stara 2.000 godina. U muzeju se nalazi i opsežna stručna knjižnica. Muzej je otvoren tijekom cijele godine.

 

Kolumbova kuća - ”Casa de Colón“

Kolumbova kuća prikazuje sve o američko-španjolskoj prošlosti i o putovanjima te otkrivanjima zemalja poznatog moreplovca. Nalazi se u preko 500 godina staroj guvernerskoj kući u Las Palmas de Gran Canaria. Muzej je otvoren tijekom cijele godine, a ulaz je besplatan.

 

Izleti i slobodno vrijeme

Na jugu, sjeveru ili u središtu otoka se nalazi bezbroj mogućnosti za izlet, do kojih se može doći lagano (i sa djecom u automobilu) od 2-8 sati, ovisno o željenoj ruti.

Možete se odlučiti za uobičajene izlete ili neku rutu od posebnog ukusa, uz preporučene top restorane na koje će te usput nailaziti. Gran Canaria može ispuniti sva Vaša očekivanja. Preporučamo posjet tipičnom kanarskom selu Fiestas tj. folklornim nastupima. Takav izlet se zaista isplati. Niti djeca neće ostati uskraćena jer možete posjetiti Palmitos park sa predstavom papagaja i cijeli subtropski ambijent kao i Rancho park u kojemu se mogu iznajmiti konji za jahanje, te se djeca mogu igrati na dječjim igralištima dok Vi pripremate ukusne specijalitete na grilu.

Za veću djecu na raspolaganju stoji orlov tjesnac (Sioux-City sa indijanskom predstavom) kao i mini kart.

 

Catedral de Las Palmas de Gran Canaria

Katedrala u Las Palmas de Gran Canaria iz 16. st. je izgrađena u neokasičnom stilu. Sastoji se iz tri broda sa pobožnim križem u unutarnjem dijelu, za razliku od vanjskog dijela, koji je izgrađen u gotičkom stilu jer je gradnja na dugo vremena bila obustavljena. Vrijedni spomena su i stupovi u obliku palmi. U katedrali se nalazi i Dijecezanski muzej.

 

Castillo de la Luz

Dvorac La Luz je tvrđava iz 15. st. Izvorno je izgrađen direktno na vodi, ali nakon melioracije, odnosno isušivanja poplavljenih površina radi dobijanja novih površina za zemljoradnju, danas se nalazi malo dalje u unutrašnjosti. Dvorac je izgrađen s namjerom obrane od engleskih i nizozemskih gusara. Danas se u njemu nalazi Pomorski muzej i kulturni centar. Svi su otvoreni za javnost.

 

Primijenjena umjetnost

Kanarska primijenjena umjetnost nudi jedinstvene detalje kao npr. tekstilna umjetnost - pletenje sa vlaknima od banane, svilene tkanine, noževi od kosti ili roga ukrašeni ornamentima.

Timple, instrument sličan gitari, ali puno manji sa 4 ili 5 žica, u latinoameričkom Chácarasu poznat i kao Telde, keramika iz Arucasa i Atalaya, čelični proizvodi iz Guía, košaraštvo iz Terora i Ingenio te vezovi iz različitih mjesta su važna obrtništva na Gran Canaria.

 

Gastronomija

Kanarska kuhinja može toliko toga ponuditi, a povrh svega je jako zdrava i izvorna. Sirova i prirodna prehrana prastanovnika Gran Canaria je zadržana od strane njenih osvajača i još uvijek se sastoji od ribe, mesa (posebno od zečetine i jaretine), gofio (pržene palente) te povrća. Svježa riba kao otočni proizvod stoji u središtu pozornosti. Ne morate, a s druge strane trebali bi ste, biti ljubitelj ribe, kada letite na Gran Canaria. Svježe ulovljena atlanska riba na roštilju, kuhana ili pržena na maslacu s tipičnim papas kao i mojo umak i hrskava salata na tanjuru će oduševiti svakog gurmana. Koja su tipična ribarska mjesta i što bi ste trebali tražiti u restoranima, rado će mo Vam otkriti pri rezerviranju objekata na Gran Canaria.

Pored ribe i morskih plodova Gran Canaria nudi i ljubiteljima mesa pogatu ponudu jer se u restoranima mogu kušati odlični specijaliteti od goveđeg, svinjećeg, janjećeg, zečijeg i drugog mesa. Sva jela vrlo su tražena jer svatko u njima može pronaći nešto za sebe, a naročito ako se uz njih posluži i odlično kanarsko vino.

 

Karneval

Karnevalski dani u Las Palmasu su jako popularni među stanovništvom jer se mnogi aktivno pridružuju karnevalu i karnevalskim grupama kroz pripremanje karnevalskog kostima te karnevalske pjesme i plesa. Glavni tjedan stoji visoko u znaku Verbenas, noćnim uličnim proslavama sa hranom i pićem te tapasima koji se ovdje nude, uz zvukove salse. Kraj proslave dovodi do velikog karnevala na kojemu mogu sudjelovati sve pjevačke i plesačke grupe te karnevalska vozila, koja su se za to pripremila te kako bi na posljetku slavili pogred sardine (Entierro de la Sardina), simbolični dio, s kojim se bliži kraj karnevalu te uvodi u vrijeme posta.