Odmor u središnjoj Slovačkoj

Kako sve druge regije Slovačke tako je i središte zemlje podijeljeno planinama, u ovom slučaju sa malom i velikom Fatrom, niskom Tatrom i slovačkom Rudnom gorom. Ovo prirodno bogatstvo nadopunjeno je i mnogim slikovitim selima i gradovima koji Vam daju uvid u povijest, kulturu i svakodnevnicu Slovačke. 

Središnja Slovačka je najveća površinom, ali najmanje naseljena regija u zemlji. Ovdje već stoljećima postoji tradicija rudarstva. U srednjem vijeku se vadilo srebro i zlato iz rudnika središnje Slovačke. Vadila se kovina, kojom se trgovalo, pa su i neki gradovi u okolici postali bogati na račun toga. Da li Banska Stiavnica, Kremnica ili Banska Bystrica ujedno i glavni grad istoimene administrativne regije središnje Slovačke, često još i danas ova mjesta sjaje posebnim sjajem sa velikim crkvama i patricijskim kućama. Ova mjesta možete istražiti vrlo dobro kroz planinarske izlete jer Fatras, sa svojim blago nagnutim obroncima nudi veliki broj ureðenih biciklističkih i planinskih staza, tako da se vrlo dobro može doći od mjesta do mjesta.

Zimi, naravno, prvenstveno zimski sport privlači turiste u središnju Slovačku, kao i u ostale destinacije prelijepe Slovačke. Osobito područje oko Donovaly, na rubu niskih Tatri koje se razvilo u područje zimskih sportova međunarodne kvalitete. Skijaške staze, staze za skijaško trčanje i žičare – sve je tu kako bi se proveo nezaboravan odmor na snijegu.Kako bi pronašli svoj idealan smještaj za skijanje pretražite našu ponudu kuća i apartmana za odmor u regiji Banska Bistrica.

Naravno da se na odmoru ne želite samo odmarati, nego nešto naučiti i saznati o ljudima i zemlji u kojoj se nalazite. Preporučamo izlete i obilaske dvoraca u okolici. Ili ako želite upoznati povijest ovih područja posjetite muzej, na primjer Slovačkog nacionalnog ustanka u Banskoj Bystrici. Svugdje u središnjoj Slovačkoj postoji mnogo toga novoga što možete naučiti i mnogo toga uzbudljivoga za doživjeti – po Vašem ukusu.