search

Slovensko primorje - vile kuće i apartmani

Koper je s ukupnom površinom od 1.044 km2 i 106.000 stanovnika najveći grad Obalno-kraške regije u Sloveniji.

U doba Habsburgovaca je ova regija predstavljala južni dio austrijskog primorja, dok je kasnije nakon završetka Drugog svjetskog rata ovo bio južni dio Slobodne teritorije Trsta, koji je, nakon što je njegov sjeverni dio 1954. godine vraćen Italiji, priključen tadašnjoj Jugoslaviji. Regija se sastoji od dva dijela: primorja i kraškog zaleđa.

Primorje

Slovensko primorje, premda tek nekih 50 km dužine, nudi posjetiteljima brojne prirodne ljepote. Ovdje ćete naći jedinstvene litice Strunjana, koje se uzdižu i do 80 m visine iznad površine mora. Zatim je tu i Park prirode Sečoveljske soline, koje se pominju već u 13.st. u čijoj blizini živi 150 različitih vrsta ptica.

Pitoreskni primorski gradovi Piran, Izola i Koper će Vas zavesti svojom srednjevjekovnom kulisom. Najveći je Koper i poradi svog povijesnog starog grada jedan od najslikovitijih gradova na sjeveru Istre. Raspolaže dobro opremljenom lukom za jahte, jer se u Koparskom zaljevu održavaju brojne regate.

Piranski zaljev predstavlja idealno polazište za izlete duž obale kao i avanturistička putovanja u zaleđe slovenskog primorja. Brežuljkasti krajobraz je idealan za vožnje biciklom, te pješačenja. Pored toga brojna lječilišta i toplice nude raznovrstan rekreacijski i zabavni program, od kojih su dva prirodna lječilišta u Strunjanu i Portorožu.

Aktivni odmor u Sloveniji

Obala je idealna za sve vrste športova na vodi:

 • Skijanje na vodi
 • Ronjenje
 • Wakeboarding
 • Jedrenje.

U Portorožu možete pohađati tečaj skijanja na vodi. Morske dubine između Pirana i Strunjana nude roniocima neobičan i raznolik biljni i životinjski podvodni svijet kao i olupine teretnih i vojnih brodova, potopljenih uglavnom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Mnogi primorski gradovi nude i tečajeve ronjenja, dok je Piranski zaljev izuzetno omiljen među ljubiteljima jedrenja. Brojne su i škole jedrenja, te mogućnosti najma jedrilica. U Portorožu i Izoli možete svake godine prisustvovati značajnim međunarodnim nautičkim sajmovima, kao što je Internautica te Izola Boat Show.

 

Krš

U zaleđu slovenskog primorja leži krš- kamenito i neplodno tlo, obraslo maslinicima i vinogradima, te breskvinim i trešnjevim drvećem. U podrumima kamenih kuća se poslužuju izvrsna vina i odličan pršut. Ovdje ćete doživjeti osmicu, preko 200 godina staru tradiciju, po kojoj je seljacima i vinarima dozvoljeno osam dana u godini prodavati višak svojih proizvoda, vino, domaći pršut i druge suhomesnate proizvode bez plaćanja poreza.

Kraška regija krije na svom području preko 8.000 špilja sa sigama i špiljskih prolaza. Ali na njima se ne završavaju znamenitosti slovenskog krša. Jeste li znali, da plemeniti konji lipicaneri zapravo potječu iz Slovenije? Već od 1580. godine se u Lipici nalazi ergela. Danas je to omiljeno turističko središte sa školom jahanja, hotelima, bazenom, golfskim igralištem, te kazinom.

Vjetrovita cesta

Uputite se vjetrovitom cestom, jednom od šest tematskih cesta Slovenije, koja vodi od obale dalje kroz krš i otkrijte fascinirajući krajobraz. Na putu od obale prema Ljubljani možete između ostaloga posjetiti dvorac Predjama.

Ostale zanimljivosti duž vjetrovite ceste su:

 • Pješačenje kroz osvježavajuću dolinu Dragonje
 • Viteške igre na dvorcu u Ljubljani
 • Pješice i el. željeznicom kroz Ljubljanu
 • Otkriće Cerkniškog jezera, ukoliko upravo nije presušilo( nestajuće jezero je većinu vremena suho ali se napuni tijekom sezonskih uvjeta obilnih kiša)
 • Ribarska fešta u Izoli
 • Pješačenje kroz Sečoveljske soline
 • Posjet špilji Divača
 • Ples u žutoj noći u Kopru

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Sloveniji i rezervirajte svoj smještaj za odmor u slovenskom primorju.