Kroz 7 kilometara dugačak tunel ispod fjorda Hvalfjörður može se lako doći od Rejkjevika do Zapadnog Islanda, koji je prožet poljima lave, geotermalnim aktivnostima i poviješću. Ovdje se nalaze šume i vrlo dobre mogućnosti za ribolov na jezerima i rijekama, a iz Langjökulla se pruža prekrasan pogled na dojmljiv krajolik.

 

Jedinstvenim prirodnim znamenitostima pripada, Hraunfossar, niz kaskadnih stjena uz rub polja lave, kojima se slivaju vodopadi. Glymur (198 m), je najviši vodopad Islanda, a Víðgelmir, jedna od najvećih lava špilja na zemlji, gdje se samo uz stručno vođenje mogu vidjeti ledene formacije i sige.

 

Južni island bio je dom mnogih velikih imena islandske kulture i povijesti, kojima se danas dolično odaje počast. U Reykholtu se nalazi izložbeni centar posvećen ''Snorriu Sturlusonu'', jednom od najznačajnijih pisaca islandskih saga, a posjetitelji mogu vidjeti i termalni bazen u kojem se on svakodnevn kupao. U Eiríksstaðiru se nalazi rekonstrukcija vikinškog imanja, nekadašnjeg doma Erika Crvenog ( koji je otišao kako bi osnovao naselje na Grenlandu ), te rodni dom njegovog sina Leifa Sretnog, koji je u 1000.godini otkrio Ameriku.

 

Na poluotoku Snæfellsnes, nalazi se fascinantno djelo prirode - Snæfellsjökull, stratovulkan sa sjajnim ledenjakom, ujedno i dio najmlađeg nacionalnog parka. Obala obiluje stjenovitim formacijama i mnoštvom ptica. Uz obalu se također nalazi više naselja, a jedno od njih je i Ólafsvík, polazišna točka za promatranje kitova sa brodova. Iz Stykkishólmura voze izletnički brodovi i trajekti preko Breiðafjörðurskog zaljeva i njegovih ''Bezbrojnih otoka''. Na otoku Flatey, koji je nekada bio važno kulturno središte, danas se nalaze kuće za odmor.