Atrakcije u Španjolskoj

Za vrijeme obiteljskog godišnjeg odmora svatko želi nešto novo upoznati i doživjeti. NOVASOL destinacije nude mnoštvo atrakcija i manifestacija. Ovdje navodimo neke od njih kako biste svoj godišnji odmor od samog početka mogli dobro isplanirati.

Španjolska raspolaže bogatim kulturnim i prirodnim nasljeđem, koje se ubraja u UNESCO-ovu Svjetsku kulturnu baštinu. Gradovi, građevni kompleksi, te pojedinačne građevine zajedno predstavljaju jedno od najbogatijih blaga svjetskog kulturnog nasljeđa:

Córdoba

Grad Córdoba ima povijest staru preko dva tisućljeća. U doba Rimske imperije grad je bio kulturni centar i proizveo je ličnosti kao što su to bili Seneca, Osius i Trajan. Posebno upečatljivo je bilo maursko doba, osobito period kalifata, kada je u gradu živjelo preko milijun stanovnika. Još i danas se mogu vidjeti brojni tragovi iz tog perioda.

Mérida (Badajoz)

Mérida je osnovana pod imenom Emerita Augusta 25.g.pr.Kr. u doba cara Augustusa i kao glavni grad Lusitanije ubrajao se među najznačajnije gradove Rimskog Imperija. I pod Vizigotima je grad zadržao svoj veliki značaj i bio jedno od najstarijih biskupskih sjedišta Iberijskog poluotoka. Uprkos arapskom razaranju još i danas su mnogi povijesni spomenici i građevine dobro očuvani i mogu se posjetiti.

Almagro (Ciudad Real)

Grad Almagro ima iza sebe jednu burnu prošlost. Smješten je između pet gorskih lanaca u provinciji Ciudad Real.

Vjerojatno je da su već u brončano doba ovdje živjeli ljudi. Ovdje su se također nastanili i Rimljani i Vizigoti i ostavili svoje tragove.

U 13. st. je Almagro bio sjedište reda Calatrava. Stoljeće poslije grad je doživio privredni procvat. Danas pripada skupini kulturno povijesnih spomenika i već je uloženo dosta vremena i truda u obnovu starih kuća, crkava i palača.

 

Vrtovi- Jardines del Pazo de Mariñán

Ovaj prelijepi kompleks leži direktno u morskom zaljevu Betanzos kao i na rijeci Mandeo. Terasasti vrtovi i lijehe pozivaju na šetnju. U sklopu kompleksa se nalazi i glavna zgrada i jedan izvorno vojni toranj, koji je u 18.st. preinačen u palaču.

Ulaz je slobodan i park je otvoren tijekom cijele godine.

Manastir Piedra(Monasterio de Piedra)

Manastir je osnovan 1194.g. i nalazi se u jednoj od najsuhljih zona Aragona. Od postanka je poznat po poljoprivredi i stočarstvu, a danas i po uzgoju ribe. Tu se nalazi i jedan prelijep park, koji je od 1860.g. otvoren za javnost. U parku se nalazi i spilja Iris. 1983.g. je manastir kao kulturnopovijesna građevina uvršten u program zaštite spomenika. Kompleks je otvoren tijekom cijele godine.

Muzeji: Zlatni trio u Madridu

U tri muzeja Prado, Thyssen-Bornemisza i Nacionalni umjetnički centar Reina Sofía nalaze se najveća djela značajnih slikara kao što su Velázquez, Goya, El Greco, Bosch, Tizian, Tintoretto, Raffael, Rubens ili Rembrandt te von Dürer, van Dyck, Renoir, Degas, Cezanne i Kandinsky.

Picasso und Dali

U Barceloni se nalazi Picasso-muzej, koji daje uvid u umjetnički život i razvoj majstora kubizma.

Djelima Salvadora Dalíja možete se diviti u Kazalištu-muzeju Dalí u Figueresu u provinciji Girona. Svakako se preporuča posjet ovom 139 km od Barcelone udaljenom muzeju.

Kraljevska palača u Madridu

1738.g. je položen kamen temeljac za Palacio Real u Madridu. Palača se nalazi u samom centru grada. Danas doduše kraljevska obitelj više ne živi u njoj, ali ju još uvijek koristi za službene događaje. U palači se pored skupocjenog unutrašnjeg uređenja nalaze još i mnogobrojne umjetničke slike. Zaokružite posjet palači jednom šetnjom u prostranom parku oko palače.