search

Apartmani Slovensko primorje i krš

Koper je s ukupnom površinom od 1.044 km2 i 106.000 stanovnika najveći grad Obalno-kraške regije u Sloveniji.

U doba Habsburgovaca je ova regija predstavljala južni dio austrijskog primorja, dok je kasnije nakon završetka Drugog svjetskog rata ovo bio južni dio Slobodnog teritorija Trsta, koji je nakon što je njegov sjeverni dio 1954. godine pripojen Italiji, poslije priključen Jugoslaviji. Regija se sastoji od dva dijela: primorja i krškog zaleđa (Kras). Ljubitelji vina i voća posjetit će brojne vinarije i poljoprivredne posjede gdje se organiziraju degustacije. Kasno ljeto je poznato po berbi grožđa, a jesen po berbi maslina.

Apartmani Slovensko primorje

Kuće za odmor: primorje

Slovensko primorje s obalom dugom pedesetak kilometara nudi posjetiteljima brojne prirodne ljepote. Ovdje ćete naći jedinstvene litice Strunjana, koje se uzdižu i do 80 m visine nad morem. Zatim je tu i Park prirode Strunjan sa Strunjanskim i Sečoveljskim solanama. Te se solane spominju još u već u XIII. stoljeću, a njihovoj blizini stanuje čak 150 vrsta ptica. Strunjanske soline su najmanja i najsjevernija solani Sredozemlja. Samo nekoliko minuta vožnje dijeli vas od lijepog Pirana.

Pitoreskni primorski gradovi Piran, Izola i Koper će vas zavesti svojom srednjevjekovnom kulisom. Najveći među njima je Koper koji je zahvaljujući svojoj povijesnoj jezgri jedan od najslikovitijih gradova na sjeverne Istre. Raspolaže odličnom marinom u kojoj se sidre brodice, jahte i jedrilice, a u njegovom se zaljevu održavaju brojne regate što doista zna biti nezaboravan prizor. Portorož će vam ponuditi svu svoju raskoš suvremenih sadržaja i zabave koja ih prati. Romantični gradić Piran na poluotoku jedno je od najljupkijih mjesta u Sloveniji. To je rodni grad slavnog skladatelja Giuseppea Tartinija po kome je nazvan glavni trg malenog grada čiji je veći dio pješačka zona. Piran je bogat ne samo lijepom arhitekturom već i brojnim umjetničkim manifestacijama, jer njeguje drugu tradiciju muzejske i galerijske kulture.

Piranski zaljev predstavlja idealno polazište za izlete duž obale kao i avanturistička putovanja u zaleđe slovenskog primorja. Brežuljkasti krajobraz idealan je za vožnje biciklom te pješačenja, ali planinarenja u svom zahtjevnijem dijelu. Pored toga brojna lječilišta i toplice nude raznovrstan rekreacijski i zabavni program. Dva poznata prirodna lječilišta nalaze se u Strunjanu i Portorožu.

U Portorožu možete pohađati tečaj skijanja na vodi. Morske dubine između Pirana i Strunjana nude roniocima neobičan i raznolik biljni i životinjski podvodni svijet kao i olupine teretnih i vojnih brodova, potopljenih uglavnom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Mnogi primorski gradovi nude i tečajeve ronjenja, dok je Piranski zaljev izuzetno omiljen među ljubiteljima jedrenja. Brojne su i škole jedrenja, te mogućnosti najma jedrilica. U Portorožu i Izoli možete svake godine posjetiti značajne međunarodne nautičke sajmove, poput sajmova Internautica i Izola Boat Show.

Kuće za odmor: krš

U zaleđu slovenskog primorja leži krš, slovenski Kras, kamenito i škrto tlo, prekriveno maslinicima, vinogradima te voćnjacima s bademima, breskvama i trešnjama. U podrumima tradicionalnih kamenih kuća čuvaju se izvrsna vina i domaći pršuti. Ovdje ćete doživjeti osmicu, nekoliko stoljeća staru tradiciju kojom je seljacima i vinarima dozvoljeno osam dana u godini prodavati višak svojih proizvoda, vino, domaći pršut i druge suhomesnate proizvode bez plaćanja poreza.

Kraška regija krije na svom području preko 8.000 špilja sa sigama i špiljskih prolaza. Ali na njima se ne završavaju znamenitosti slovenskog krša. Postojnska jama doživljaj je za cijelu obitelj. Tu se nalazi više od pet kilometara veličanstvenih podzemnih dvorana i tunela možete dijelom razgledati pješice, a ostalo iz malog električnog vlaka. Budete li imali sreće, ugledat ćete čovječju ribicu, a i tijekom božićnih blagdana uvijek postoje dodatne ponude poput koncerata u špiljama. Posjetite vrhunski blues festival koji se svake godine odvija u i oko špilje. Škocjanske jame su pećine koje su veličanstven prirodni spomenik. Nalaze se na popisu UNESCO-ve svjetske prirodne baštine. Postojnska jama je možda poznatija, ali ipak su Škocjanske jame najvažnija podzemna pojava slovenskog krša i ubrajaju se među najvažnije takve prirodne formacije na svijetu. Uz najrazličitije stalagmite i stalaktite koji su sami dovoljan razlog da posjetite Škocjanske jame, u njima se nalazi i najveći o najdublji podzemni kanjon svijeta.

Jeste li znali, da plemeniti konji lipicanci potječu iz Slovenije? Ergela se nalazi u Lipici još od 1580. godine. Danas je to omiljeno turističko središte sa školom jahanja, cijele godine otvorenim golf igralištem i casinom. Usred zelenog krajolika čeka vas prizor razigranih bijelih konja – lipicanaca. Nazvani su po ovom mjestu. Imate priliku razgledati jednu od najstarijih kobilarni na svijetu i nevjerojatnu predstavu klasične škole jahanja. Također ste u prilici zajahati lipicanca, otići na vožnju kočijom i posjetiti muzej.

Iako je ovdje dovoljno prošetati lijepim krajolicima, druženje s domaćim ljudima kao i lokalne fešte, ono je što će učiniti odmor posebnim. Osim spomenutih gradića postoje i manja mjesta koja su jednako vrijedna vaše pozornosti. Otiđite na izlete u Hrastovlje, područje Kraški rob ili jedno od najslikovitijih i najstarijih mjesta, srednjovjekovni Štanjel. Kraška vinska cesta prolazi kroz drevno Dutovlje, a u okolici možete posjetiti odlične restorane s tradicionalnim i izvornim specijalitetima. Kušajte jela s tartufima, maslinovo ulje i odlično vino ovog kraja.

Pregledajte NOVASOLovu ponudu vila, kuća i apartmana u Sloveniji i rezervirajte svoj smještaj za odmor u slovenskom primorju.