Atrakcije i aktivnosti u Sloveniji

Ovisno o interesovanju svakon pojedinačnog posjetitelja postoji mnoštvo atrakcija za pogledati i uvijek nešto novo za otkriti i doživjeti.

Slovenija posjeduje veliki broj muzeja, galerija, dvoraca, spomenika, arheoloških nalazišta, biblioteka, te grobalja i grobnica.

Među najznačajnije muzeje ubraja se Muzej Prvog svjetskog rata u Kobaridu, dok su najznačajnije galerije Nacionalna galerija i Moderna galerija u Ljubljani. Zatim su tu mnogi dvorci, koji se uzdižu visoko na brežuljcima i pružaju prekrasan pogled na slikoviti krajobraz, među kojima su sljedeći bez premca najznamenitiji: Dvorac na Bledu, Dvorac u Ljubljani, Dvorac u Predjama, te Stari dvorac u Celju.

Pojedina groblja predstavljaju spomenike od nacionalnog značaja. Vrijedni posjeta su svakako Židovsko groblje u Rožnoj Dolini, Rimska nekropola u Šempeteru u Savinjskoj dolini, Vojnička groblja u dolini Soče, Groblje Prešernov gaj u Kranju, te Navje i Žale u Ljubljani.

Mnogi slovenački gradovi imaju dobro očuvan srednjevjekovni stari grad. Također ima dosta muzeja na otvorenom, od kojih je najveći u Rogatecu, dok su poznati i oni kod Kartuzijanskog samostana Pleterje, u blizini Semiča, te na području Soče, gdje se još mogu vidjeti ostaci Isonzo fronta, te bitaka iz Prvog svjetskog rata.

U atrakcije spadaju i mnogi dvorci, kule i palače. Većina dvoraca potječe iz doba baroka, a zacijelo jedan od najljepših dvoraca Slovenije je Dvorac Štatenberg. Mnogi dvorci su preinačeni u muzeje i galerije , te su postali omiljenim lokacijama za vjenčanja i druge slične proslave.

Mnogi od njih su restaurirani i preinačeni u hotele. Četiri od njih se ubrajaju među deset najposjećenijih znamenitosti Slovenije: Dvorac na Bledu, Dvorac u Ljubljani, Dvorac u Predjama, te Stari dvorac u Celju.

Veličanstvene palače se uglavnom nalaze u gradovima na obali, osobito u Kopru, gdje se nalazi i najljepša palača Slovenije, Pretorska palača. Poznate su još i Manzioli palača u Izoli, te Gruber palača u Ljubljani.

Svakako vrijedni posjeta su i Katedrala u Mariboru, Katedrala Marijinog Uznesenja u Kopru, Franjevački samostan u Nazarju, Ruska kapela na Vršiču te Hodočašće Sv.Ema (Hemma).

Svake godine se održavaju i mnoge manifestacije koje vrijedi posjetiti. Naravno i tu je izbor raznolik: tu su kulturne, muzičke, športske, kulinarske ili pak dječije manifestacije, te brojni festivali, sajmovi i izložbe. Ovdje izdvajamo neke od njih:

  • Jazz Festival u Ljubljani,
  • Lent Festival u Mariboru,
  • Festival Stare loze – tradicionalno kulinarstvo, vino, voće i kultura u Mariboru,
  • MIFF Internacionalni festival folklora u Kopru
  • Svjetski kup u skijaškim skokovima u Planici
  • Maraton u Ljubljani

NOVASOL vile, kuće i apartmani za odmor u Sloveniji su idealno polazište za kvalitetan odmor.