Atrakcije u Andaluziji

Izletnička odredišta

Dio nepatvorene Andaluzije upznat ćete cestom pueblos blancos (bijela sela) koja vas vodi zaleđem provincije Málaga. Odlično ishodište je grad Ronda sa svojim položajem uz klanac Guadalevín po kojem je poznata. Dalje vas cesta C341 u smjeru juga vodi divljim i borovom šumom obraslim brežuljcima do grada Gaucína koji se pred gorskim kulisama uzdiže svojim bijelim kućama sa crvenim krovovima. Cesta ide dalje do šumama hrasta plutnjaka i poljima s maslinicima okruženih sela Jimena de la Frontera i Castellar de la Frontera. Na istoj cesti koja se naziva 3331 preko San Roquea dolazite do sredozemne obale.

Krajolici jedinstvene ljepote otkrivaju vam se dok vozite duž rijeke Guadalhorce. Počevši u selu Mijas cesta se nastavlja pored borovih šuma i crvenih stijena prema Alhaurín el Grande na sjevernoj strani gorja Sierra de Mijas. Preko mjesta Cártama i Alora stižete do mjesta Antequera gdje se nalaze povijesni spomenici iz prapovijesnih vremena koji se ubrajaju u najvažnije spomenike kulture u Andaluziji.

Andaluzija nudi mnogo i onima koji su gladni kulture. Duga i bogata povijest posvuda je ostavila tragove posvuda i možete je osjetiti i doživjeti u katedralama, zamcima i suvremenim muzejima.

Casa-Museo Pablo Ruiz Picasso

Rodna kuća Pabla Ruiza Picassa u Malagi danas je muzej koji izlaže zbirku umjetnikovih originalnih djela: keramika, grafopisi i ilustrirane knjige. Uz njih se nalaze i djela drugih autora kao što su Miró, Bacon, Ernst, Tàpies i Chillida. Ukupno 3 500 djela od približno 200, i lokalnih, umjetnika je ovdje izloženo. Muzej je otvoren cijele godine (zatvoreno praznikom).

Museo de La Alhambra

Muzej Alhambra nalazi se u palači Karla V i bavi se šanjolsko-maurskom umjetnošću. Već sama palača je veličanstven primjerak talijanskim primjerom nadahnutog renesansnog stila.

U muzeju su izloženi predmeti islamske umjetnosti kao i ukrasni i uporabni predmeti. koji su dijelom nađeni prilikom iskopavanja u Alhambri i okolici. Ovo je i jedinstvena prilika za uvid u islamsku vjeru, gospodarstvo i znanost. Muzej je otvoren tijekom cijele godine (utorak-petak), a ulaz je besplatan.

Museo Provincial de Huelva

U muzeju provincije Huelva posjetitelji kreću na putovanje kroz vrijeme i povijest. Tamo se nalaze važni arheološki nazive iz ove regije. No i umjetnost ovdje nalazi svoje mjesto izloženim djelima suvremenih umjetnika provincije Huelva. Muzej se nalazu u širokoj ulici Alameda Sundheim i otvoren je vijele godine. Ulaz je besplatan.

La Alhambra

Alhambra je primjer palače arapske arhitekture 9. stoljeća sa svojim nevjerojatnim dvorištem i vrtom. Sagrađena je tijekom dinastije Nasrida i bila je najvažnijim političkim i aristokratskim središtem zapadnoarapskog svijeta. Preošećite prekrasnim zemljištem s pravokutnim dvorištima, lijepim drvećem, brojnim zdencima i fontanama te povijesnim građevimana. Najstarija među njima, Alcazaba, je maurska tvrđava. Nikako ne propustite razgledavanje dvorišta patio de los Leones (dvorište lavova).

La Alhambra vam želi dobrodošlicu tijekom cijele godine.

Mezquita de Córdoba

Mezquita u Córdobi je u osnovi mošeja, a istovremeno i kršćanska katedrala. Od 785. godine kada je na ruševinama kršćanske crkve podignuta mošeja, ova kuća božja je doživjela brojne promjene što je i vidljivo ako promotrite sve različiteve akhitekstonske stilove koji se u ovom slučaju isprepliću. 1532. ponovno dolazi pod kršćansku upravu i unutrašnjost se uređuje poput katedrale. U mošeji ćete zateći prekrasne primjerke maurske umjetnosti. Dvorište naranči (Patio de los naranjos) će vas očarati.

Catedral de Sevilla

Seviljska katedrala treća je po veličini kršćanska građevina i ubraja se u najvažnije gotičke sakralne objekte na svijetu. U njoj se nalazi grob Kristofora Kolumba.

Katedrala je sagrađena na ostacima jedne mošeje te i danas možete vidjeti dijelove te mošeje u samoj katedrali. Brojne promjene kroz koje je katedrala prolazila vidljive su u mješavini različitih arhitektonskih stilova. Gotika, renesana, barok i klasicistički i drugi dijelovi ovdje se ujedinjuju na poseban način. U gradnji oltara sudjelovali su brojni važni umjetnici, a među njima i braća Jorge Fernández Alemán i Alejo Fernández, Roque Balduque i Pedro de Heredia.

Alcazaba de Málaga

Tvrđava u Málagi je stari arapski zamak kojeg je u 11. stoljeću sao sagraditi maurski sultan Badis koji je u njoj i boravio. Kasnije su odavdje stolovali maurski guverneri i kraljevi taifa. Tvrđava je savršeno uklopljena u krajolik tako da ju je bilo praktički nemoguće osvojiti.

Nacionalni park Sierra Nevada

U gorju Sierra Nevada, nacionalnom parku i rezervatu biosfere, nalaze se najviše planine španjolskog kopna: El Mulhacén i Veleta. Površinom 80.208 hektara izmjenjuju se blagi brežuljci i strmi obronci. Park je ekološki osobito vrijedan zbog velikog bogatstva flore i faune. Sierra Nevada rapolaže velikom količinom voda, a zimi je čak moguće skijati.

Park je otvoren za posjetitelje, a na njemu se nalaza dva informativna centra koja će vas uputiti u posebnosti i pravila ponašanja u parku.

Nacionalni park Doñana

Nacionalni park Doñana krije istovremeno više različitih eko sustava, pješčanih prudova, močvarnih područja i dina, a sve one pružaju utočiste nevjerojatnoj količini životinja i biljaka. UNESCO je ovaj park površine 50 720 hektara proglasio svjetskom baštinom. Područje osobito bogao ptičjim vrstama.

Festival gitare u Córdobi

Svake se godine u prvoj polovici srpnja u Córdobi odvija festival Córdoba Guitarra koji privlači ljubitelje ovog glazbala iz čitavog svijeta. Gitara ima dugu tradiciju u Španjolskoj. Glazbeni program s koncertima je raznolik, a stilovi se kreću od bluesa, jazza, narodnog, keltiskog i suvremenog. I vi možete sudjelovati u radionicama, pri seminarima i predavanjima te podijeliti i produbiti svoje poznavanje ovog glazbala.